Ο ανεπαρκής αλλά και ο υπερβολικός ύπνος συνδέονται με ταχύτερη γήρανση

14/5/2026 19:11    σύμφωνα με έρευνα
Οι πολύ λίγες ώρες ύπνου, αλλά και οι πάρα πολλές, μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και το ανοσοποιητικό σύστημα και σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

   Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δημιούργησε ψηφιακά βιολογικά ρολόγια για συγκεκριμένα όργανα του σώματος, που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και αξιοποιούν βιολογικά δεδομένα ενός ατόμου για να εντοπίσουν κατά πόσο ένα άτομο γερνάει γρηγορότερα ή λιγότερο σε σχέση με τη χρονολογική του ηλικία. Ο ύπνος αποτέλεσε ιδανικό πεδίο μελέτης, καθώς θεωρείται ολοένα και περισσότερο σημαντικός παράγοντας υγείας.

   Για να δημιουργήσει τα «ρολόγια γήρανσης», η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από περίπου μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες της βρετανικής βάσης «UK Biobank» και αξιοποίησε μηχανική μάθηση για να εντοπίσει τα βιολογικά «αποτυπώματα» της γήρανσης σε κάθε όργανο. Στη συνέχεια αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της διάρκειας ύπνου του κάθε συμμετέχοντα, όπως την ανέφερε ο ίδιος στην Biobank, και της βιολογικής τους ηλικίας, όπως καταγράφηκε από 23 ρολόγια γήρανσης σε 17 όργανα.

   Διαπιστώθηκε ότι τόσο ο σύντομος ύπνος (λιγότερες από έξι ώρες) όσο και ο παρατεταμένος ύπνος (περισσότερες από οκτώ ώρες) συσχετίστηκαν με ταχύτερη γήρανση. Η μικρότερη γήρανση παρατηρήθηκε σε άτομα που ανέφεραν μεταξύ 6,4 και 7,8 ωρών ύπνου την ημέρα. Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η διάρκεια ύπνου από μόνη της προκαλεί άμεσα επιτάχυνση ή επιβράδυνση της γήρανσης των οργάνων, αλλά καταδεικνύει ότι τόσο ο ανεπαρκής όσο και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι δείκτες χειρότερες υγείας σε όλο το σώμα.

   Η σχέση μεταξύ ύπνου και ασθενειών υποδηλώνει την ύπαρξη μιας σύνδεσης μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, που εκτείνεται πέρα από την απλή επίδραση στον ίδιο τον εγκέφαλο. Ο λίγος ύπνος συνδέθηκε σημαντικά με επεισόδια κατάθλιψης και αγχώδεις διαταραχές, όπως έχει καταδειχθεί και σε προηγούμενες μελέτες. Επίσης, με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, ισχαιμική καρδιοπάθεια και καρδιακές αρρυθμίες. Παράλληλα, τόσο ο λίγος όσο και ο υπερβολικός ύπνος συσχετίστηκαν με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα και διάφορες πεπτικές διαταραχές, όπως γαστρίτιδα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

   Πέρα από την πρόβλεψη ασθενειών, τα εξειδικευμένα «ρολόγια γήρανσης» αποδείχθηκαν χρήσιμα και για τη διερεύνηση της σχέσης του ύπνου με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία.

   Αν και η μελέτη δεν μπορούσε να αποδείξει αν η διάρκεια ύπνου προκαλεί κατάθλιψη ή αν η κατάθλιψη επηρεάζει τον ύπνο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ειδική στατιστική ανάλυση και διαπίστωσαν ότι ο λίγος ύπνος ενδέχεται να επηρεάζει άμεσα το φορτίο της νόσου, ενώ ο υπερβολικός ύπνος φαίνεται να επηρεάζει την κατάθλιψη μέσω μηχανισμών που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου και του λιπώδους ιστού.

   Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η μελέτη υποδηλώνει πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί βιολογικοί μηχανισμοί ανάμεσα στους ανθρώπους που κοιμούνται λίγο και σε εκείνους που κοιμούνται πολύ, που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, την κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Το οικόπεδο τους είναι δεσμευμένο από το 1972 και δεν έχουν αποζημιωθεί (βιντεο)

Καλαμαριά: Το οικόπεδο τους είναι δεσμευμένο από το 1972 και δεν έχουν αποζημιωθεί (βιντεο)

19:05 24/7/2026

βίντεο από την εκπομπή αταίριαστοι

Καλαμαριά: Σε πλήρη επιφυλακή η Usar Hellas για τις καταιγίδες που αναμένονται

Καλαμαριά: Σε πλήρη επιφυλακή η Usar Hellas για τις καταιγίδες που αναμένονται

15:02 24/7/2026

μετά το έκτακτο δελτίο καιρού

Καλαμαριά: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων - Μέχρι 19 Σεπτεμβρίου!

Καλαμαριά: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων - Μέχρι 19 Σεπτεμβρίου!

14:49 24/7/2026

στο πλαίσιο του έργου «Βιοκλιματική Αναβάθμιση..

Καλαμαριά - Μεταμόρφωση σχολείων: Υπαίθριοι χώροι διδασκαλίας, γήπεδα, παρτέρια και παιχνίδια αναρρίχησης (φωτο)

Καλαμαριά - Μεταμόρφωση σχολείων: Υπαίθριοι χώροι διδασκαλίας, γήπεδα, παρτέρια και παιχνίδια αναρρίχησης (φωτο)

14:18 24/7/2026

Έργο προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ.

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για ανήλικη - Της έπιασε τα οπίσθια - Σύληψη 49χρονου!

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για ανήλικη - Της έπιασε τα οπίσθια - Σύληψη 49χρονου!

12:08 24/7/2026

ανακοίνωση της αστυνομίας

Καλαμαριά: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας του Απόλλωνα - Δείτε τις τιμές

Καλαμαριά: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας του Απόλλωνα - Δείτε τις τιμές

11:55 24/7/2026

''Η ομάδα της καρδιάς μας στα επαγγελματικά σαλόνια!''

Καλαμαριά: Ποιοι πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητα στον δήμο - Δείτε τα δικαιολογητικά

Καλαμαριά: Ποιοι πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητα στον δήμο - Δείτε τα δικαιολογητικά

11:26 24/7/2026

όσοι βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων

Κλασικά Έπιπλα