Κορονοϊός-Τσιόδρας: Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο μαζικών τεστ στον πληθυσμό

30/3/2020 00:24    αν είναι αναγκαίο
Την ανάγκη να συνεχίσουμε ενωμένοι, παραμένοντας σπίτια μας προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία, τόνισε στην καθιερωμένη ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Δημήτρης Τσιόδρας, o οποίος μίλησε και για τη στρατηγική των μαζικών τεστ.

Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη για τον όσο δυνατό μετριασμό στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ο λοιμωξιολόγος. Παρατήρησε πως «στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας σε σχέση με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας στην Ελλάδα, μίλησε για την περίπτωση ενός ανθρώπου που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και διέμενε σε δομή αστέγων που φιλοξενεί 130 άτομα. «Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε άμεσα στη δομή και εξέτασε όλους τους τρόφιμους και το προσωπικό και δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση της κατάστασης και την ιχνηλάτηση στενών επαφών» είπε και προσέθεσε ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διάγνωση ατόμων που διαμένουν σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και μονάδες νοσηλείας χρόνιων πασχόντων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά κρούσματα και να σταματά ή διασπορά της νόσου.

Η πολυήμερη μάχη για τη ζωή στις ΜΕΘ

Συνολικά, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, υπολογίζεται ότι 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορονοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις. Επισήμανε πως «στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα». Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ. Στην Ιταλία, όπως είπε, ο μέσος όρος νοσηλείας φτάνει τις 15 μέρες και το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι 47%.

95 νέα κρούσματα - 6 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σήμερα στην Ελλάδα καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 1.156. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί στην Αττική. 69 από τους ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από χθες μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι. Συνολικά, στη χώρα μας 38 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 71 έτη. Από αυτούς, οι 29 ήταν άντρες και οι εννέα γυναίκες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 15.150 τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Τσιόδρας: Τα μαζικά τεστ για κορωνοϊό θα έχουν νόημα αργότερα για να μελετήσουμε την ανοσία

Όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει. «Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μια στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική». Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας: «Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη στρατηγική (σ.σ.: των μαζικών τεστ). Ας μιλήσουμε ακόμα μία γιατί περισσότερα από 15.000 τεστ είναι λίγα ή δεν έχουμε ακριβή εικόνα αυτή τη στιγμή για το τι γίνεται στη χώρα μας; Ή αν πηγαίναμε και ελέγχαμε 10.400.000 Έλληνες ή 10.700.000, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτούς θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι από αυτούς είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι από αυτούς μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; Χρειάζεται μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή στρατηγική Ταϊβάν ή Νότιας Κορέας οι οποίες ήταν έτοιμες για αυτή τη στρατηγική, ήταν πολύ πιο πρώιμα στο χρόνο από εμάς και είχαν και αντίστοιχη εμπειρία από το SARS. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική. Εξετάζεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια στρατηγική στις περισσότερες χώρες του κόσμου όταν αρθούν τα μέτρα, ώστε σταδιακά κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στις πρώτες γραμμές. Αυτό γίνεται ήδη, όμως, στη χώρα μας.

Οι άνθρωποι που είναι στις πρώτες γραμμές τους ελέγχουμε, οι άνθρωποι που είναι αυξημένου κινδύνου τούς ελέγχουμε, οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από διασπορά στο επίπεδο της ζωής τους της καθημερινής στα χρόνια ιδρύματα. Κάτι τέτοιο είδατε στο Ίδρυμα των Αστέγων, τους οποίους ελέγξαμε και ελέγχουμε. Και έχουμε ήδη ένα τεράστιο αριθμό διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων στην Ελλάδα αντίστοιχων με αυτών που γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή παραμένουμε στη στρατηγική μας. Στρατηγική που εφαρμόζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. Εξετάζουμε και ενδεχόμενη μαζική στρατηγική, όταν αυτή κριθεί απαραίτητο επιδημιολογικά. Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητη επιδημιολογικά τώρα. Με ενδιαφέρει περισσότερο σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και επιστήμονες και ήδη έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια στην Ελλάδα να δούμε το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, οι οποίες θα είναι μακροπρόθεσμες και θα μας δείξουν τι γίνεται με τα αντισώματα».

Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορονοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση». Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο Σ.Τσιοδρας αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.


iefimerida

Επόμενο Προηγούμενο
 

Tα Σκόπια θα αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους από ''Μέγας Αλέξανδρος''

Tα Σκόπια θα αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους από ''Μέγας Αλέξανδρος''

13:00 21/9/2017

η πολιτική κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται

Αλλαζει ο χάρτης των υγειονομικών περιφερειών

Αλλαζει ο χάρτης των υγειονομικών περιφερειών

09:51 21/9/2017

Σε ποια Υγειονομική Περιφέρεια θα υπάγονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;

Στα 10 ευρώ το πακέτο τα τσιγάρα στη Γαλλία

Στα 10 ευρώ το πακέτο τα τσιγάρα στη Γαλλία

09:44 21/9/2017

έως το 2020

Αφαίρεση διπλώματος για όσους συλληφθούν 2η φορά υπό την επήρεια αλκοόλ

Αφαίρεση διπλώματος για όσους συλληφθούν 2η φορά υπό την επήρεια αλκοόλ

09:39 21/9/2017

οι διατάξεις που προωθούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Βρέθηκε οδηγός σχολικού λεωφορείου χωρίς δίπλωμα!

Βρέθηκε οδηγός σχολικού λεωφορείου χωρίς δίπλωμα!

08:57 21/9/2017

το ειδαμε κ αυτο

Καθολικός εμβολιασμός σε καταυλισμούς για την ιλαρά

Καθολικός εμβολιασμός σε καταυλισμούς για την ιλαρά

08:44 21/9/2017

ΚΕΕΛΠΝΟ

Φεύγει η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας από το Αλλατίνι - Τι θα γίνει το κτίριο;

Φεύγει η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας από το Αλλατίνι - Τι θα γίνει το κτίριο;

08:21 21/9/2017

αλλάζει φυσιογνωμία

Σε χέρια ιδιώτη η παραλία Καρύδι στη Βουρβουρού

Σε χέρια ιδιώτη η παραλία Καρύδι στη Βουρβουρού

08:00 21/9/2017

Ιδιώτης θα εκμεταλλευτεί την γνωστή παραλία

Η νέα καμπάνια για τα αξιοθέατα κοντά στη Θεσσαλονίκη

Η νέα καμπάνια για τα αξιοθέατα κοντά στη Θεσσαλονίκη

07:47 21/9/2017

Μόνο 60 λεπτά μακριά

Στη Θεσσαλονίκη το 18ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας

Στη Θεσσαλονίκη το 18ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας

07:42 21/9/2017

δειτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Κλασικά Έπιπλα