Καλαμαριά - Μετρό: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές - Πότε ξεκινούν τα δρομολόγια

18/6/2026 11:26    ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης
Έπειτα από διακοπή τριών εβδομάδων το μετρό Θεσσαλονίκης επανέρχεται σε κανονική λειτουργία από το πρωί του Σαββάτου. Η λειτουργία της βασικής γραμμής διεκόπη στις 29 Μαΐου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές στο σύνολο των συστημάτων λειτουργίας και της γραμμής επέκτασης προς Καλαμαριά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο emakedonia.gr ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Νίκος Δένης “οι δοκιμές κύλησαν με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχαμε ανακοινώσει και πήγαν πάρα πολύ καλά, γι' αυτό και το μετρό θα επαναλειτουργήσει κανονικά στις 20 Ιουνίου, όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής”.

Οι δοκιμές που έγιναν στο διάστημα αυτών των τριών εβδομάδων ήταν πολυεπίπεδες. Αφορούσαν κατ' αρχάς τους συρμούς, κατά πόσο είναι επιχειρησιακά έτοιμοι να ενταχθούν σε πρόγραμμα κανονικής λειτουργίας. Αφορούσαν και όλα τα υπόλοιπα αυτόματα λειτουργικά συστήματα και ειδικότερα τον συγχρονισμό τους ανάμεσα στη βασική γραμμή αλλά και σε αυτήν της επέκτασης προς Καλαμαριά.

Όπως εξηγεί ο κ. Δένης, “τις πρώτες δεκαπέντε με είκοσι ημέρες από την επαναλειτουργία του μετρό, τα δρομολόγια θα είναι όπως τα ξέραμε μέχρι τώρα. Δηλαδή οι συρμοί θα πηγαινοέρχονται με συχνότητα τριών, τεσσάρων λεπτών από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τη Νέα Ελβετία. Ωστόσο, κάποια στιγμή πριν από τα μέσα Ιουλίου, θα μπουν σε εμπορική λειτουργία σχεδόν όλοι οι συρμοί, της βασικής γραμμής, όμως αυτοί οι οποίοι θα πηγαίνουν προς Καλαμαριά θα αποβιβάζουν προσωρινά τους επιβάτες στον σταθμό 25ης Μαρτίου”.

Έτσι, μετά περίπου τις 10 Ιουλίου οι επιβάτες θα βλέπουν συρμούς που θα κατευθύνονται προς δύο προορισμούς, με τη διαφορά ότι, όσοι επιλέγουν τον συρμό προς Καλαμαριά θα ξέρουν ότι ο τερματικός σταθμός θα είναι προσωρινά ο σταθμός της 25ης Μαρτίου. “Μόλις πάρουμε τις τελικές πιστοποιήσεις τότε θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του μετρό και προς Καλαμαριά”, σημειώνει ο κ. Δένης, υπογραμμίζοντας πως “αυτό θα γίνει, όπως έχουμε πει, προς το τέλος Ιουλίου”. Οι πιστοποιήσεις που αναμένονται αφορούν την “Ελληνικό Μετρό Α.Ε.” και τον ανάδοχο, για το κατασκευαστικό μέρος και την εταιρεία ΤΗΕΜΑ για τη λειτουργία του μετρό.

Παράλληλα με την επανέναρξη του μετρό, τις ώρες που αυτό θα είναι εκτός εμπορικής λειτουργίας θα συνεχίζονται τα δοκιμαστικά δρομολόγια στο σύνολο του δικτύου (βασική γραμμή και γραμμή επέκτασης), όπως γινόταν και αυτές τις τρεις εβδομάδες.

Η γραμμή Μ1

Η επαναλειτουργία του μετρό θα σημάνει αυτόματα τη διακοπή λειτουργίας της λεωφορειακής γραμμής Μ1 του ΟΑΣΘ η οποία δρομολογήθηκε για το διάστημα από τις 29 Μαΐου έως και αύριο 19 Ιουνίου. Όπως δήλωσε στο emakedonia.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Κωνσταντίνος Ταγγίρης “η Μ1 βοήθησε σημαντικά μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού που χρησιμοποιούσε το μετρό για όσο διάστημα ήταν αυτό εκτός λειτουργίας. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής, είχε μεγάλη πληρότητα και πολύ καλή συχνότητα. Όμως, πλέον, από το Σάββατο δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η λειτουργία της αφού η χάραξή της είναι παρόμοια με αυτήν της βασικής γραμμής του μετρό”.

Παράλληλα με την αναστολή λειτουργίας της γραμμής Μ1 θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία και άλλες τρεις λεωφορειακές γραμμές η συχνότητα των οποίων είχε ενισχυθεί στο διάστημα των τριών εβδομάδων που δεν λειτουργούσε το μετρό. Πρόκειται για τις γραμμές: Νο3 (ΙΚΕΑ – Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός), Νο31 (Βούλγαρη – ΚΤΕΛ Μακεδονία) και Νο39 (Κηφισιά – Δικαστήρια).



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά - Μετρό: Τελικές πιστοποιήσεις - Δοκιμαστικά δρομολόγια και εγκαίνια (βιντεο)

Καλαμαριά - Μετρό: Τελικές πιστοποιήσεις - Δοκιμαστικά δρομολόγια και εγκαίνια (βιντεο)

16:30 30/6/2026

υφυπουργός Υποδομών

Καλαμαριά: Λίγες ημέρες έμειναν καθαρά - Βανδάλισαν όσα έβαψαν οι εθελοντές (φωτο)

Καλαμαριά: Λίγες ημέρες έμειναν καθαρά - Βανδάλισαν όσα έβαψαν οι εθελοντές (φωτο)

16:12 30/6/2026

θλίψη και απογοήτευση

19 συλλήψεις - Εμπλέκονται και κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Κλεομένη στην Καλαμαριά

19 συλλήψεις - Εμπλέκονται και κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Κλεομένη στην Καλαμαριά

14:28 30/6/2026

εγκληματική οργάνωση

Παλατάκι Καλαμαριάς: Νέα σύγκρουση για την κυριότητα του ιστορικού κτιρίου

Παλατάκι Καλαμαριάς: Νέα σύγκρουση για την κυριότητα του ιστορικού κτιρίου

13:39 30/6/2026

Σφοδρή αντίδραση από συλλόγους

Καλαμαριά: Εκδηλώσεις για την εισβολή στη Κύπρο - Τιμή στον Καλαμαριώτη Ήρωα - Μουσικό αφιέρωμα

Καλαμαριά: Εκδηλώσεις για την εισβολή στη Κύπρο - Τιμή στον Καλαμαριώτη Ήρωα - Μουσικό αφιέρωμα

12:29 30/6/2026

Πενήντα δύο χρόνια από τη μαύρη επέτειο

Καλαμαριά: 14 άτομα εμπλέκονται σε απάτες με λεία 28.000 ευρώ

Καλαμαριά: 14 άτομα εμπλέκονται σε απάτες με λεία 28.000 ευρώ

12:10 30/6/2026

Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο για όλους δίπλα στη θάλασσα

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο για όλους δίπλα στη θάλασσα

11:57 30/6/2026

συνεχίζονται οι «Μουσικές Πέμπτες»

Κλασικά Έπιπλα