Tελετή για την αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά (βιντεο)

14/10/2020 00:29    Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε, σήμερα το βράδυ, η τελετή για την αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Στο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε: «Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής αλλά και βουλευτές.

Αναφερόμενη στην προσωπικότητα και στην ηρωική θυσία του Παύλου Μελά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για έναν ευγενή ιδεολόγο, οραματιστή μιας ελεύθερης, ελληνικής Μακεδονίας, ο οποίος αγωνίστηκε, όπως έγραψε η σύζυγός του, Ναταλία Μελά, για να μην καταστραφεί «ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός». «Η ηρωική του θυσία, όχι μόνο σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού αγώνα που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, αλλά και τον κατέστησε σύμβολο του αγώνα του καλού, σε όποιο πεδίο και αν διεξάγεται αυτός» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης στην οικία του Παύλου Μελά δήλωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Πρόκειται», είπε, «πραγματικά για ένα έργο αγάπης. Και είναι έργο αγάπης γιατί εκατό και πλέον χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, στην ποτισμένη με αίμα μακεδονική γη, η μνήμη του παραμένει άσβεστη. Ένα σύμβολο εθνικής περηφάνιας και άδολου πατριωτισμού». «Ο Παύλος Μελάς», συνέχισε ο υπουργός, «ανήκει στο πάνθεον των ηρώων της ελληνικής ιστορίας. Από το παράδειγμά του, από τη θυσία του, αντλούν δύναμη, αυτοί που καθημερινά, σήμερα, δίνουν τον αγώνα τους σε γη, θάλασσα και αέρα προασπίζοντας τα εθνικά μας ιδεώδη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Εξήρε τη συμμετοχή του Παύλου Μελά στο Μακεδονικό Αγώνα αλλά και τις υπηρεσίες του προς το έθνος. «Ο Παύλος Μελάς», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, «είναι πρότυπο, διότι προκειμένου να στρατευθεί στον αγώνα απαρνήθηκε την άνετη ζωή του γόνου της μεγαλοαστικής οικογένειας των Αθηνών. Απαρνήθηκε μια στρατιωτική ίσως και πολιτική καριέρα και στρατεύθηκε στον αγώνα». Η αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά «πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό» αποτελεί και «εφαλτήριο για μελλοντικές πολιτιστικές δραστηριότητες που θα τιμούν τον Μακεδονικό Αγώνα και την αφύπνιση του έθνους», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Ευχαρίστησε την κυρία Ναταλία Ιωαννίδου, εγγονή του Παύλου Μελά, για τη δωρεά της οικίας του Παύλου Μελά στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας ενώ τη διαβεβαίωσε ότι «θα φυλάξουμε με κάθε τρόπο την κληρονομιά που μας εμπιστεύτηκε».

Από την πλευρά της, η κυρία Ιωαννίδου αναφέρθηκε στην ιστορία της οικίας και στο ιστορικό των προσπαθειών για την αποκατάστασή της. «Δυστυχώς», είπε η κυρία Ιωαννίδου, «το σπίτι αυτό για πολλά χρόνια και κυρίως τη δεκαετία 2009 - 2019 δεχόταν κακοποιήσεις και βανδαλισμούς». Χαρακτήρισε το σπίτι «μια κιβωτό της στεριάς, σοφά δομημένη» ώστε να μπορεί να «υπομένει τις θεομηνίες και τις συμφορές και να μην καταρρέει».

«Οι πραγματογνώμονες του υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσαν ότι τα χοντρά δοκάρια που στηρίζουν το σπίτι είναι ακόμη και σήμερα μετά από 130 χρόνια σε καλή κατάσταση. Σώθηκε, λοιπόν, αυτή η κιβωτός και μπόρεσε να φέρει εις πέρας την αποστολή της που ήταν να σώσει το περιεχόμενό της. Ένα περιεχόμενο ήταν πολύτιμο αλλά άυλο. Μνήμες, μαρτυρίες και αποτυπώματα. Όχι μόνο των δύο κεντρικών προσώπων, του Παύλου και της Ναταλίας, αλλά και του περιβάλλοντός τους» υπογράμμισε η κυρία Ιωαννίδου.

Ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Κύκλωψ Δράμας, 'Αρης Θεοδωρίδης, του οποίου η οργάνωση στήριξε τις προσπάθειες αποκατάστασης της οικίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο το ότι συνέβαλλε για να σωθεί ένα εθνικό μνημείο. Ανέφερε ότι η οικία κατέρρεε επί τέσσερις δεκαετίες ενώ υπογράμμισε ότι «για μας τους Μακεδόνες ο Παύλος Μελάς είναι ένας ήρωας, είναι ένα όραμα. Πολέμησε και χάθηκε από τούρκικο βόλι για την ελευθερία μας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές επισκέφθηκαν - ανά ομάδες - το εσωτερικό του σπιτιού. Είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά προσωπικά του αντικείμενα και να ξεναγηθούν στους χώρους της οικίας. Επίσης, είδαν τις προθήκες με προσωπικά κοσμήματα, βιβλία αλλά και γράμματα του Παύλου Μελά καθώς και πλήθος οικογενειακών φωτογραφιών που κοσμούν τους χώρους της οικίας.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

10:41 6/3/2024

στην Μητρόπολη

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

23:42 5/3/2024

έλεγχοι για ηχορύπανση

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

23:35 5/3/2024

από τις 13 Μαρτίου

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

23:25 5/3/2024

8/03 - 8:00 μμ - 11:00 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

23:18 5/3/2024

6/03 - 13/03

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

23:10 5/3/2024

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

23:02 5/3/2024

11ο Δημοτικό

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

16:22 5/3/2024

Ένα επαναστατικό θέαμα

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

16:15 5/3/2024

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμά του.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

18:10 4/3/2024

Δευτέρα 04/03 και Τρίτη 05/03

Κλασικά Έπιπλα