Η Καλαμαριά ακριβότερη περιοχή για ακίνητα στη Θεσσαλονίκη!

9/7/2026 10:47    δειτε αναλυτικά
Tην εξέλιξη των ζητούμενων τιμών των κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση σε όλη την Ελλάδα κατά το 2ο τρίμηνο του 2026 κατέγραψε ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos, ο οποίος αποτυπώνει τις τάσεις τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Εξετάζοντας την κτηματαγορά κατά το 2ο τρίμηνο του 2026 στο σύνολο της χώρας παρατηρείται αύξηση της Μέσης Ζητούμενης Τιμής (ΜΖΤ) πώλησης κατοικίας κατά 6,1% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2025. H αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή που ανερχόταν στο 9,7%. Η ΜΖΤ ενοικίασης κατοικίας αυξήθηκε ετησίως μόλις κατά 1,3%, ετήσια αύξηση σημαντικά ηπιότερη από την αντίστοιχη περσινή που ανερχόταν στο 7,2%.

Στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στα περίχωρά τους, οι μέσες ζητούμενες τιμές (ΜΖΤ) κατοικιών, τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Ειδικότερα, στην Αττική η ΜΖΤ πώλησης κατοικίας αυξήθηκε κατά 5,3% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2026, έναντι αύξησης 9,4% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στον τομέα της ενοικίασης, η ΜΖΤ ενοικίασης κατοικιών στην Αττική ενισχύθηκε ετησίως κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2025, μεταβολή παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου έτους (4,4%). Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ζήτηση για κατοικίες προς ενοικίαση στην Αττική παραμένει ισχυρή, διατηρώντας σταθερές ανοδικές πιέσεις στις ζητούμενες τιμές.

Στην συμπρωτεύουσα, η ΜΖΤ πώλησης κατοικίας αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση, αύξηση σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή που διαμορφωνόταν στο 11,4%. Η ΜΖΤ ενοικίασης κατοικίας σημείωσε ετήσια αύξηση 6,6% κατά το 2ο τρίμηνο του 2026 ενώ η αντίστοιχη αύξηση το 2ο τρίμηνο του 2025 ανερχόταν στο 10,9%. Οι σημαντικές ετήσιες αυξήσεις τόσο στη ΜΖΤ πώλησης όσο και ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον αγοραστών και ενοικιαστών για κατοικίες στο Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και στους περιφερειακούς δήμους της.

Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με τις υψηλότερες και χαμηλότερες ΜΖΤ το 2ο τρίμηνο του 2026

Η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη κινητικότητα και κατά το 2ο τρίμηνο του 2026, με τις ΜΖΤ να διατηρούν την ανοδική τους πορεία και αρκετές περιοχές να καταγράφουν σημαντικές ετήσιες αυξήσεις τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίαση κατοικιών.

Η Καλαμαριά παραμένει η ακριβότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για αγορά κατοικίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2026, με ΜΖΤ πώλησης 3.175 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν το Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Πυλαία, η Χαριλάου και η Τούμπα. Στις κατοικίες προς ενοικίαση, τις υψηλότερες ΜΖΤ καταγράφουν από κοινού ο Βαρδάρης – Λαχανόκηποι και το Κέντρο Θεσσαλονίκης, με ΜΖΤ ενοικίασης 12,0 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν οι 40 Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Ξηροκρήνη – Παναγία Φανερωμένη και η περιοχή Τριανδρία – Δόξα – Κρυονέρι.

Στον αντίποδα, η Μυγδονία αποτελεί την οικονομικότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για αγορά κατοικίας, με ΜΖΤ πώλησης 938 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Καλλιθέα, τα Βασιλικά, η Επανομή και ο Χορτιάτης. Στις κατοικίες προς ενοικίαση, τις χαμηλότερες ΜΖΤ καταγράφει ο Χορτιάτης, με ΜΖΤ ενοικίασης 4,9 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν η Μυγδονία, τα Βασιλικά, το Ωραιόκαστρο και η Μίκρα.

