Σε άλλες εποχές, οι πρόγονοί μας θα αναζητούσαν τρόπους για να κατευνάσουν την οργή του Δία. Σήμερα, απλώς μετράμε τους κεραυνούς που πέφτουν στην Ελλάδα.
Ο Ιούλιος που πέρασε κατέκτησε, μέσα σε όλα τα άλλα, το ρεκόρ για τον Ιούλιο με τους περισσότερους κεραυνούς από το 2005 όταν άρχισαν οι μετρήσεις.
Υπολογίζεται ότι φέτος έπεσαν 102.944 κεραυνοί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και του συστήματος ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS.
Ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τους 83.373 του Ιουλίου του 2009.
Συνολικά φέτος το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου, με 196.524 κεραυνούς, κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κεραυνών κατά την τελευταία 14ετία.
(meteo.gr)
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα έτη παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως το 2007, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την επιρροή υψηλών πιέσεων και θερμών εισβολών από την Αφρική, με την κατάρριψη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και σοβαρή ξηρασία.
Κατά τα δύο τελευταία έτη 2017 και 2018 ένας μεγάλος αριθμός κεραυνών τον Ιούλιο παρατηρήθηκε πάνω από θαλάσσιες περιοχές, καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήταν σημαντικά διαφορετική από ό,τι συνήθως.
Στην καρδιά του καλοκαιριού, σύμφωνα με το ΕΑΑ, οι καταιγίδες κλιματικά εκδηλώνονται πιο εύκολα πάνω από την ξηρά λόγω της θέρμανσης του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή εκδηλώνεται πολλές φορές «θερμική αστάθεια». Τα δύο τελευταία έτη όμως, ορισμένα «βαρομετρικά συστήματα συνοπτικής κλίμακας» οδήγησαν σε εκτεταμένες καταιγίδες πάνω από ξηρά και θάλασσα.
protagon