Μετρό Καλαμαριάς: Αποκλειστικό - Σημερινές φωτογραφίες από τους σταθμούς Αρετσού και Νέα Κρήνη

22/7/2026 18:56    φροντίζοντας για τις τελευταίες λεπτομέρειες
Σημερινές εικόνες από τους σταθμούς Νέα Κρήνη και Αρετσού, της επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά, εξασφάλισε το e-kalamaria.gr

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τους συγκεκριμένους σταθμούς να είναι έτοιμοι κατασκευαστικά, ενώ τα συνεργία καθαρισμού εργάζονται πυρετωδώς, φροντίζοντας για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Σε παρόμοια κατάσταση είναι και το εσωτερικό των υπόλοιπων σταθμών εκτός της Μίκρας, όπου ακόμα πραγματοποιούνται εργασίες.







Το αγκάθι της αδειοδότησης

Η διαδικασία αδειοδότησης της νέας επέκτασης, που από αυτήν θα κριθεί η ημερομηνία των εγκαινίων, είναι ντόμινο. Καθώς σύμφωνα με τον διευθυντή του μετρό Θεσσαλονίκης Νίκο Δένη, για να μπορέσει η THEMA (η εταιρεία που έχει αναλάβει τη λειτουργία του μετρό) να λάβει το τελικό πιστοποιητικό λειτουργίας, πρέπει πρώτα να ληφθεί ένα άλλο, εξίσου κρίσιμο έγγραφο. «Πρόκειται για το πιστοποιητικό κατασκευής (ή εγκατάστασης). Το πιστοποιητικό αυτό οφείλει να το εξασφαλίσει η Ελληνικό Μετρό και το αναμένει από τον ανεξάρτητο, διεθνή οίκο αξιολόγησης TÜV Γερμανίας. Μόλις η TÜV ανάψει το “πράσινο φως” για την κατασκευαστική αρτιότητα των υποδομών και δώσει το πιστοποιητικό αυτό, τότε και η THEMA θα μπορέσει να σφραγίσει με τη σειρά της τη δική της έγκριση», εξηγεί ο κ. Δένης.

Το κλιμάκιο των Γερμανών εμπειρογνωμόνων βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη. Μία ομάδα 5 – 6 εξειδικευμένων επιθεωρητών πραγματοποιεί καθημερινά εξονυχιστικούς ελέγχους στις νέες υποδομές, τις σήραγγες και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα. Οι ξένοι ελεγκτές «ξεσκονίζουν» κάθε λεπτομέρεια, καθώς το κύριο ζητούμενο είναι η απόλυτη θωράκιση του αυτόματου συστήματος χωρίς οδηγό (GoA4), το οποίο απαιτεί μηδενικό ποσοστό σφάλματος. Οι επιθεωρητές τρέχουν τις διαδικασίες με εντατικούς ρυθμούς, ώστε το πιστοποιητικό κατασκευής να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό. «Η ημερομηνία, την οποία όλοι ζητούν εξαρτάται από την έκδοση αυτών των πιστοποιητικών», επισημαίνει ο κ. Δένης.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι σε θέματα ασφαλείας ούτως ή άλλως ούτε η Ελληνικό Μετρό κάνει εκπτώσεις. «Έχουμε πει και εξακολουθεί να ισχύει ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης λειτουργεί σε επίπεδο ασφαλείας 4, όταν το αντίστοιχο μετρό της Κοπεγχάγης τηρεί επίπεδο ασφαλείας 2», υπογραμμίζει.







Ποιοι είναι οι σταθμοί

Υπενθυμίζεται πως η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά (Γραμμή 2) περιλαμβάνει 5 νέους σταθμούς, οι οποίοι καλύπτουν μια υπόγεια διαδρομή 4,78 χιλιομέτρων.

Οι πέντε σταθμοί κατά σειρά, ξεκινώντας από τη διακλάδωση του σταθμού «25ης Μαρτίου», είναι οι εξής:

Νομαρχία
Καλαμαριά
Αρετσού
Νέα Κρήνη
Μίκρα


Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Ευχάριστα νέα για τη μεταφορά μαθητών - Εγκρίθηκε η αύξηση του οικονομικού τιμήματος

Θεσσαλονίκη: Ευχάριστα νέα για τη μεταφορά μαθητών - Εγκρίθηκε η αύξηση του οικονομικού τιμήματος

20:31 4/8/2026

Σημαντική εξέλιξη..

Φρίκη: Κρατούσε τον νεκρό πατέρα του σε καταψύκτη για να παίρνει τη σύνταξή του

Φρίκη: Κρατούσε τον νεκρό πατέρα του σε καταψύκτη για να παίρνει τη σύνταξή του

19:32 4/8/2026

στο Μυστρά

Κρανίου τόπος εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, καμένα σπίτια και περιουσίες (βιντεο)

Κρανίου τόπος εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, καμένα σπίτια και περιουσίες (βιντεο)

19:25 4/8/2026

κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης για τις επιτυχίες των αθλητών ''Με βαθιά συγκίνηση, θερμά συγχαρητήρια''

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης για τις επιτυχίες των αθλητών ''Με βαθιά συγκίνηση, θερμά συγχαρητήρια''

19:12 4/8/2026

Ἡ θαλασσοκρατοῦσσα Καλαμαριά πανηγυρίζει..

Καλαμαριά: Απόψε παραδοσιακοί χοροί από Ποντιακούς συλλόγους μπροστά στο δημαρχείο

Καλαμαριά: Απόψε παραδοσιακοί χοροί από Ποντιακούς συλλόγους μπροστά στο δημαρχείο

18:48 4/8/2026

γιορτή αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά

Καλαμαριά: Τα Village Cinemas έρχονται στον Σκλαβενίτη στον Φοίνικα! (βιντεο)

Καλαμαριά: Τα Village Cinemas έρχονται στον Σκλαβενίτη στον Φοίνικα! (βιντεο)

15:38 4/8/2026

στο εμπορικό Μακεδονία

Καλαμαριά: Επικίνδυνη εστία ρύπανσης στο Κόδρα - Επέμβαση του δήμου (φωτο)

Καλαμαριά: Επικίνδυνη εστία ρύπανσης στο Κόδρα - Επέμβαση του δήμου (φωτο)

15:21 4/8/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς απευθύνει έκκληση...

Κλασικά Έπιπλα