65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2024

23/10/2024 13:15    31 Οκτ - 10 Νοέ 2024
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2024: 65 χρόνια συνεχούς παρουσίας συμπληρώνονται φέτος για την αγαπημένη φθινοπωρινή διοργάνωση των σινεφίλ της πόλης, αλλά και της χώρας.

Από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, οι 252 ταινίες και οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβάλλονται και διεξάγονται σε κινηματογραφικές αίθουσες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την γιορτή του κινηματογράφου στην πόλη, αλλά και Online στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΦΚΘ.

Οι αίθουσες που φιλοξενούν το 65ο ΦΚΘ είναι οι:

Αίθουσες Ολύμπιον – Παύλος Ζάννας
Αίθουσες Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές
Κινηματογράφος Μακεδονικόν
Στους φυσικούς χώρους προβάλλονται συνολικά 252 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους -από τις οποίες 46 ελληνικές- ενώ διαδικτυακά θα δούμε 67 ταινίες.

Η Ζυλιέτ Μπινός και ο Ρέιφ Φάινς τιμούν με την παρουσία τους το 65ο ΦΚΘ και παραλαμβάνουν τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο.

Η βρετανίδα συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ αναλαμβάνει χρέη ambassador της Agoras, ενώ καταξιωμένοι δημιουργοί παραδίδουν Masterclasses.

Μεγάλο αφιέρωμα και Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος για τον Πάνο Χ. Κούτρα, ενώ οι ταινίες “Maria” και “The End” θα προβληθούν ως ταινίας έναρξης και στην τελετή λήξης του ΦΚΘ αντίστοιχα.

Ταινία Έναρξης-Ταινία Λήξης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2024

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 με την ταινία Maria του Χιλιανού δημιουργού Πάμπλο Λαραΐν, με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 με την προβολή της ταινίας The End του Τζόσουα Οπενχάιμερ.

Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ για να παρουσιάσει την ταινία του.

Μεγάλο Αφιέρωμα «Εμείς, Το Τέρας» και Έκθεση στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2024
Παράξενα και μυστηριώδη κινηματογραφικά πλάσματα, τέρατα που κατοικούν δίπλα μας και μέσα μας πρωταγωνιστούν στο μεγάλο αφιέρωμα του 65ου ΦΚΘ με τίτλο Εμείς, το τέρας.

Το αφιέρωμα επιμελείται ως guest curator o Κάρλο Σατριάν, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής των κινηματογραφικών φεστιβάλ του Βερολίνου και του Λοκάρνο.

Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

22 αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά.

 Την έκθεση με τίτλο «We, the Monster» με έργα των Μαλβίνας Παναγιωτίδη και Δαυίδ Σαμπεθάι.

Μια ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ με κείμενα και αναλύσεις από θεωρητικούς του σινεμά, κοινωνιολόγους και δημοσιογράφους

Αφιέρωμα και Χρυσός Αλέξανδρος στον Πάνο Χ. Κούτρα
Το 65ο ΦΚΘ διοργανώνει μεγάλο αφιέρωμα στον αντισυμβατικό, πρωτοπόρο και τολμηρό σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα, στον οποίο θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος.

Το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, θα διοργανώσει ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Πάνου Χ. Κούτρα.

Επίσης, ο Έλληνας δημιουργός θα δώσει masterclass με επίκεντρο την queer ταυτότητα στο σινεμά του, στο πλαίσιο της ενότητας Iconic Talk powered by Mastercard. Τέλος, το περιοδικό του Φεστιβάλ Πρώτο Πλάνο θα μεταμορφωθεί σε φανζίν και θα είναι εξ ολοκλήρου επικεντρωμένο στον Πάνο Χ. Κούτρα.

Meet the Future: Μουσική σε Κίνηση: Η Τέχνη του Film Scoring
Η επιτυχημένη δράση Meet the Future, μια συνεργασία του Ελληνικού Προγράμματος και της Αγοράς του Φεστιβάλ, φέρνει φέτος στο προσκήνιο την τέχνη του film scoring μέσα από το αφιέρωμα «Μουσική σε κίνηση: Η τέχνη του film scoring».

Αφιέρωμα Un-Family-Ar
Η διευρυμένη έννοια της οικογένειας σε όλες τις σύγχρονες και εναλλακτικές μορφές και εκφράσεις της, ως κομμάτι ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου, βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος Un-Family-ar που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ενότητας Survey Expanded του τμήματος Meet the Neighbors+.

Στο αφιέρωμα Un-Family-ar θα προβληθούν συνολικά 11 ταινίες που εκπροσωπούν 16 χώρες.

Αφιέρωμα στον Γέσπερ Γιουστ
Το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στον πολυσχιδή δανό καλλιτέχνη Γέσπερ Γιουστ, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το έργο του, προβάλλοντας 18 μικρού μήκους ταινίες του.

Επίσης, θα προβληθεί η τελευταία δημιουργία του με τίτλο Interfears και πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον, με τη μορφή οπτικής εγκατάστασης στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

Spotlight στη Νικι Ντε Σεν Φαλ:
Το 65ο ΦΚΘ θα φιλοξενήσει spotlight στην τολμηρή, εκκεντρική και ασυμβίβαστη γαλλίδα καλλιτέχνιδα Νίκι ντε Σεν Φαλ. Στο Φεστιβάλ θα παρευρεθεί η παραγωγός, σκηνοθέτης και επιμελήτρια Αριέλ ντε Σεν Φαλ, ανιψιά της Νίκι ντε Σεν Φαλ και υπεύθυνη για την αποκατάσταση της κόπιας της ταινίας Ένα όνειρο πιο μεγάλο απ’ τη νύχτα, που θα προβληθεί στο πλαίσιο του spotlight.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου:
Υποδεχόμαστε στο 65ο ΦΚΘ, 22 μεγάλου μήκους και 24 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες.

