ΗΠΑ: Λεηλασίες, επεισόδια και απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις (φωτο)

1/6/2020 15:47    για τον θανατο του Τζορτζ Φλόιντ

Λεηλασίες ξέσπασαν χθες τη νύχτα στη Νότια Καλιφόρνια, ένας οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στην Μινεάπολη και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστώνη και στην Ουάσιγκτον καθώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια έπειτα από τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.


Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε σχεδόν 40 πόλεις, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές. Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που επίσης είχαν συμπέσει με μια προεκλογική προεδρική εκστρατεία και εν μέσω αντιπολεμικών διαδηλώσεων.



Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια και στο Λος Άντζελες και έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη.

Σε 15 πολιτείες και στην πόλη της Ουάσιγκτον αναπτύχθηκαν μονάδες της Εθνοφρουράς. Στην αμερικανική μάλιστα πρωτεύουσα οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές κοντά στον Λευκό Οίκο.



«Λυπάμαι που βλέπω έτσι την πόλη μου, αλλά στην τελική χρειαζόμαστε δικαιοσύνη», λέει ο 18χρονος Τζάχβον Κρέιβεν καθώς στέκεται σε μια πεζογέφυρα απ΄όπου παρακολουθεί τους διαδηλωτές στο κέντρο της Μινεάπολης λίγα λεπτά πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, στις 20:00 τοπική ώρα.

Ο 46χρονος Φλόιντ έχασε τη ζωή του την περασμένη Δευτέρα και το βίντεο που τον δείχνει πεσμένο στον δρόμο να λέει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατάει στον λαιμό για περίπου εννέα λεπτά, προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας. Επιπλέον η αμερικανική κοινωνία εξέρχεται τώρα από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορωνοϊού και εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες, μάλιστα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Η υπόθεση Φλόιντ έχει προκαλέσει οργή για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Για πολλούς, η οργή αυτή αντανακλά χρόνια καταπίεσης και απόγνωσης για τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και τις διακρίσεις, όχι μόνο στην Μινεάπολη, όπου έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ.

Λεηλασίες στην Καλιφόρνια

Στη Σάντα Μόνικα λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλιακή αυτή πόλη. Νοτιότερα, στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μμ.

Σποραδικά επεισόδια βίας ξέσπασαν και στη Βοστώνη έπειτα από ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς ακτιβιστές πέταξαν μπουκάλια σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν ένα αστυνομικό όχημα. Οι αρχές στην Φιλαδέλφεια ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 6πμ ως τις 6μμ, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων και λεηλασιών.


Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Μαϊάμι φωνάζοντας: «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη» περνώντας μπροστά από ένα κέντρο κράτησης όπου οι κρατούμενοι φαίνονταν στα παράθυρα να κουνάνε μπλούζες.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν, όχι μόνο Αφροαμερικανοί, αλλά και λευκοί. «Σημαίνει πολλά να βλέπεις ανθρώπους που δεν είναι Αφροαμερικανοί να συμμετέχουν στη διαδήλωση», λέει η Κάντας Κόλινς, μια Αφροαμερικανίδα που συμμετείχε χθες στη διαδήλωση στο Κάλβερ Σίτυ της Καλιφόρνια.

Διαδηλώσεις πραγματοποίηθηκαν εξάλλου σε όλον τον κόσμο: από το Λονδίνο και το Βερολίνο χθες ως την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ολλανδία σήμερα.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης η αστυνομία συνέλαβε περίπου 350 ανθρώπους και 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι ερευνάται η συμπεριφορά των αστυνομικών και όπως είπε ο ίδιος είδε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας αστυνομικός να τραβάει την μάσκα από το πρόσωπο ενός Αφροαμερικανού διαδηλωτή και να ψεκάζει κάτι στο πρόσωπό του.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες για παράνομη συνάθροιση, τη νύχτα του Σαββάτου, είναι και η 25χρονη κόρη του ντι Μπλάζιο, Κιάρα, σύμφωνα με μια πηγή του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης. Η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σικάγο, το Σιάτλ, το Σολτ Λέικ Σίτι, το Κλίβελαντ και το Ντάλας, την Ατλάντα, την Βοστώνη, το Μαϊάμι, την Οκλαχόμα.

