Μετρό Καλαμαριάς: Αυτοψία έκανε ο Υπουργός στο σταθμό της Μίκρας (φωτο)

7/7/2026 11:35    αγώνας μέχρι τα εγκαίνια
Αυτοψία έκανε εχθές Δευτέρα 6 Ιουλίου, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Δήμας, μαζί με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο, στο εργοτάξιο της επέκτασης του Μετρό, στον σταθμό της Μίκρας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ''ενημερωθήκαμε για την πορεία των τελικών εργασιών, που αποτελεί τον τερματικό σταθμό της επικείμενης επέκτασης. Στη συνέχεια στο αμαξοστάσιο της Ελληνικό Μετρό στην Πυλαία, πραγματοποιήσαμε σύσκεψη εργασίας με τη Διοίκηση της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. και με στελέχη της αναδόχου κοινοπραξίας, με αντικείμενο την πρόοδο των εργασιών για την ολοκλήρωση της επέκτασης του Μετρό προς την Καλαμαριά''.




Υπενθυμίζεται πως η 28η Ιουλίου αποτελεί αυτήν τη στιγμή την πλέον επικρατέστερη ημερομηνία για το επίσημο άνοιγμα των πυλών, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να κλειδώσει και να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες μέρες.

Το... κλείδωμα θα γίνει με βάση τις εξελίξεις στη διαδικασία των πιστοποιήσεων του Μετρό, από ανεξάρτητο, διεθνή οίκο αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, η πολυπόθητη ημερομηνία, αναμένεται να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι δεδομένο ότι ετοιμάζεται να ανέβει για ακόμα μία φορά στη Θεσσαλονίκη, για να παραδώσει Μετρό. 

Η λειτουργία της επέκτασης του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά, έρχεται να αλλάξει ριζικά και διά παντός τις συνθήκες μετακίνησης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, βάζοντας τέλος στην αναμονή χιλιάδων πολιτών που αδημονούν για το Μετρό. Το έργο, το οποίο εκτείνεται σε υπόγεια γραμμή μήκους 4,78 χιλιομέτρων, περιλαμβάνει πέντε νέους σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα. 

Με την ενσωμάτωση της νέας γραμμής στο δίκτυο, η απόσταση από τον τερματικό σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα καλύπτεται σε μόλις 15 με 20 λεπτά, προσφέροντας μια πρωτόγνωρη ταχύτητα και άνεση στους επιβάτες. 




Τα εγκαίνια 
 
Την ίδια ώρα, οι συσκέψεις στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με εκπροσώπους της Ελληνικό Μετρό και της εταιρείας διαχείρισης του Μετρό, της THEMA, είναι καθημερινές και πυρετώδεις. Στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων βρίσκεται η διοργάνωση της τελετής εγκαινίων, η οποία σχεδιάζεται να έχει έντονα συμβολικό, αλλά και πανηγυρικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Μακεδονικών Νέων, η διαδικασία αυτή τη φορά θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, σε σχέση με την παράδοση της βασικής γραμμής του Μετρό. 

Έτσι, το… παραδοσιακό πάτημα του κουμπιού για την εκκίνηση των συρμών, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο κεντρικό αμαξοστάσιο της Πυλαίας, όπως είχε συμβεί στις 30 Νοεμβρίου του 2024, κατά την παράδοση της βασικής γραμμής. Αντιθέτως, η γιορτή απ’ ότι φαίνεται θα μεταφερθεί στην καρδιά της περιοχής που επωφελείται άμεσα από το έργο. 

Για τον λόγο αυτό εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια για την τοποθεσία της εκδήλωσης, και τα δύο εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς. 

Με βάση το πρώτο και επικρατέστερο σενάριο, η τελετή θα φιλοξενηθεί στον κεντρικό, ομώνυμο σταθμό Καλαμαριά, ο οποίος βρίσκεται σε κομβικό σημείο και συμβολίζει την αστική σύνδεση του Δήμου. Με βάση το δεύτερο σενάριο, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον τερματικό σταθμό Μίκρα, αναδεικνύοντας τον ρόλο του ως του μεγαλύτερου σταθμού σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αν και τα δύο σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, η Μίκρα φαίνεται να απομακρύνεται και όλα δείχνουν... Καλαμαριά! 



Επόμενο Προηγούμενο
 
Μετρό: Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας σήμερα και αύριο για τη μόνιμη σύνδεση με Καλαμαριά!

Μετρό: Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας σήμερα και αύριο για τη μόνιμη σύνδεση με Καλαμαριά!

16:34 6/8/2026

λόγω των τελικών εργασιών

Καλαμαριά: Έρχεται η Μαρία Παπαγεωργίου για μια συναυλιακή εμπειρία στην Αρετσού

Καλαμαριά: Έρχεται η Μαρία Παπαγεωργίου για μια συναυλιακή εμπειρία στην Αρετσού

16:15 6/8/2026

μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες...

Θεσσαλονίκη: Στον «αέρα» ο νέος διαγωνισμός για τα σχολικά δρομολόγια με τις αυξημένες αποζημιώσεις

Θεσσαλονίκη: Στον «αέρα» ο νέος διαγωνισμός για τα σχολικά δρομολόγια με τις αυξημένες αποζημιώσεις

15:56 6/8/2026

Στην προκήρυξη του νέου τριετούς διαγωνισμού..

Θεσσαλονίκη: 20χρονος διέρρηξε 3 αυτοκίνητα σε μόλις 20 λεπτά!

Θεσσαλονίκη: 20χρονος διέρρηξε 3 αυτοκίνητα σε μόλις 20 λεπτά!

14:59 6/8/2026

στην καρδιά του κέντρου της πόλης

Καλαμαριά - Αράπογλου για νέες λεωφορειακές γραμμές: Δε μπορεί ο Φοίνικας να πληρώσει το τίμημα - Δύο χρόνια κλειστός ο δρόμος

Καλαμαριά - Αράπογλου για νέες λεωφορειακές γραμμές: Δε μπορεί ο Φοίνικας να πληρώσει το τίμημα - Δύο χρόνια κλειστός ο δρόμος

14:44 6/8/2026

Επί τάπητος οι αλλαγές στις γραμμές

Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα μέσα σε μία εβδομάδα – Καταγράφηκαν έξι θάνατοι

Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα μέσα σε μία εβδομάδα – Καταγράφηκαν έξι θάνατοι

14:31 6/8/2026

65 κρούσματα στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητοι δηλητηρίασαν δέντρα - Οι κυρώσεις θα είναι οι μέγιστες (φωτο)

Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητοι δηλητηρίασαν δέντρα - Οι κυρώσεις θα είναι οι μέγιστες (φωτο)

14:27 6/8/2026

Τρύπες από τρυπάνι σε δύο δέντρα...

Κλασικά Έπιπλα