Προκλητικοί ισχυρισμοί των Τούρκων: Ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το Barbaros

19/10/2018 08:19    Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην κυπριακή ΑΟΖ όπου πλέον βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός και απειλεί να ξεκινήσει έρευνες σε σημείο όπου η κυπριακή ΑΟΖ συνορεύει με την Ελληνική.

Εχει προηγηθεί τουρκική NAVTEX που δεσμεύει την περιοχή, με το επιχείρημα οτι ανήκει στην Τουρκία, οδηγία που απέρριψε η ελληνική πλευρά. 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένταση στην περιοχή, όπου επιχειρεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ισχυρίζονται ότι η ελληνική φρεγάτα προσπάθησε να εμποδίσει τις έρευνες του Μπαρμπαρός. Τα τουρκικά μέσα ισχυρίζονται οτι το ελληνικό πλοίο παρεμποδισε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και υπήρξε αντίδραση απο τις τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική φρεγάτα κινούνταν στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε διεθνή ύδατα τη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται σε απόσταση 8-10 ναυτικών μιλίων, και αυτό σε διεθνή ύδατα, αλλά στα όρια της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να «παρενοχλήσει» το Μπαρμπαρός. 

Την ίδια στιγμή μία προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην ανακοίνωση της Αθήνας, καλώντας τη να μην κορυφώσει την ένταση στην περιοχή. 

«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι παντελώς ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», ε πισημαίνει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου.

Λίγο πριν τις 19:30, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει πράξεις που θα προκαλέσουν ένταση στη Μεσόγειο», εκφράζοντας την ίδια γραμμή με εκείνη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η απάντηση της Αθήνας για την τουρκική NAVTEX

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Άγκυρα για παραβίαση των προβλεπόμενων από το Διεθνές Δίκαιο διαδικασιών, έπειτα από την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex για τις έρευνες του Barbaros.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ είναι η πρώτη επί θητείας Τσίπρα και σε αυτήν σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική πλευρά προχωρά σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές αρχές σχετικά με την αναγγελία για τις έρευνες του Μπαρμπαρός. Όπως επισημαίνει μάλιστα οι έρευνες αυτές θα γίνουν σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση παράτυπης και προκλητικής Navtex στο τριπλό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία προχώρησε στην παράνομη δέσμευση του τεμαχίου «4» της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης και μέρος του τεμαχίου «5» για έρευνες του Barbaros από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2019.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του «Νικηφόρος Φωκάς» και του Barbaros

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στην φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” και το ερευνητικό τουρκικό Μπραρμπαρός, όταν το δεύτερο πέρασε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 3 το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με το hellasjournal.com. Η διοίκηση της φρεγάτας κάλεσε το Μπαρμπαρός να απομακρυνθεί και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης και πιθανότατα κατόπιν εντολών από την τουρκική πλευρά, το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε. 

“ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Μπαρμπαρός: (χωρίς ανακοίνωση ονόματος δηλαδή Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς) – Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

” Το Barbaros τελικά βλέποντας την Ελληνική φρεγάτα και την ετοιμότητα που έδειξε εξ αρχής το πλήρωμα της, αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Ανώτατες πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημειώνουν πως η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται εκεί για την επιτήρηση και αυτό ακριβώς έκανε και τα ξημερώματα.






hurr
akdeniz


epeisodio1






protothema


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Γνωρίζεις τον Πάρη της πλαζ Αρετσούς; Μάθε γι' αυτόν (βιντεο)

Γνωρίζεις τον Πάρη της πλαζ Αρετσούς; Μάθε γι' αυτόν (βιντεο)

21:33 29/2/2024

Τον αγαπάμε, τον φροντίζουμε..

Καλαμαριά: Έγινε το άλμα για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη μπροστά στη θάλασσα (φωτο)

Καλαμαριά: Έγινε το άλμα για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη μπροστά στη θάλασσα (φωτο)

21:19 29/2/2024

Remezzo

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:29 28/2/2024

Τετάρτη 28/02 και Πέμπτη 29/02

Καλαμαριά: Πένθιμες καμπάνες, μεσίστιες σημαίες και μαύρα μπαλόνια για τα Τέμπη!

Καλαμαριά: Πένθιμες καμπάνες, μεσίστιες σημαίες και μαύρα μπαλόνια για τα Τέμπη!

22:13 27/2/2024

Ο Δήμος Καλαμαριάς θυμάται και τιμά τους 57 νεκρούς

Συλλήψεις σε Καλαμαριά και Χορτιάτη - Παρήγγειλαν χασίς από τις ΗΠΑ!

Συλλήψεις σε Καλαμαριά και Χορτιάτη - Παρήγγειλαν χασίς από τις ΗΠΑ!

21:55 27/2/2024

δύο υποθέσεις

Καλαμαριά: Οργή Αράπογλου για την ΕΤΑΔ και το Παλατάκι - ξενοδοχείο

Καλαμαριά: Οργή Αράπογλου για την ΕΤΑΔ και το Παλατάκι - ξενοδοχείο

20:50 26/2/2024

Τι αναφέρει η δήμαρχος

Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

18:42 26/2/2024

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:13 26/2/2024

Δευτέρα 26/02 και Τρίτη 27/02

Καλαμαριά: Τo βιβλίο πάει..Remezzo - Ξεκινούν οι δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (το πρόγραμμα)

Καλαμαριά: Τo βιβλίο πάει..Remezzo - Ξεκινούν οι δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (το πρόγραμμα)

13:12 26/2/2024

Ο κόσμος του βιβλίου συναντά την ομορφιά της θάλασσας

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

23:10 25/2/2024

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Κλασικά Έπιπλα