Στην Ατλάντα της Τζόρτζια δύο αστυνομικοί αποπέμπφθηκαν χθες για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον δύο νεαρών φοιτητών.

Οι βίαιες διαμαρτυρίες δεν υποχώρησαν παρά την σύλληψη, την Παρασκευή, του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολης, του 44χρονου Ντέρεκ Σόβιν, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία. Ο Σόβιν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «αλήτες» τους διαδηλωτές και όπως είπε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο΄Μπράιαν δεν πρόκειται για την ώρα να καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς. Ωστόσο, άνδρες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν χθες στην Ατλάντα, τη Μινεάπολη, το Λος΄Αντζελες και την Σάντα Μόνικα.


kathimerini

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Θεσσαλονίκη - Ρήμαζαν σπίτια σε έξι περιοχές

Θεσσαλονίκη - Ρήμαζαν σπίτια σε έξι περιοχές

13:59 26/6/2020

έξι συλλήψεις

Δείτε ποιες 9 χώρες εξαιρούνται από το άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου

Δείτε ποιες 9 χώρες εξαιρούνται από το άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου

13:54 26/6/2020

Απαγόρευση πτήσεων

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα, όταν έχει πολύ ζέστη

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα, όταν έχει πολύ ζέστη

13:49 26/6/2020

τι λενε οι ειδικοι

«Απολαύστε τη διαμονή σας – Μείνετε ασφαλείς»: Νέα καμπάνια για τους τουρίστες

«Απολαύστε τη διαμονή σας – Μείνετε ασφαλείς»: Νέα καμπάνια για τους τουρίστες

13:40 26/6/2020

ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού…

Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού…

13:35 26/6/2020

Ελπίδες για οριστικό νοκ άουτ στον κορωνοϊό

Ούτε πλοίο, ούτε συνωστισμός: Το ωραιότερο road trip στην Ελλάδα με τις παραλίες που θα θυμάσαι μια ζωή

Ούτε πλοίο, ούτε συνωστισμός: Το ωραιότερο road trip στην Ελλάδα με τις παραλίες που θα θυμάσαι μια ζωή

13:30 26/6/2020

Ταξίδι ζωής δίχως ίχνος υπερβολής

Άλλος άνθρωπος: Ένα μήνα μετά η Μαρία Μπέη δίπλα στον Πάνο Ιωαννίδη είναι πιο εντυπωσιακή από ποτέ (Pic)

Άλλος άνθρωπος: Ένα μήνα μετά η Μαρία Μπέη δίπλα στον Πάνο Ιωαννίδη είναι πιο εντυπωσιακή από ποτέ (Pic)

13:27 26/6/2020

Συνεχίζει να τραβάει τα βλέμματα

Παράταση στις αιτήσεις για παιδικές κατασκηνώσεις

Παράταση στις αιτήσεις για παιδικές κατασκηνώσεις

13:17 26/6/2020

ΟΠΕΚΑ

Καβάλα: Εορτασμός για τα 107 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης

Καβάλα: Εορτασμός για τα 107 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης

13:13 26/6/2020

26 Ιουνίου 1913

10/10 ποτέ: Μπορείς να συμπληρώσεις τη λέξη που λείπει απ’ το ρεφρέν 10 τραγουδιών χωρισμού;

10/10 ποτέ: Μπορείς να συμπληρώσεις τη λέξη που λείπει απ’ το ρεφρέν 10 τραγουδιών χωρισμού;

09:00 26/6/2020

για νταλκαδιάρηδες

Κλασικά Έπιπλα