Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει την ευθανασία και για τα παιδιά κάτω των 12 ετών!

14/10/2020 00:31    Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να νομιμοποιήσει την ευθανασία και για τα παιδιά ηλικίας από ενός μέχρι 12 ετών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες στο τελευταίο στάδιο.

Ο υπουργός Υγείας, Χούγκο ντε Γιόνγκε, ανέφερε σύμφωνα με το iefimerida, ότι θα αναθεωρήσει την ισχύουσα νομοθεσία, βασιζόμενος σε μια μελέτη που συνέταξαν ειδικοί και δείχνει ότι τα παιδιά που πάσχουν από ανίατες ασθένειες υποφέρουν «απελπιστικά».

Η ευθανασία είναι ήδη νόμιμη στην Ολλανδία για τους ανηλίκους άνω των 12 ετών που μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, και για τα βρέφη κάτω του ενός έτους, με τη συγκατάθεση των γονέων τους. Δεν υπάρχει όμως κάποια νομική κάλυψη για τους ανηλίκους από 1 έως 12 ετών, καθώς οι Αρχές συνεχίζουν τη συζήτηση για το αν τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι σε θέση να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

Η εξήγηση του Ολλανδού υπουργού

Ο Ντε Γιόνγκε εξήγησε ότι μια έρευνα που διενήργησαν ειδικοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες, κατόπιν εντολής του υπουργείου, έδειξε ότι ο νέος κανονισμός θα μπορούσε να εφαρμόζεται σε 5-10 παιδιά κάθε χρόνο.

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει η ανάγκη να μπορούμε να βάλουμε τέλος στη ζωή των παιδιών με ανίατες ασθένειες, τα οποία υποφέρουν απελπιστικά και τρομερά και τα οποία πρόκειται να πεθάνουν εντός προβλέψιμου χρονικού διαστήματος», γράφει σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο ο υπουργός.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε συμφώνησαν τελικά σήμερα, μετά από πολλούς μήνες διαφωνιών και παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις των χριστιανικών κομμάτων. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι με την απόφαση αυτή δεν θα διώκονται οι γιατροί αν τυχόν κάνουν ευθανασία, για την οποία έχουν λάβει έγκριση, σε κάποιο παιδί που υποφέρει.

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα την Πέμπτη και η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση εντός των προσεχών μηνών.

Η Ολλανδία και το Βέλγιο ήταν οι πρώτες χώρες του κόσμου που νομιμοποίησαν την ευθανασία το 2002. Το Βέλγιο ενέκρινε την ευθανασία ανηλίκων το 2014 και το ακολούθησε πολύ γρήγορα και η Ολλανδία.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Τουλάχιστον 38 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Τουλάχιστον 38 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

09:47 15/10/2017

Εκατοντάδες αγνοούμενοι

Ο Τσοχατζόπουλος διεκδικεί πάνω από 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

Ο Τσοχατζόπουλος διεκδικεί πάνω από 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

09:34 15/10/2017

Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να δώσει αναβολή

Ξεκινούν οι

Ξεκινούν οι "λοταρίες" της εφορίας

09:28 15/10/2017

Υπεγράφη η σχετική απόφαση - Δείτε τι προβλέπει

Πληρωμή 21 εκατ. ευρώ σε 241.439 δικαιούχους αγρότες - Τα ποσά

Πληρωμή 21 εκατ. ευρώ σε 241.439 δικαιούχους αγρότες - Τα ποσά

09:18 15/10/2017

ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαγραφή οφειλών από την ΕΥΔΑΠ για ευπαθείς ομάδες

Διαγραφή οφειλών από την ΕΥΔΑΠ για ευπαθείς ομάδες

09:14 15/10/2017

οφειλές ύψους 565.000 ευρώ

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ψάχνουν τον «εγκέφαλο» που έδωσε την εντολή

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ψάχνουν τον «εγκέφαλο» που έδωσε την εντολή

09:13 15/10/2017

ποιος εκλεισε το μοιραίο ραντεβού;

Πότε θα λάβουν το Επίδομα Αλληλεγγύης Οκτωβρίου 250.000 δικαιούχοι

Πότε θα λάβουν το Επίδομα Αλληλεγγύης Οκτωβρίου 250.000 δικαιούχοι

09:10 15/10/2017

υπ. Εργασίας

Δάνειο 20 εκατ. ευρώ στο Δ. Θεσσαλονίκης για υποδομές εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, ενέργειας

Δάνειο 20 εκατ. ευρώ στο Δ. Θεσσαλονίκης για υποδομές εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, ενέργειας

09:07 15/10/2017

ΕΤΕπ

Οι δρόμοι του κρασιού της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη

Οι δρόμοι του κρασιού της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη

09:05 15/10/2017

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου

Μυστήριο με νέα ανακοίνωση για

Μυστήριο με νέα ανακοίνωση για "ακραίο συμβάν" σχετικά με τα βαρυτικά κύματα

09:03 15/10/2017

NASA

Κλασικά Έπιπλα