Καλαμαριά: Συμφωνήθηκαν τα βήματα θωράκισης του Αλιευτικού Καταφυγίου (φωτο)

18/6/2026 19:01    αυτοψία και σύσκεψη
Με αυτοψία στο Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης και διευρυμένη σύσκεψη εργασίας στο γραφείο της Δημάρχου Καλαμαριάς συνεχίστηκε σήμερα η συντονισμένη προσπάθεια για τη διασφάλιση της πλήρους λειτουργικότητας και της περαιτέρω θωράκισης ενός έργου ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη και την αλιευτική κοινότητα.

Με πρωτοβουλία της Δημάρχου Καλαμαριάς Χρύσας Αράπογλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής ΠΑΛΥΘ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του αναδόχου και του μελετητή του έργου, υπηρεσιακών και νομικών στελεχών του Δήμου, καθώς και εκπροσώπων των επαγγελματιών αλιέων της Νέας Κρήνης.



Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή τον περασμένο Φεβρουάριο, οι επαγγελματίες αλιείς διαπίστωσαν προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των σκαφών τους εντός της λιμενολεκάνης. Τα ζητήματα αυτά αποτέλεσαν την αφετηρία μιας συστηματικής διαδικασίας διερεύνησης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης εξετάστηκαν αναλυτικά τα τεχνικά δεδομένα του έργου και επισημάνθηκε ότι στην τελευταία επικαιροποίηση της μελέτης, πριν από την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αφαιρέθηκαν επιμέρους στοιχεία του αρχικού σχεδιασμού, τα οποία, υπό το φως των σημερινών συνθηκών και της εμπειρίας από τη λειτουργία του καταφυγίου, αποδεικνύονται κρίσιμα για τη βέλτιστη λειτουργικότητά του.



Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στις παράκτιες υποδομές είναι διαφορετικές από εκείνες που ίσχυαν κατά τον σχεδιασμό και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του έργου. Η αυξανόμενη ένταση και συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, επιβάλλει την προσαρμογή των τεχνικών υποδομών στα νέα δεδομένα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε συγκεκριμένος οδικός χάρτης ενεργειών και χρονοδιάγραμμα συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την ολοκλήρωση των απαιτούμενων τεχνικών και διοικητικών διαδικασιών που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση και υλοποίηση των πρόσθετων παρεμβάσεων που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργική θωράκιση του Αλιευτικού Καταφυγίου.

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να αρκεστεί στην τυπική ολοκλήρωση ενός έργου, αλλά επιδιώκει να διασφαλίσει ότι αυτό θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων και στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις. «Στόχος μας είναι να παραδώσουμε ένα καταφύγιο πραγματικά ασφαλές, λειτουργικό και ανθεκτικό στον χρόνο, μέσα από συνεργασία, διαφάνεια και τεχνική τεκμηρίωση», σημείωσε.

Ο Δήμος Καλαμαριάς θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των διαδικασιών και να συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση των επόμενων βημάτων που συμφωνήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση. 



Επόμενο Προηγούμενο
 
Μετρό Καλαμαριάς: Λερώνουν με γκράφιτι τους σταθμούς - ''Τα καθαρίζουμε και τα ξανά κάνουν''

Μετρό Καλαμαριάς: Λερώνουν με γκράφιτι τους σταθμούς - ''Τα καθαρίζουμε και τα ξανά κάνουν''

20:42 3/8/2026

καθημερινό φαινόμενο...

Καλαμαριά: Νέα καμπάνια από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων «Kalamaria Meets Youth Organisations»

Καλαμαριά: Νέα καμπάνια από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων «Kalamaria Meets Youth Organisations»

20:15 3/8/2026

συνεχίζει τις καινοτόμες πρωτοβουλίες

Καλαμαριά: Τσουχτερά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες σκύλων - Μέχρι και 1000€ - Έλεγχοι σε διάφορες περιοχές

Καλαμαριά: Τσουχτερά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες σκύλων - Μέχρι και 1000€ - Έλεγχοι σε διάφορες περιοχές

19:51 3/8/2026

εφαρμογή τήρησης της νομοθεσίας

Καλαμαριά: Το ΑΠΘ συγχαίρει τον Πέτρο Γκαϊδατζή - Ο φοιτητής ιατρικής στην κορυφή της Ευρώπης

Καλαμαριά: Το ΑΠΘ συγχαίρει τον Πέτρο Γκαϊδατζή - Ο φοιτητής ιατρικής στην κορυφή της Ευρώπης

19:36 3/8/2026

«Από το αμφιθέατρο... στην κορυφή..

Θεσσαλονίκη: Νεαροί μπήκαν σε ψιλικατζίδικο και χτύπησαν υπάλληλο

Θεσσαλονίκη: Νεαροί μπήκαν σε ψιλικατζίδικο και χτύπησαν υπάλληλο

19:31 3/8/2026

τον έστειλαν στο νοσοκομείο

Καλαμαριά: Άγνωστοι βανδάλισαν την Χηλής μόλις έγινε η ανάπλαση - Ζημιές και στην πλατεία Ύδρας

Καλαμαριά: Άγνωστοι βανδάλισαν την Χηλής μόλις έγινε η ανάπλαση - Ζημιές και στην πλατεία Ύδρας

18:55 3/8/2026

έκκληση απο τον δήμο

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

16:41 3/8/2026

Από την Εταιρεία Ύδρευσης...

Κλασικά Έπιπλα