Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, έδωσαν ραντεβού στην οδό Ροδοπόλεως 5 στην Καλαμαριά, εκεί, όπου στεγάζεται ο σύλλογος ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, «ΣΥΖΩΗ». Ανέβηκαν στην ταράτσα για να παρατηρήσουν από ψηλά το ακάλυπτο οικόπεδο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Ένας αδιαμόρφωτος, «κενός» χώρος με ελάχιστο πράσινο.
Η αντιδήμαρχος Καλαμαριάς και αρχιτέκτονας τοπίου, Ναταλία Παντελίδου είχε τότε εκφράσει την επιθυμία της, στον ιδρυτή του συλλόγου ΣΥΖΩΗ, Νίκο Καζαντζίδη, ο χώρος να μετατραπεί σε ένα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα τόπο συνάντησης και επικοινωνίας. Να δημιουργηθεί ένα «αισθητηριακό πάρκο» που, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ενεργοποιεί και τις πέντε αισθήσεις μας.
Η Ναταλία Παντελίδου και ο Νίκος Καζαντζίδης στον χώρο του "ΣΥΖΩΗ" στην Καλαμαριά
«Ο «θεραπευτικός σχεδιασμός» χώρων, γνωστός ως “healing design”, εφαρμόζεται συχνά στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ατόμων με αναπηρίες. Η εφαρμογή του έχει εξαιρετικά επουλωτική και ευεργετική δράση» εξηγεί στο
makthes.gr , η κα Ναταλία Παντελίδου και συμπληρώνει: «Ενημερώθηκα για μια παρόμοια προσπάθεια που είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ». Έναν χρόνο αργότερα, η μελέτη βρέθηκε, ολοκληρώθηκε και πέρασε από τις απαραίτητες εγκρίσεις. Η πρόταση υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Από σήμερα μπορούμε και επίσημα να οραματιζόμαστε την υλοποίηση του αισθητηριακού πάρκου» προσθέτει αισιόδοξη.
Πως λειτουργεί ένα αισθητηριακό πάρκο
Το πάρκο βασίζεται στον σχεδιασμό όσο και στις πρακτικές ενός “Healing Garden” (Therapy Garden), αλλά και σε βιωματικές εμπειρίες που ενεργοποιούν τις αισθήσεις, ειδικότερα σε περιπτώσεις αναπηρίας σχετικά με την όραση. Ενεργοποιείται η οσμή, εφόσον έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ειδικών αρωματικών φυτών, η ακοή, μέσω της ύπαρξης του τρεχούμενου νερού, πτηνών και υπαίθριων μουσικών οργάνων, η αφή μέσω ανάγλυφων επιφανειών, αλλά και οι συμμετοχικές δράσεις, όπως ύπαρξη λαχανόκηπου κλπ. Η «επιτυχία» ενός θεραπευτικού κήπου έγκειται στη πληθώρα επιλογών και χωρικών εμπειριών με δυνατότητες είτε απομόνωσης, είτε της συμμετοχής, όπως εξηγεί η κα Παντελίδου.
Αναπαράσταση του αισθητηριακού πάρκου
«Είναι πολύ σημαντικό το πάρκο να αγκαλιαστεί απ’ όλη τη γειτονιά και να «ανήκει» σε όλη τη γειτονιά. Είναι η ευκαιρία της συνύπαρξης των παιδιών από τις γειτνιάζουσες δομές με τα παιδιά της γύρω περιοχής, με ίσες ευκαιρίες και κοινό τόπο. Είναι η ευκαιρία ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την έννοια της αναπηρίας, κάτι που πιστεύω ότι στο μέλλον θα καλλιεργήσει το σεβασμό και την υπευθυνότητα, πλέον ως ενήλικες πολίτες» καταλήγει.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 400.000 ευρώ και η μελέτη του κήπου είναι δωρεά του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταποίησης και Εμπορίας Καπνού. Στη μελετητική ομάδα ανήκουν οι Δ. Γουργιώτου, Δ. Φύγκα, Α. Τσιάντου , Α. Τεγούσης ,Α. Σίβη, Α. Βαλαβάνης και Α. Χαραλαμπίδης με τη συμβολή και ενίσχυση από τη Τεχνική Υπηρεσία και Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου Καλαμαριάς.