Πόνος στη μέση: Πέντε στάσεις ύπνου που ανακουφίζουν

5/6/2020 10:26    θα σας βοηθησουν
Αν υποφέρετε από πόνους στη μέση  να θυμάστε πως δεν είστε μόνος. Η Μελέτη για το Παγκόσμιο Βάρος των Ασθενειών έχει κατατάξει σύμφωνα με το ygeiamou.gr, την οσφυαλγία στην πρώτη θέση των προβλημάτων που εμποδίζουν την ομαλή ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως.

Συχνές αιτίες πρόκλησής της αποτελεί η κακή στάση του σώματος ή άλλες καθημερινές συνήθειες όπως η λανθασμένη επιλογή θέσης κατά τον ύπνο.

Οι ειδικοί μας προτείνουν ορισμένες θέσεις ύπνου που μπορούν να ανακουφίσουν και – το σημαντικότερο – να μας επιτρέψουν να κοιμηθούμε, μια και ο πόνος στη μέση συχνά δυσκολεύει ακόμη και τον ύπνο.

1. Στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα

Επιλέξτε να κοιμηθείτε στο πλάι.  Εάν υπάρχει κενό μεταξύ της μέσης και του στρώματος, χρησιμοποιήστε ένα μικρό μαξιλάρι για πρόσθετη υποστήριξη.

Πώς βοηθά: Το μαξιλάρι στα γόνατα θα κρατήσει τους γοφούς, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη σε καλύτερη ευθυγράμμιση.

2. Σε εμβρυακή στάση

Ξαπλώστε ανάσκελα και στη συνέχεια γυρίστε απαλά στο πλάι. Φέρτε τον κορμό προς τα λυγισμένα προς το στήθος γόνατα. Θυμηθείτε να αλλάζετε πλευρά για να αποτρέψετε τυχόν μυικές ανισορροπίες.

Πώς βοηθά: Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι μαλακά «μαξιλαράκια» μεταξύ των σπονδύλων. Όταν ένα μέρος από το περιεχόμενο ενός δίσκου εισχωρεί στον σπονδυλικό σωλήνα προκαλεί πίεση με συνακόλουθο πόνο στα νεύρα, αδυναμία κλπ. Η εμβρυϊκή θέση βοηθά ώστε να αυξάνει η απόσταση ανάμεσα στους σπονδύλους.

3. Μπρούμυτα με μαξιλάρι κάτω από το στομάχι

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο ύπνος μπρούμυτα επιβαρύνει τον πόνο στην πλάτη, κάτι που εξηγείται εν μέρει από την παραπάνω πίεση στο λαιμό.

Ωστόσο, μπορεί να υπερβείτε το παραπάνω πρόβλημα τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη και την κάτω κοιλιακή χώρα, και αναλόγως του πώς αισθάνεστε, να χρησιμοποιήσετε ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας.

Πώς βοηθά: Άτομα που πάσχουν από εκφυλιστική νόσο μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο έτσι, χάρη στην ανακούφιση της πίεσης μεταξύ των δίσκων.

4. Ανάσκελα με μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα

Ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετείστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας. Το μαξιλάρι βοηθά στη διατήρηση της καμπύλης χαμηλά στη μέση. Μια διπλωμένη σε ρολό πετσέτα κάτω από τον αυχένα μπορεί να ενισχύσει την καλύτερη στήριξη.

Πώς βοηθά: Με αυτή τη στάση το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα, ανακουφίζοντας τα σημεία πίεσης. Επιπλέον βελτιώνει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των εσωτερικών οργάνων.

5. Ανάσκελα σε κεκλιμένη θέση

Αποτελεί την ιδανική στάση για ασθενείς με ισθμική σπονδυλολίσθηση, μια πάθηση κατά την οποία ένα μεσοσπονδύλιος δίσκος ολισθαίνει στον μπροστινό του και μπορεί να οφείλεται σε κάποιο κάταγμα και σπανιότερα σε κάποιον σημαντικό τραυματισμό.

Ένα ρυθμιζόμενο κρεβάτι επομένως, θα βοηθούσε στην καλύτερη ευθυγράμμιση και υποστήριξη.

Πώς βοηθά; Η ανάκλιση μπορεί να είναι ευεργετική για την πλάτη επειδή δημιουργεί μια γωνία μεταξύ των μηρών και του κορμού. Αυτή η γωνία βοηθά στη μείωση της πίεσης στη σπονδυλική στήλη.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

12:13 5/6/2025

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 5/6/2025

Πέμπτη 5/6

Γιορτή Πανσελήνου 2025 σε Ρυθμούς Ντίσκο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Γιορτή Πανσελήνου 2025 σε Ρυθμούς Ντίσκο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

20:00 4/6/2025

Παρασκευή 13/6

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

16:00 4/6/2025

Σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ) του ΕΟΔΥ

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

11:17 4/6/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 4/6/2025

Τετάρτη 4/6

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 3/6/2025

5 - 6/6

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

17:03 3/6/2025

Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

15:38 3/6/2025

Πώς γίνεται η διαδικασία

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

11:36 3/6/2025

Δευτέρα 9/6

Κλασικά Έπιπλα