Τι είναι ο νέος κοροναϊός και πως μεταδίδεται – Όλες οι πληροφορίες

25/1/2020 14:09    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Όλες τις τελευταίες πληροφορίες για τη φύση του θανατηφόρου κοροναϊού και τους τρόπους μετάδοσης του, έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πληθυσμών σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης, αλλά και  προφύλαξης από τον θανατηφόρο κοροναϊό που μετρά θανάτους και εκατοντάδες κρούσματα στην Κίνα και σε άλλες χώρες, οδηγίες έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η καλύτερη ενημέρωση, όπως αναφέρεται, συμβάλλει στην αύξηση της ταχύτητας εντοπισμού των κρουσμάτων, αλλά και την καλύτερη προφύλαξη των πολιτών από τη νόσο.

Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Τι είναι γενικά ο κοροναϊός

Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, που συναντώνται συχνά στα ζώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις και μετά από μετάλλαξη, μπορεί να μεταδοθούν από το ζώο στον άνθρωπο. Ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV είναι συγγενής ιός με τους κοροναϊούς SARS και MERS.

Ο Κινέζος επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Leo Poon, ο πρώτος επιστήμονας που ταυτοποίησε τον ιό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ξεκίνησε από τα ζώα και μεταδόθηκε σε ανθρώπους. Πλέον είναι γνωστό, όμως, ότι μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

“Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο κοροναϊός προκαλεί πνευμονία, ενώ δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Είναι κι ο λόγος που προκαλεί θνησιμότητα. Γνωρίζουμε ότι ο ιός SARS οδηγεί στον θάνατο το 10% των ανθρώπων που μολύνονται, ενώ στον νέο ιό, το 15% έως 20% των περιπτώσεων εξελίσσονται σε σοβαρά περιστατικά. Αυτά θα χρειαστούν νοσηλεία και ίσως αναπνευστική υποστήριξη”, δήλωσε ο Poon.

Ποια είναι τα συμπτώματα όλων των κοροναϊών

Όταν μεταδοθούν στον άνθρωπο, οι κοροναϊοί προκαλούν συνήθως ήπια έως μέτρια συμπτώματα, κυρίως από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν πολύ με αυτά του κοινού κρυολογήματος, τα οποία περιλαμβάνουν: ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, πιθανώς πονοκέφαλο και ίσως πυρετό, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει για μερικές ημέρες.

Σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ο ιός υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει συμπτώματα και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν με πνευμονία, ή βρογχίτιδα.

Θανατηφόρα έκβαση μπορεί δυνητικά να έχουν οι κοροναϊοί:

MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) με θνητότητα 3-4 στους 10 ασθενείς

SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) με θνητότητα 0-50% αναλόγως των περιπτώσεων. Πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα στον SARS είναι οι ηλικιωμένοι.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού 2019-nCoV

Πολύ πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι θανατηφόρος μπορεί να είναι και ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV, αν και μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι είναι πιο ήπιος από τον SARS και τον MERS. Ωστόσο, όπως τόνισε ο καθηγητής βιολογίας του Imperial College London, Neil Ferguson η θνησιμότητα του νέου κοροναϊού είναι συγκρίσιμη με αυτή της ισπανικής πανδημίας γρίπης του 1918. Ωστόσο, ο 2019-nCoV χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν τα συμπτώματα.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό εμφανίζουν συνήθως:

ήπιο βήχα για μια εβδομάδα που ακολουθείται από δύσπνοια, οδηγώντας συχνά στο νοσοκομείο

στο 15% έως 20% των περιπτώσεων η λοίμωξη εξελίχθηκε σε βαρύτερη κατάσταση και τα προσβεβλημένα άτομα χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη

Πώς μεταδίδεται ο νέος κοροναϊός

Γενικά οι κοροναϊοί μεταδίδονται από την επαφή του ανθρώπου με ζώα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο MERS ξεκίνησε από τις καμήλες, ενώ για τον SARS, έχουν ενοχοποιηθεί οι ασιατικές γάτες civet. Οι ειδικοί δεν έχουν εντοπίσει ακόμα από ποιο ζώο μπορεί να ξεκίνησε ο νέος κοροναϊός που έπληξε την Κίνα, αν και έχουν ενοχοποιηθεί τα άγρια ζώα που πωλούνται στην αγορά του πόλης του Γουχάν.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί, όταν ένα άτομο έρθει σε επαφή με εκκρίσεις ασθενούς, όπως τα σταγονίδια που προέρχονται από τον βήχα.

