Στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για τρεις μήνες η Καλαμαριά, με τη διεξαγωγή του Διεθνούς Συμποσίου Μαρμαρογλυπτικής. Το Συμπόσιο ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 1922-2022, Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα.
Καλλιτέχνες, διεθνούς φήμης, εργάστηκαν πυρετωδώς και παρέδωσαν στον Δήμο Καλαμαριάς, 14 γλυπτά , 7 μνημειακά και 7 μικρότερων διαστάσεων, εμπνευσμένα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που θα μείνουν στην πόλη και θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία της.
Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Συντονιστή του Προγράμματος «Καλαμαριά 1922-2022», Αθανάσιο Γιαννακό, επισκέφτηκε το πάρκο Κόδρα, όπου διεξαγόταν το Συμπόσιο, προκειμένου να δει τα έργα, που παραδόθηκαν στον Δήμο.
«Είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα. Γνώριζα ότι οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, είναι από τους κορυφαίους στο είδος τους, και το επιβεβαιώνουν αφήνοντας ένα θησαυρό, που αποτελεί πια πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη μας. Η Καλαμαριά προοδεύει, γίνεται γνωστή στα πέρατα του κόσμου, προχωρώντας σε σημαντικές συνεργασίες» τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης ευχαριστώντας τους γλύπτες, την Myro Group με τον Σταύρο Μυρωνίδη και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, για τη χορηγία των μαρμάρων.
Οι παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής είναι οι Kamen Tanev και ο Giorgie Cpajak ο Anastasis Leonoglou , ο Οδυσσέας Τοσουνίδης, ο Ciprian Hopirtean ,η Albena Mihaylova ο Παρασκευάς Μάγειρας , ο Gabriil Andronikidis.
«Ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε από την αγάπη μας για την ιστορία του τόπου μας, αλλά και το όραμα που έχουμε για το μέλλον του. Είχαμε μία άψογη συνεργασία, με όλους τους καλλιτέχνες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους, αποδεικνύοντας πως ο πολιτισμός στην Καλαμαριά έχει και συνέχεια. Ήταν μια δύσκολη διοργάνωση που μας δικαίωσε», επεσήμανε ο κ. Γιαννακός.