Ερντογάν: Λύση στο Κυπριακό μόνο με συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ

21/7/2018 02:25    επέτειος της εισβολής
Μήνυμα για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφωνα με το real, προειδοποιώντας ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ο τουρκοκυπριακός λαός να γίνει τα θύμα της μη λύσης στο Κυπριακό».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους, όπως βρίσκεται μέχρι σήμερα και ότι «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στο δρόμο που έχει επιλέξει, όπως επίσης θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη, την ελευθερία και τη σταθερότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με το μήνυμά του συγχαίρει τους Τουρκοκύπριους για τη «γιορτή της ειρήνης και της ελευθερίας» και εκφράζει την ευχή να συνεχιστεί η ευημερία, η ευρωστία και η ευδαιμονία τους.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν με κάθε ευκαιρία στην ιστορία τους τη δέσμευσή τους για ειρήνη και λύση στο νησί και παρά τους άδικους και παράνομους περιορισμούς που υπέστησαν, απέδειξαν πολλές φορές ότι έχουν τη θέληση να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο.

«Τον τελευταίο μισό αιώνα συνεργαζόμαστε ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη περιεκτική λύση στο Κυπριακό. Ωστόσο, ακόμη και αν ο τουρκοκυπριακός λαός και η μητέρα-πατρίδα Τουρκία έκαναν με το παραπάνω ό,τι τους αναλογούσε, δυστυχώς εξαιτίας της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα καμίας διαδικασίας διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και δεκάδες χρόνια, καθώς επιμένει να μην προσεγγίζει την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το τελευταίο παράδειγμα ήταν η διάσκεψη για το Κυπριακό πέρυσι, που οδηγήθηκε σε ναυάγιο, ενώ τόνισε τη σημασία του φυσικού πλούτου της περιοχής σε μία ενδεχόμενη νέα συζήτηση για λύση.

«Αναμφίβολα η μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας θα έχει μεγάλη συμβολή στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το συμφέρον και τον δύο πλευρών στο νησί αλλά και όλων των ενδιαφερομένων πλευρών και γενικώς της διεθνούς κοινότητας και της ειρήνης στον κόσμο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, κατέληξε ότι «είναι φυσικό η μητέρα-πατρίδα και εγγυήτρια Τουρκία να μην επιτρέψει οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν θύματα της μη λύσης την ώρα που έχουν αποδείξει πολλές φορές την ισχυρή τους θέληση για λύση και συμβιβασμό».

Καλίν: η διεθνής κοινότητα στέκεται στο πλευρό των ελληνοκυπρίων

«Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των Κύπριων ομογενών της», είπε ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Στο μήνυμά του ευχήθηκε ο Αλλάχ να αναπαύσει τις ψυχές των μαρτύρων και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους συγγενείς των ηρώων και των βετεράνων, καθώς και στα ηρωικά στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που απέτρεψαν μια γενοκτονία εναντίον των Τ/Κ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως «για την εγκαθίδρυση μόνιμης ειρήνης και γαλήνης στο Νησί υπό τις παρούσες συνθήκες, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πάρει σαφή θέση στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, που τάσσονται σε κάθε ευκαιρία υπέρ της λύσης και εναντίον των Ε/Κ, που απορρίπτουν κάθε πρόταση λύσης»ι.

Το κράτος της Τουρκίας ήταν πάντα υπέρ μιας δίκαιης, μόνιμης και ισότιμης λύσης στην Κύπρο, σημπλήρωσε ο Καλίν και υπογράννισε ότι η Τουρκία υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση του θέματος, αφήνοντας στην άκρη την προσέγγιση που θεωρεί λύση τη μη λύση.

Αντίστοιχα, κατα τον Ταλίν, οι Τουρκοκύπριοι έκαναν πολλά βήματα και θυσίες στο δημοψήφισμα του 2004 και στις διαδικασίες που ακολούθησαν για την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος:

«Σε αντίθεση με αυτήν την ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας, είναι εμφανές ότι υπάρχουν κύκλοι που θέλουν να καταστήσουν μειονότητα τους Τουρκοκύπριους που αποτελούν βασικό παράγοντα του Νησιού μέσα σε ένα ε/κ κράτος. Πρόσφατα η στάση αυτή επανεμφανίστηκε κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο και θα σταθεί στο πλευρό των Τουρκοκύπριων ομογενών της».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

11:33 6/3/2024

Τετάρτη 06/03 και Πέμπτη 07/03

Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

10:41 6/3/2024

στην Μητρόπολη

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

23:42 5/3/2024

έλεγχοι για ηχορύπανση

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

23:35 5/3/2024

από τις 13 Μαρτίου

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

23:25 5/3/2024

8/03 - 8:00 μμ - 11:00 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

23:18 5/3/2024

6/03 - 13/03

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

23:10 5/3/2024

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

23:02 5/3/2024

11ο Δημοτικό

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

16:22 5/3/2024

Ένα επαναστατικό θέαμα

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

16:15 5/3/2024

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμά του.

Κλασικά Έπιπλα