Πνίγεται η Θεσσαλονίκη από τις συχνές καύσεις εύφλεκτων υλικών όπως κλαδέματα και ογκώδη αντικείμενα κάθε λογής. Στη δυτική πλευρά της πόλης, δεκάδες ανεξέλεγκτοι χώροι αποβλήτων, κοντά σε οικιστικές περιοχές, αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες, εν όψει του καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών που θα σημειωθούν.
Η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγες ημέρες σε οικόπεδο που χρησιμοποιούταν από τον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου για την απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων και κλαδεμάτων τα τελευταία χρόνια φέρνει και πάλι στο φως το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη.
«Ο δήμος μας είχε δρομολογήσει την οριστική διαχείριση των αποβλήτων αυτών και τον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου, αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε η φωτιά. Εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε τον συγκεκριμένο χώρο» υποστήριξε μιλώντας στη Greenagenda.gr ο Χρήστος Δεμερτζής, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου.
Όπως είπε ο κ. Δεμερτζής, «θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο άμεσα και, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, ξεκινά μια μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των υλικών που έχουν συσσωρευτεί σε αρκετά σημεία του δήμου εδώ και πολλά χρόνια, όπως κλαδέματα και ογκώδη σκουπίδια, αλλά και μπάζα άνωθεν της Περιφερειακής Οδού».
Στην τοξικότητα από την καύση της βιομάζας και την επικινδυνότητα των λεπτών αιωρούμενων σωματιδιών που διαχέονται στον αέρα εξαιτίας της αναφέρθηκε ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Από τις μελέτες του Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ προέκυψε ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη παρατηρείται επιβάρυνση από τις καύσεις βιομάζας τον χειμώνα για θέρμανση αλλά και από τις καύσεις κλαδεμάτων κατά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που έχουμε ατελή καύση προκαλείται έκλυση καρκινογόνων ουσιών και λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης και προσθέτει: «Αυτά τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια μετατρέπονται σε φορείς των ουσιών που επιβαρύνουν τον αέρα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η τοξικότητα, επομένως, από την έκλυσή τους δημιουργεί εστίες κοντά σε κατοικημένες περιοχές».
Από την πλευρά της, η Κωνσταντίνη Σαμαρά, επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για την κατάσταση και κάνει λόγο για επιβλαβείς ουσίες που εκλύονται στην ατμόσφαιρα μετά από τις ανεξέλεγκτες, κάθε είδους καύσεις που πνίγουν κατά διαστήματα τη Θεσσαλονίκη.
Η ίδια χαρακτηρίζει το φαινόμενο της κακοδιαχείρισης στερεών αποβλήτων μία ανοικτή περιβαλλοντική πληγή, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
«Οι ουσίες που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις καύσεις αυτές είναι, αναλόγως, λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Αν καίγεται φυσική ύλη η καύση είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με αλλά υλικά που μπορεί να περιέχουν πλαστικό, βερνίκια και αλλά συνθετικά. Υπό αυτήν την τελευταία συνθήκη έχουμε, δυστυχώς, την έκλυση καρκινογόνων ουσιών», υπογράμμισε στη Greenagenda.gr η κ. Σαμαρά.
Όπως επισημαίνει η ίδια, σε χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης διαφόρων υλικών δεν υπάρχει κάτι που να μας διασφαλίζει για αυτό και πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας από τους αρμόδιους. «Η άμεση επεξεργασία τους λοιπόν κρίνεται ως επιτακτική ώστε αυτά τα υλικά να μην παραμείνουν εκτεθειμένα για πολύ καιρό», προειδοποίησε.