– 18 ταινίες σε πρώτη προβολή, στην «Επίσημη πρώτη» και στο «Ξεπερνώντας τα σύνορα»

– Ειδική προβολή από το Φεστιβάλ και τη Finos Film της ταινίας Δεσποινίς Διευθυντής, με τη μουσική του αξέχαστου Μίμη Πλέσσα.

– Τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

– Οι ελληνικές ταινίες διεκδικούν μια σειρά από ανεξάρτητα βραβεία.

Ανάμεσά τους το νέο βραβείο ΦΩΣ powered by ΔΕΗ, το οποίο διεκδικούν πρωτοεμφανιζόμενες και πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί, σε πρώτο ή δεύτερο ρόλο, σε ελληνική ταινία μεγάλου μήκους που συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Θα δοθούν δύο βραβεία, ένα σε γυναίκα ηθοποιό και ένα σε άνδρα ηθοποιό, το καθένα από τα οποία συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Διεθνές Πρόγραμμα 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, τα οποία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά βραβεία.

*Συνολικά 12 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές.

Οι ταινίες διεκδικούν: τον Χρυσό Αλέξανδρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, τον Αργυρό Αλέξανδρο – Βραβείο Σκηνοθεσίας, που υποστηρίζεται με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ από την COSMOTE TV, Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας, Βραβείο Σεναρίου ή Καλλιτεχνικής Επίτευξης.

*Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+ βλέπουμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές.

Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο «Μισέλ Δημόπουλος», βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για τον Αργυρό Αλέξανδρο – Βραβείο Σκηνοθεσίας που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας και Βραβείο Σεναρίου ή Καλλιτεχνικής Επίτευξης.

*Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward αποτελείται από 12 ταινίες, μεταξύ των οποίων και τρεις ελληνικές.

Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ και τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

*Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία με το Φεστιβάλ, η Mastercard υποστηρίζει και φέτος με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 το Βραβείο Mermaid.

*Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive επιστρέφει δυναμικά, φιλοξενώντας 8 ταινίες, οι οποίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο του τμήματος, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Εκτός συναγωνισμού θα φιλοξενηθεί η εγκατάσταση Intangible του δανού καλλιτέχνη και σχεδιαστή Καρλ Εμίλ Κάρλσεν.

* Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες.

*Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές.

*Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη ’Round Midnight.

*Το 65ο ΦΚΘ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen.

Στο πλαίσιο του τμήματος, παρουσιάζει πρωινές εκπαιδευτικές προβολές για σχολεία στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, αλλά και στη Σταυρούπολη και στις Συκιές σε συνεργασία με τους Δήμους Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών αντίστοιχα.

*Για μια ακόμη χρονιά, στο πλαίσιο της συμμαχίας κινηματογραφικών φεστιβάλ Smart7, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει διαγωνιστικό τμήμα, όπου επτά ταινίες διεκδικούν το Βραβείο Smart7, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.


Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ.: 2310 378 400 – E-mail: info@filmfestival.gr / Προπώληση εισιτηρίων στο More. com από Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024
Επόμενο Προηγούμενο
 

Ανακοινώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Ανακοινώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων

22:05 5/6/2018

υπουργείο Παιδείας

Απεργιακές κινητοποιήσεις σιδηροδρομικών Πέμπτη και Παρασκευή

Απεργιακές κινητοποιήσεις σιδηροδρομικών Πέμπτη και Παρασκευή

22:03 5/6/2018

ΕΕΣΣΤΥ

Οι λεπτομέρειες της σύνδεσης Θεσσαλονίκης με Σκιάθο - Μύκονο - Πάρο - Σαντορίνη - Κρήτη

Οι λεπτομέρειες της σύνδεσης Θεσσαλονίκης με Σκιάθο - Μύκονο - Πάρο - Σαντορίνη - Κρήτη

21:56 5/6/2018

Κάθε πότε θα αναχωρούν

Αστεροειδής πέρασε και διαλύθηκε πάνω από την Αφρική

Αστεροειδής πέρασε και διαλύθηκε πάνω από την Αφρική

17:21 5/6/2018

βιντεο

To απόλυτο αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις των ηλικιωμένων

To απόλυτο αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις των ηλικιωμένων

15:19 5/6/2018

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

35 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στη Λάρισα

35 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στη Λάρισα

15:15 5/6/2018

Δήμος Λαρισαίων

Τι αλλάζει με τις νέες ρυθμίσεις για τη φορητότητα σε σταθερά και κινητά;

Τι αλλάζει με τις νέες ρυθμίσεις για τη φορητότητα σε σταθερά και κινητά;

15:08 5/6/2018

νέες ρυθμίσεις

Δείτε ζωντανά που υπάρχουν μέδουσες στη Ελλάδα!

Δείτε ζωντανά που υπάρχουν μέδουσες στη Ελλάδα!

14:47 5/6/2018

Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Αμανατίδης: Εμβληματικός χώρος το αρχαίο θέατρο του Δίου

Αμανατίδης: Εμβληματικός χώρος το αρχαίο θέατρο του Δίου

14:43 5/6/2018

υφυπουργός Εξωτερικών

Νεκρό ανδρόγυνο σε τροχαίο στην Πιερία

Νεκρό ανδρόγυνο σε τροχαίο στην Πιερία

14:40 5/6/2018

Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Κλασικά Έπιπλα