Τα 15 μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας - Καλύπτονται τα κόκκινα δάνεια, μειώνεται ο ΦΠΑ

20/5/2020 19:51    Σταϊκούρας
Ένα νέο πακέτο με «15 πολιτικές» που θα υλοποιούνται από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και έως τις 30 Οκτωβρίου και αφορούν στην 3η φάση του σχεδίου και στην «ανάκαμψη της οικονομίας», παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση έως 31 Οκτωβρίου του ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ και μη αλκοολούχα, τουριστικό πακέτο και κινηματογράφους.

Όπως σύμφωνα με το ΑΜΠΕ είπε ο υπουργός, το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν διευρύνεται στα περίπου 14,5 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία τους στα 20 δισ. ευρώ. Ενώ, με την αξιοποίηση το επόμενο διάστημα των ευρωπαϊκών ταμείων (SURE, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.) το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ.

Οι 15 πολιτικές έχουν ως εξής:

1. Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους. Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

2. Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης, ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

3. Παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Παράλληλα, παρέχεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

4. Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40% τον Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την α’ κατοικία τους και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

6. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, για αυτούς τους ιδιοκτήτες προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

7. Χορηγείται 2η «επιστρεπτέα προκαταβολή», με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί έως τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

8. Προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου. Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.

9. Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές. Οι πολίτες, είπε ο υπουργός, και κυρίως τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την πρόνοια της πολιτείας.

10. Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020.

11. Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020.

12. Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020.

13. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου.

14. Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος. Δίδονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

15. Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορoνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Το πρόγραμμα, καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα, έως σήμερα, προέκυψαν για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει όμως, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με το νέο πρόγραμμα, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

* Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

* Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

* Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

* Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

* Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

* Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Οι τέσσερις φάσεις του συνολικού σχεδιασμού

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στις τέσσερις φάσεις του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, και οι οποίες αναλυτικά έχουν ως εξής:

Κατά την 1η φάση, η κυβέρνηση προτεραιοποίησε και μερίμνησε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Για τον σκοπό αυτό ενίσχυσε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, κατά περίπου 275 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με οριζόντιες και έγκαιρες παρεμβάσεις, άπλωσε ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

* Προχώρησε σε αναστολές πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

* Έδωσε φορολογικά κίνητρα σε εργαζόμενους και εργοδότες.

* Μείωσε τα ενοίκια σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και φοιτητές.

* Προχώρησε στην καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε μισθωτούς, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στηρίζοντας περισσότερο τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.

* Χορήγησε επιπλέον επιδόματα ανεργίας και στήριξε μακροχρόνια ανέργους.

Συνολικά, ενισχύθηκαν 2.000.000 πολίτες.

Στη 2η φάση, την οποία σήμερα διανύουμε, με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας:

* Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, σε εργαζόμενους και εργοδότες.

* Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας, την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

* Συνεχίζεται η μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.

* Ολοκληρώνεται η καταβολή της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους και έως σήμερα σε 34.000 από αυτές πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πιστωθούν και στις υπόλοιπες.

Παράλληλα, προχωρούν τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου, του κεφαλαίου κίνησης, των εγγυοδοτικών μηχανισμών, της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Στην 3η φάση, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, τη φάση της προοδευτικής ανάκαμψης της οικονομίας, οι παρεμβάσεις, εδράζονται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Στη συνέχιση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.

2. Στη περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

3. Στη λήψη στοχευμένων φορολογικών μέτρων.

4. Στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Τέλος, στην 4η φάση, από το φθινόπωρο, όσο θα σταθεροποιείται και θα ανατάσσεται η οικονομία, όπως ανέφερε ο υπουργός, «τόσο θα αποκτούμε περισσότερες δυνατότητες να δρομολογήσουμε πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε η χώρα να συνεχίσει από εκεί που ήταν πριν την πανδημία. Συνεκτικές πολιτικές, ενδεικτικά, στα πεδία της πράσινης οικονομίας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και τεχνολογίας, που θα εμπεριέχονται στο Στρατηγικό μας Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Οικονομίας».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Συλλήψεις για ληστείες σε ψιλικατζίδικα (φωτο)

Καλαμαριά: Συλλήψεις για ληστείες σε ψιλικατζίδικα (φωτο)

20:43 14/2/2024

δείτε τί βρέθηκε στις έρευνες

Καλαμαριά: Με την δήμαρχο κα Αράπογλου, συναντήθηκε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα (φωτο)

Καλαμαριά: Με την δήμαρχο κα Αράπογλου, συναντήθηκε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα (φωτο)

18:29 14/2/2024

συνάντηση γεμάτη μνήμες αλλά και σχέδια

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μεγάλη παρέλαση με κουδουνοφόρους που θα μας ξεσηκώσουν!

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μεγάλη παρέλαση με κουδουνοφόρους που θα μας ξεσηκώσουν!

17:17 14/2/2024

25 μπουλούκια

Δωρεάν εργαστήριο του Δήμου Καλαμαριάς και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ

Δωρεάν εργαστήριο του Δήμου Καλαμαριάς και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ

14:32 14/2/2024

15/02 - 10:00 πμ - 12:00 μμ

Ακαδημία για Γονείς «Από το Α έως το Ω» υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ 2η Συνάντηση 2024

Ακαδημία για Γονείς «Από το Α έως το Ω» υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ 2η Συνάντηση 2024

12:30 14/2/2024

Δήμος Καλαμαριάς και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Π.Ο.Υ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:22 14/2/2024

Τετάρτη 14/02 και Πέμπτη 15/02

Κλειστό το Δημοτικό κολυμβητήριο λόγω βλάβης του δικτύου της ΕΥΑΘ

Κλειστό το Δημοτικό κολυμβητήριο λόγω βλάβης του δικτύου της ΕΥΑΘ

18:34 13/2/2024

Kλειστό θα παραμείνει σήμερα (13/02/2024)

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει σε πρώτο πλάνο την ευημερία εκπαιδευτικών και μαθητών

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει σε πρώτο πλάνο την ευημερία εκπαιδευτικών και μαθητών

16:32 13/2/2024

Σημαντικά συμπεράσματα

Πολύωρη διακοπή νερού την Τρίτη 13/02/2024

Πολύωρη διακοπή νερού την Τρίτη 13/02/2024

16:31 12/2/2024

ρίτη 13/02/2024, από τις 9:00 έως τις 16:00

74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

15:44 12/2/2024

Το πρόγραμμα και οι ελληνικές συμμετοχές

Κλασικά Έπιπλα