Η ελληνική ομάδα στον 4ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας

16/10/2018 12:49    ENISA
Μια ψηφιακή κοινωνία ασφαλής και ικανή να προστατεύει έναν μεγάλο όγκο δεδομένων στα δίκτυα και τα πληροφοριακά της συστήματα, είναι η πρόκληση για το ίδιο της μέλλον.

Η εκπαίδευση νέων και ταλαντούχων ανθρώπων που θα κληθούν να υπερασπιστούν τον «πλούτο» της σύγχρονης εποχής, αποτελεί άλλη μια πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο, και αυτό επιδιώκει να διαμορφώσει ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας, που διεξάγεται για τέταρτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών ENISA (European Union Agency for Network and Information Security).

Δεκάδες νέοι, ηλικίας από 14 έως 25 ετών, από 17 ευρωπαϊκές χώρες διαγωνίζονται από χθες στο Λονδίνο (European Cyber Security Challenge 15-17 Οκτωβρίου), προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα του ψηφιακού κόσμου των πληροφοριακών συστημάτων και να φέρουν σε πέρας γύρω στις 40 προκλήσεις, που τους ανοίγονται στον διαγωνισμό.

Η Ελλάδα συμμετέχει με την δική της εθνική ομάδα, για τρίτη χρονιά φέτος, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της αποστολής, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστου Ξενάκη. Η σχεδόν αδιάλειπτη ελληνική παρουσία στο νέο θεσμό υποδεικνύει, όπως επισημαίνει ο κ. Ξενάκης, την ανάγκη να προκύψουν νέα ταλέντα στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, που στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο, αλλά πολλά υποσχόμενο, στάδιο.

Οι δέκα διαγωνιζόμενοι της ελληνικής αποστολής, μαζί με τους συναγωνιζόμενους των άλλων χωρών, καλούνται να λύσουν ασκήσεις στις οποίες θα πρέπει να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν αδυναμίες των πληροφοριακών συστημάτων, να αποκρυπτογραφήσουν κώδικες, να εισέλθουν σε συστήματα δικτύων και να αποσπάσουν πληροφορίες κα.

«Καλούνται να αντιμετωπίσουν ότι ακριβώς συμβαίνει στο hacking» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο επικεφαλής της αποστολής και εξήγησε ότι η στρατηγική της κάθε ομάδας, αλλά και το ποσοστό επιτυχίας επίλυσης των προβλημάτων στον απαιτούμενο χρόνο, είναι βασικές προϋποθέσεις για μία υψηλή βαθμολογία.

Οι ομάδες απαρτίζονται από μη επαγγελματίες νεαρής ηλικίας. Στην ελληνική ομάδα συμμετέχουν φοιτητές και απόφοιτοι σχολών πληροφορικής, καθώς και δύο μαθητές Λυκείων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Χαμηλή η εξειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα - νέος χώρος με αρνητική ανεργία

Η ελληνική ομάδα συγκροτείται με βάση τα αποτελέσματα ενός πανελλήνιου προκριματικού διαγωνισμού, και στη συνέχεια τα μέλη της προετοιμάζονται από μια εξειδικευμένη ομάδα διακεκριμένων ειδικών που ασχολούνται με το χώρο της κυβερνοασφάλειας, υπό το συντονισμό του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του πανεπιστημίου Πειραιώς. «Το επίπεδο από την οπτική τής βαθμολογίας δεν είναι και τόσο ικανοποιητικό, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες. Είναι μικρό το σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται με τον χώρο της κυβερνοασφάλειας, και αυτό φαίνεται από την μικρή συμμετοχή στους προκριματικούς» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ξενάκης και συμπληρώνει: «έχουμε καλούς, αλλά όχι πολλούς. Θεωρώ ότι χρειάζονται και άλλα βήματα σε αυτόν τον τομέα της πληροφορικής. Είναι ένας νέος χώρος που έχει αρνητική ανεργία και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα. Μπορεί να εξασφαλίσει καλές εργασιακές συνθήκες σε οποιαδήποτε χώρα».

Όπως ανέφερε, υπάρχουν ελληνικές εταιρίες με σημαντική διεθνή παρουσία σε θέματα κυβερνοασφάλειας, που προσφέρουν υπηρεσίες σε τράπεζες και τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς ή δίκτυα που διατηρούν ηλεκτρονικά αρχεία. «Τα ψηφιακά δεδομένα είναι ο κινητήριος μοχλός που κινεί την σύγχρονη οικονομία, ακριβώς όπως και η ενέργεια» σχολίασε.

Ο διαγωνισμός υποστηρίζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Στόχος της διοργάνωσης είναι να ανακαλυφθούν νέα ταλέντα και να ενθαρρυνθούν οι νέοι να ακολουθήσουν καριέρα στη συγκεκριμένη επιστημονική περιοχή.

Ο πρώτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή 6 ομάδων προερχόμενων από κράτη-μέλη της ΕΕ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Ακολούθησε ο διαγωνισμός στη Γερμανία και πέρσι στη Μάλαγα της Ισπανίας.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο