Καλαμαριά: Τόνοι τα φύκια στην παραλία - Τα καθαρίζουμε και γεμίζουν πάλι λέει η δήμαρχος

19/5/2026 17:59    διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η εικόνα
Τις διαμαρτυρίες των πολιτών έχει προκαλέσει η εικόνα που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, με τους τόνους των φυκιών που είναι συσσωρευμένα στις ακτές.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου, η τεράστια ακτογραμμή από το Καραμπουρνάκι μέχρι τη Σχολή Δικαστών, αφενός παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητο και σε αρκετά σημεία του υποβαθμισμένο. Το σημείο που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης και διέξοδο αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες όχι μόνο της Καλαμαριάς, αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης, προκαλεί απογοήτευση. Την κατάσταση επιδεινώνουν τα στρώματα από φύκια που ξεβράζει ο Θερμαϊκός, τα οποία πέραν της αισθητικής υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, κάνουν τη βόλτα αφόρητη, λόγω της δυσοσμίας που εκπέμπουν.

Το μεγάλο μήκος της ακτογραμμής δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συνολική ανάπλαση τουλάχιστον σε επίπεδο δήμου, ο οποίος εδώ και δεκαετίες έχει ως πάγιο αίτημα ένα συνεχές και αισθητικά αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο. Το δε σχέδιο ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός του ότι δεν είναι ορατό στον ορίζοντα, δεν περιλαμβάνει τρία τμήματα της Καλαμαριάς για λόγους που σχετίζονται με τη νομοθεσία.




Οι καθαρισμοί και τα προβληματικά σημεία

Ανεπαρκείς, όμως, αποδεικνύονται τόσο οι τακτικοί καθαρισμοί που υλοποιεί ο δήμος, όσο και οι αντίστοιχες εθελοντικές δράσεις που οργανώνονται συχνά. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα για την απομάκρυνση από τις ακτές όχι μόνο των συσσωρευμένων φυκιών, αλλά και άλλων αντικειμένων, όπως μεγάλες πέτρες, σκουπίδια, καλάμια, ξύλα που εμποδίζουν την πρόσβαση στην παραλία.

Το πρόγραμμα αφορά έκταση επιφάνειας περίπου 5,5 στρεμμάτων και μήκους 1,1 χλμ που περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο της Σοφούλη (Ακτή Ντοβίλ, από Αργοναυτών έως Τραπεζούντος, από Τραπεζούντος έως Κερασούντος και από τον Ναυτικό Όμιλο έως τη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, την Αρετσού (από τη μαρίνα έως την προέκταση της οδού Μιαούλη) και τη Νέα Κρήνη (από την προέκταση της οδού Μιαούλη έως την προέκταση της οδού Ποσειδώνος, από πρώην νοσοκομείο Παναγία, έως τον Άγιο τον Χάρκα και την περιοχή Χαρά). Οι καθαρισμοί γίνονται με μηχανήματα που έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε δύσβατες ακτές και μπορούν να αναμοχλεύσουν την άμμο, ώστε να μπορούν να απομακρύνουν και μικρού μεγέθους αντικείμενα, όπως πλαστικά και μεταλλικά μπουκάλια, γόπες κλπ. Ωστόσο, σε συγκεκριμένα σημεία η εικόνα παραμένει ίδια.

«Πράγματι υπάρχει πρόβλημα», παραδέχτηκε μιλώντας στη Voria.gr η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου και πρόσθεσε: «Έχουμε σύμβαση και κάνουμε συστηματικά καθαρισμούς σε πολλά τμήματα του παραλιακού μετώπου. Ωστόσο, υπάρχουν τρία σημεία, στο Καραμπουρνάκι, στον Χαμόδρακα και στη Χαρά, που λόγω των ρευμάτων γεμίζουν συνεχώς με φύκια. Αυτά τα καθαρίζουμε και την ίδια μέρα γεμίζουν πάλι. Είναι ένα διαρκές κυνηγητό».

 


Επόμενο Προηγούμενο
 
Μετρό Καλαμαριάς: Λερώνουν με γκράφιτι τους σταθμούς - ''Τα καθαρίζουμε και τα ξανά κάνουν''

Μετρό Καλαμαριάς: Λερώνουν με γκράφιτι τους σταθμούς - ''Τα καθαρίζουμε και τα ξανά κάνουν''

20:42 3/8/2026

καθημερινό φαινόμενο...

Καλαμαριά: Νέα καμπάνια από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων «Kalamaria Meets Youth Organisations»

Καλαμαριά: Νέα καμπάνια από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων «Kalamaria Meets Youth Organisations»

20:15 3/8/2026

συνεχίζει τις καινοτόμες πρωτοβουλίες

Καλαμαριά: Τσουχτερά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες σκύλων - Μέχρι και 1000€ - Έλεγχοι σε διάφορες περιοχές

Καλαμαριά: Τσουχτερά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες σκύλων - Μέχρι και 1000€ - Έλεγχοι σε διάφορες περιοχές

19:51 3/8/2026

εφαρμογή τήρησης της νομοθεσίας

Καλαμαριά: Το ΑΠΘ συγχαίρει τον Πέτρο Γκαϊδατζή - Ο φοιτητής ιατρικής στην κορυφή της Ευρώπης

Καλαμαριά: Το ΑΠΘ συγχαίρει τον Πέτρο Γκαϊδατζή - Ο φοιτητής ιατρικής στην κορυφή της Ευρώπης

19:36 3/8/2026

«Από το αμφιθέατρο... στην κορυφή..

Θεσσαλονίκη: Νεαροί μπήκαν σε ψιλικατζίδικο και χτύπησαν υπάλληλο

Θεσσαλονίκη: Νεαροί μπήκαν σε ψιλικατζίδικο και χτύπησαν υπάλληλο

19:31 3/8/2026

τον έστειλαν στο νοσοκομείο

Καλαμαριά: Άγνωστοι βανδάλισαν την Χηλής μόλις έγινε η ανάπλαση - Ζημιές και στην πλατεία Ύδρας

Καλαμαριά: Άγνωστοι βανδάλισαν την Χηλής μόλις έγινε η ανάπλαση - Ζημιές και στην πλατεία Ύδρας

18:55 3/8/2026

έκκληση απο τον δήμο

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

16:41 3/8/2026

Από την Εταιρεία Ύδρευσης...

Κλασικά Έπιπλα