Οι περιοχές που ξεχώρισαν κατά το 2ο τρίμηνο του 2026 για τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στις ΜΖΤ πώλησης κατοικιών ήταν η Ξηροκρήνη – Παναγία Φανερωμένη, με ετήσια αύξηση άνω του 30% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025 η οποία συνοδεύεται και από αύξηση του διαθέσιμου stock κατοικιών προς πώληση και συγκεκριμένα των στούντιο και κατοικιών υψηλής ενεργειακής κλάσης που συνήθως ωθούν τις ζητούμενες τιμές προς τα πάνω. Ακολουθούν η Σταυρούπολη με αύξηση 26,1% και η περιοχή Σφαγεία – Ιχθυόσκαλα με 25,2%. Στις κατοικίες προς ενοικίαση, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στη ΜΖΤ κατέγραψε η Μυγδονία με 25,0%, ενώ ακολουθούν η Επανομή με 23,3% και ο Θερμαϊκός με 16,7%.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Στη Βουλή ο αποκλεισμός της Καλαμαριάς από τον σχεδιασμό του Ενιαίου Παραλιακού Μετώπου

Στη Βουλή ο αποκλεισμός της Καλαμαριάς από τον σχεδιασμό του Ενιαίου Παραλιακού Μετώπου

21:50 13/7/2026

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Καλαμαριά - Περσίδης για το μετρό: Είμαστε έτοιμοι; Φοβάμαι ότι ο κόσμος θα φεύγει - Άμεσα δημοτικό συμβούλιο

Καλαμαριά - Περσίδης για το μετρό: Είμαστε έτοιμοι; Φοβάμαι ότι ο κόσμος θα φεύγει - Άμεσα δημοτικό συμβούλιο

17:30 13/7/2026

ο επικεφαλής της παράταξης ''Καλαμαριά που μας αξίζει''

Ο Ποσειδώνας Καλαμαριάς αναζητά νέα «τρίαινα» - Μαζουλουξής: Αλλαγή σελίδας, δεν υπάρχει το απαραίτητο μπάτζετ

Ο Ποσειδώνας Καλαμαριάς αναζητά νέα «τρίαινα» - Μαζουλουξής: Αλλαγή σελίδας, δεν υπάρχει το απαραίτητο μπάτζετ

16:59 13/7/2026

ένα από τα εμβληματικότερα σωματεία

Καλαμαριά: Το σχέδιο προσβασιμότητας που συνδέει υπηρεσίες, σχολεία και χώρους πρασίνου

Καλαμαριά: Το σχέδιο προσβασιμότητας που συνδέει υπηρεσίες, σχολεία και χώρους πρασίνου

15:30 13/7/2026

με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου

Νέες ρυθμίσεις χρεών: Ανοίγουν οι 72 δόσεις, νέος εξωδικαστικός και προστασία πρώτης κατοικίας

Νέες ρυθμίσεις χρεών: Ανοίγουν οι 72 δόσεις, νέος εξωδικαστικός και προστασία πρώτης κατοικίας

14:06 13/7/2026

Σε τροχιά εφαρμογής μπαίνουν τα νέα εργαλεία..

Καλαμαριά: Ο Ναυτικός Όμιλος γύρισε από τη Γαλλία με ασημένιο παγκόσμιο μετάλλιο! (φωτο)

Καλαμαριά: Ο Ναυτικός Όμιλος γύρισε από τη Γαλλία με ασημένιο παγκόσμιο μετάλλιο! (φωτο)

13:56 13/7/2026

σπουδαίες διακρίσεις και μεγάλες επιτυχίες

Εφιάλτης για 14χρονη σε εμπορικό κέντρο – Απόπειρα βιασμού μέσα στις τουαλέτες

Εφιάλτης για 14χρονη σε εμπορικό κέντρο – Απόπειρα βιασμού μέσα στις τουαλέτες

13:37 13/7/2026

το βράδυ της Κυριακής

Κλασικά Έπιπλα