Καλαμαριά: Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης μετά από κάλεσμα του Μητροπολίτου Ιουστίνου (φωτο)

6/7/2026 11:58    δήλωσε βαθιά συγκινημένος
Την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και σεβασμού που διοργανώθηκαν στην περιοχή προς τιμήν των εν Μακεδονία Κρητών.



Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του  Όρθρου και προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Αρετσούς, συνιερουργούντων του  οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου  Αβύδου κ. Γρηγορίου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.  Στη συνέχεια τελέσθηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων εν Μακεδονία Κρητών.

Στο κήρυγμά του προς το εκκλησίασμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή του για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Μακεδόνες πιστοί και αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Κρήτης με τη Μακεδονία, αλλά και στη μνήμη της προσφυγιάς και του ξεριζωμού. «Δεν αισθάνομαι ξένος, δεν αισθάνομαι φιλοξενούμενος, γιατί η αγάπη σας είναι τέτοια που με κάνει να νιώθω οικείος μεταξύ οικείων προσώπων. Με έφερε από την Κρήτη η αγάπη του καλού σας Επισκόπου. Τον ευχαριστώ, γιατί μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα να σας αγκαλιάσει το βλέμμα μου. Ξέρω σε ποιον τόπο ήρθα γιατί και εγώ από πατέρα Μικρασιάτη είμαι. Γνωρίζω τι σημαίνει εκπατρισμός, τι σημαίνει προσφυγιά. Αυτός εδώ ο λαός άνοιξε τα σπίτια του και την αγκαλιά του και έγινε δεύτερη πατρίδα για ανθρώπους πονεμένους και καταδιωγμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το neakriti.gr.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, τον οποίο ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την εγκάρδια φιλοξενία, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του στην Καλαμαριά αποτελεί καρπό της αδελφικής αγάπης και των ισχυρών πνευματικών δεσμών που συνδέουν την Εκκλησία της Κρήτης με την τοπική Εκκλησία.

Μετά την τέλεση του Ιερού Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος απένειμε, σε ένδειξη τιμής, στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο το ανώτερο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως: τον Σταυρό Α' Τάξεως του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου.

Στη συνέχεια δόθηκαν στους Κρητικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης τιμητικές διακρίσεις για τη διαχρονική και πολύπλευρη προσφορά τους στη διατήρηση της κρητικής παράδοσης, της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Μακεδονίας.



Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης στην Καλαμαριά ανέδειξε για ακόμη μία φορά τους άρρηκτους ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν την Κρήτη με τη Μακεδονία, αλλά και το διαχρονικό μήνυμα της ενότητας, της φιλοξενίας και της αδελφικής αγάπης του Ελληνισμού.


Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά - Αράπογλου για νέες λεωφορειακές γραμμές: Δε μπορεί ο Φοίνικας να πληρώσει το τίμημα - Δύο χρόνια κλειστός ο δρόμος

Καλαμαριά - Αράπογλου για νέες λεωφορειακές γραμμές: Δε μπορεί ο Φοίνικας να πληρώσει το τίμημα - Δύο χρόνια κλειστός ο δρόμος

14:44 6/8/2026

Επί τάπητος οι αλλαγές στις γραμμές

Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα μέσα σε μία εβδομάδα – Καταγράφηκαν έξι θάνατοι

Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα μέσα σε μία εβδομάδα – Καταγράφηκαν έξι θάνατοι

14:31 6/8/2026

65 κρούσματα στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητοι δηλητηρίασαν δέντρα - Οι κυρώσεις θα είναι οι μέγιστες (φωτο)

Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητοι δηλητηρίασαν δέντρα - Οι κυρώσεις θα είναι οι μέγιστες (φωτο)

14:27 6/8/2026

Τρύπες από τρυπάνι σε δύο δέντρα...

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιάννης Γρηγοράκης

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιάννης Γρηγοράκης

14:09 6/8/2026

Πέθανε χτες σε ηλικία 76 ετών

Για πρώτη φορά - Μέχρι τις 9 το βράδυ ανοιχτός ο Λευκός Πύργος για να βλέπουμε το ηλιοβασίλεμα!

Για πρώτη φορά - Μέχρι τις 9 το βράδυ ανοιχτός ο Λευκός Πύργος για να βλέπουμε το ηλιοβασίλεμα!

14:00 6/8/2026

μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2026

Καλαμαριά: Σήμερα η περιφορά της Ιεράς Εικόνας στην Μητρόπολη - Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Καλαμαριά: Σήμερα η περιφορά της Ιεράς Εικόνας στην Μητρόπολη - Μεταμόρφωση του Σωτήρος

13:17 6/8/2026

Γιορτάζει η Καλαμαριά

Καλαμαριά: Χιλιάδες φωτογραφίες δωρίθηκαν στον δήμο από την οικογένεια Κυριακίδη - Του σπουδαίου φωτορεπόρτερ

Καλαμαριά: Χιλιάδες φωτογραφίες δωρίθηκαν στον δήμο από την οικογένεια Κυριακίδη - Του σπουδαίου φωτορεπόρτερ

11:00 6/8/2026

από τα σημαντικότερα αρχεία της χώρας

Κλασικά Έπιπλα