Μαθαίνω για τον Πόντο - Προσφέρει στα παιδιά επαφή με τις ρίζες τους!

16/5/2026 18:29    Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, σε συνεργασία με μια εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοινώνει με υπερηφάνεια την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους της σειράς φύλλων εργασίας με τίτλο «Μαθαίνω για τον Πόντο». Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί το επιστέγασμα μιας συστηματικής προετοιμασίας που ξεκίνησε το 2022, με στόχο να προσφέρει στα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών μια ουσιαστική και ελκυστική επαφή με τις ρίζες τους.

Η σειρά «Μαθαίνω για τον Πόντο» δεν αποτελεί απλώς ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, αλλά ένα δυναμικό εργαλείο που αποσκοπεί:

-Στη διατήρηση της ταυτότητας: Συστήνοντας στα παιδιά την ιστορία, τη λαογραφία και την ποντιακή διάλεκτο.
-Στη βιωματική προσέγγιση: Με τη χρήση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων, παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που καθιστούν τη μάθηση ευχάριστη και δημιουργική.
-Στην καλλιέργεια συνείδησης: Θέτοντας τις βάσεις για τη διαμόρφωση αυριανών πολιτών που σέβονται την παράδοση και τις ανθρωπιστικές αξίες.

Στις σελίδες του πρώτου τεύχους, οι μικροί αναγνώστες θα ανακαλύψουν:

Εμβληματικές Μορφές: Από τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, μέχρι τον Χαράλαμπο Κιαγχίδη.
Ιστορία και Μύθο: Ένα ταξίδι στον Εύξεινο Πόντο και την Αργοναυτική Εκστρατεία.
Παράδοση και Έθιμα: Γνωριμία με την ποντιακή φορεσιά, τα έθιμα του Πάσχα και την ιστορία της Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Η διανομή του υλικού θα εκκινήσει από τα ποντιακά σωματεία, λειτουργώντας ως ένας πολύτιμος αρωγός στο εκπαιδευτικό τους έργο. Παράλληλα, η δομή της έκδοσης την καθιστά ένα ευέλικτο εργαλείο, κατάλληλο για αξιοποίηση από Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), κατηχητικά σχολεία, καθώς και από ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων.

Με την πεποίθηση ότι η γνώση είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καλούμε όλους να αγκαλιάσετε αυτή την προσπάθεια. Το «Μαθαίνω για τον Πόντο» είναι μία ακόμη συμβολή στην ανάδειξη της ποντιακής παρακαταθήκης, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος εδώ: Μαθαίνω για τον Πόντο – Τεύχος 1

www.poe.org.gr



Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ENITPONH NEOAAIAI Μαθαίνω για TOV Πόντο ΤΕΥΧΟΣΛ.ΜΑΪΟΣ2026 ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΪΟΣ 2026 Εύξεινος Ποντος Γυναικεία φορεσιά Άγιος Βασίλειος Αλέξαγδρος Υψηλάντης χαράλομπος Kiayxións AVIos Γεώργιος Περιστερεωτας Η Αργοναυτική εκστρατεία Πασχαλινά έθιμα των Ποντίων"



Επόμενο Προηγούμενο
 

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη

17:17 23/5/2026

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Τρεις νεαροί συνελήφθησαν για τη ληστεία σε κατάστημα ψιλικών

Τρεις νεαροί συνελήφθησαν για τη ληστεία σε κατάστημα ψιλικών

17:14 23/5/2026

στην Τριανδρία

Καλαμαριά: Δέσμευση Αράπογλου - Σε δυο χρόνια βασικό δίκτυο ποδηλατόδρομων (φωτο)

Καλαμαριά: Δέσμευση Αράπογλου - Σε δυο χρόνια βασικό δίκτυο ποδηλατόδρομων (φωτο)

16:58 23/5/2026

Η Δήμαρχος υποδέχθηκε μαθητές από την Ολλανδία

Καλαμαριά: Ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο για μόνιμες θέσεις εργασίας

Καλαμαριά: Ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο για μόνιμες θέσεις εργασίας

14:22 23/5/2026

ομόφωνη απόφαση μετά το κάλεσμα του συλλόγου εργαζομένων

Καλαμαριά: Ο Μαραθώνας γίνεται 100 χρονών και μας θέλει στο πλευρό του για την άνοδο

Καλαμαριά: Ο Μαραθώνας γίνεται 100 χρονών και μας θέλει στο πλευρό του για την άνοδο

13:49 23/5/2026

την Κυριακή κόντρα στον Ιωνικό

Καλαμαριά: 4 θέσεις εργασίας στον δήμο (δείτε αναλυτικά)

Καλαμαριά: 4 θέσεις εργασίας στον δήμο (δείτε αναλυτικά)

11:59 23/5/2026

χωρίς τυπικά προσόντα

Καλαμαριά: Δεύτερη μέρα ''παραθινούπολη'' τι θα δουν τα παιδιά σήμερα στο συναρπαστικό φεστιβάλ

Καλαμαριά: Δεύτερη μέρα ''παραθινούπολη'' τι θα δουν τα παιδιά σήμερα στο συναρπαστικό φεστιβάλ

11:45 23/5/2026

το μεγαλύτερο φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα

Κλασικά Έπιπλα