Αναλόγως με την μολυσματικότητα του ιού, το φτέρνισμα ή η χειραψία μπορεί να προκαλέσουν τη διασπορά του. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή αντικειμένου που έχει αγγίξει μολυσμένο άτομο, εάν στη συνέχεια κάποιο άτομο χωρίς να πλύνει τα χέρια του ακουμπήσει στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Πολύ συχνά άνθρωποι, οι οποίοι φροντίζουν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό, έχουν εκτεθεί στον ιό μέσω της απομάκρυνσης των περιττωμάτων.

Ο νέος κοροναϊός δεν έχει μέχρι στιγμής συχνές δευτερογενείς ή τριτογενείς μεταδόσεις, δηλαδή σταματά η εξάπλωσή του μετά τη μόλυνση ενός ανθρώπου.

Ποιοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι ιοί MERS, SARS και ο νέος 2019νCoV της πόλης Γουχάν, φαίνεται ότι προκαλούν πιο σοβαρά συμπτώματα στους ηλικιωμένους, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα αυτό για τον νέο κοροναϊό. Στα κρούσματα του κοροναϊού του Γουχάν, ωστόσο και μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί η λοίμωξη σε κανένα παιδί, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων με λοίμωξη είναι, άνω των 40 ετών.

Θεραπεία του νέου κοροναϊού

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, όμως, η επιστημονικές προσπάθειες εντείνονται αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους, αν και οι ειδικοί συμβουλεύουν να υπάρξει έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από την αρχή των συμπτωμάτων, εάν αυτά εξελίσσονται χειρότερα ή ραγδαία από ένα κοινό κρυολόγημα.

Οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή με σοβαρότερα συμπτώματα με συνταγογράφηση αναλγητικών ή αντιπυρετικών. Το Αμερικανικό CDC αναφέρει ότι ένας υγραντήρας χώρου ή ένα ζεστό ντους μπορούν να βοηθήσουν στον πονόλαιμο ή τον βήχα. Επίσης, να πίνετε πολλά υγρά, να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο.


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Συλλήψεις για ληστείες σε ψιλικατζίδικα (φωτο)

Καλαμαριά: Συλλήψεις για ληστείες σε ψιλικατζίδικα (φωτο)

20:43 14/2/2024

δείτε τί βρέθηκε στις έρευνες

Καλαμαριά: Με την δήμαρχο κα Αράπογλου, συναντήθηκε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα (φωτο)

Καλαμαριά: Με την δήμαρχο κα Αράπογλου, συναντήθηκε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα (φωτο)

18:29 14/2/2024

συνάντηση γεμάτη μνήμες αλλά και σχέδια

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μεγάλη παρέλαση με κουδουνοφόρους που θα μας ξεσηκώσουν!

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μεγάλη παρέλαση με κουδουνοφόρους που θα μας ξεσηκώσουν!

17:17 14/2/2024

25 μπουλούκια

Δωρεάν εργαστήριο του Δήμου Καλαμαριάς και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ

Δωρεάν εργαστήριο του Δήμου Καλαμαριάς και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ

14:32 14/2/2024

15/02 - 10:00 πμ - 12:00 μμ

Ακαδημία για Γονείς «Από το Α έως το Ω» υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ 2η Συνάντηση 2024

Ακαδημία για Γονείς «Από το Α έως το Ω» υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ 2η Συνάντηση 2024

12:30 14/2/2024

Δήμος Καλαμαριάς και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Π.Ο.Υ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:22 14/2/2024

Τετάρτη 14/02 και Πέμπτη 15/02

Κλειστό το Δημοτικό κολυμβητήριο λόγω βλάβης του δικτύου της ΕΥΑΘ

Κλειστό το Δημοτικό κολυμβητήριο λόγω βλάβης του δικτύου της ΕΥΑΘ

18:34 13/2/2024

Kλειστό θα παραμείνει σήμερα (13/02/2024)

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει σε πρώτο πλάνο την ευημερία εκπαιδευτικών και μαθητών

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει σε πρώτο πλάνο την ευημερία εκπαιδευτικών και μαθητών

16:32 13/2/2024

Σημαντικά συμπεράσματα

Πολύωρη διακοπή νερού την Τρίτη 13/02/2024

Πολύωρη διακοπή νερού την Τρίτη 13/02/2024

16:31 12/2/2024

ρίτη 13/02/2024, από τις 9:00 έως τις 16:00

74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

15:44 12/2/2024

Το πρόγραμμα και οι ελληνικές συμμετοχές

Κλασικά Έπιπλα