Καταφθάνει ο νέος ΕΝΦΙΑ - Ποιοι θα έχουν έκπτωση η απαλλαγή

14/8/2018 02:12    μέσα Σεπτεμβρίου
«Φωτιά» αναμένεται να είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2018 που σύμφωνα με το dikaiologitika, θα εκδοθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο φόρος θα έχει υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τις προσαρμογές που έγιναν στα δύο κλιμάκια του βασικού φόρου, ενώ για τον συμπληρωματικό φόρο θα ληφθεί υπόψη νέο αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σχέση με πέρυσι λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. Για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς θα γράφει έξτρα φόρο που υπερβαίνει ακόμα και τα 200 ευρώ.

Το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία. Σε πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300 και 550 ευρώ το τετραγωνικό.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, τότε το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι «τσουχτερό».

Μία το 2019 και μία το 2020 λόγω των δύο ακόμη αναπροσαρμογών που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες. Μάλιστα, το επόμενο έτος σχεδιάζεται να υπαχθούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και τα αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο ο φόρος που ήδη πληρώνουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι πιάνονται στην παγίδα του συμπληρωματικού φόρου.

Πολλοί ιδιόκτητες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, καθώς η αξία των αγροτεμαχίων θα ανεβάσει πάνω από το αφορολόγητο όριο τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

ΕΝΦΙΑ 2018: Έτσι θα κερδίσετε έκπτωση έως και 50% και απαλλαγή

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσει κάποιος την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι να έχει υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές του δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Επίσης, η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη. Μπορεί για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ να ληφθούν υπόψη οι νέες τιμές ζώνης, αλλά οι εκπτώσεις και απαλλαγές χορηγούνται με τα ίδια κριτήρια σε σχέση με πέρυσι.

Έκπτωση 50% χορηγείται στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα 
• Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

Πλήρης απαλλαγή

Στην περίπτωση ατόμων με αναπηρία άνω του 80%, τρίτεκνους και πολύτεκνους, η έκπτωση φτάνει στο 100%, επομένως παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα
• Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας
• Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

21:10 16/2/2024

Στα άκρα οδηγείται η υπόθεση

Καλαμαριά: Δείτε τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου

Καλαμαριά: Δείτε τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου

20:53 16/2/2024

τακτική και έκτακτη συνεδρίαση

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

19:00 16/2/2024

Παρασκευή 16/02, Σάββατο 17/02 και Κυριακή 18/02

Καλαμαριά: Τρεις πολιτικοί γάμοι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Καλαμαριά: Τρεις πολιτικοί γάμοι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

22:57 15/2/2024

στη γιορτή των ερωτευμένων

Καλαμαριά: 7 ώρες χωρίς ρεύμα αύριο - Δείτε ποιους αφορά!

Καλαμαριά: 7 ώρες χωρίς ρεύμα αύριο - Δείτε ποιους αφορά!

21:39 15/2/2024

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου

Καλαμαριά: Έκλεψαν τρία φαρμακεία σε λίγες ώρες

Καλαμαριά: Έκλεψαν τρία φαρμακεία σε λίγες ώρες

21:26 15/2/2024

εξιχνιάστηκαν οι υποθέσεις

Ανθοδέσμη έκπληξη με λουλούδια απ'όλη την Καλαμαριά κοσμεί το γραφείο της δημάρχου

Ανθοδέσμη έκπληξη με λουλούδια απ'όλη την Καλαμαριά κοσμεί το γραφείο της δημάρχου

17:51 15/2/2024

Υπηρεσία Πρασίνου

Αγίου Βαλεντίνου: Ανθοδέσμη πιτόγυρο 8,5 κιλών για ερωτευμένους!!!

Αγίου Βαλεντίνου: Ανθοδέσμη πιτόγυρο 8,5 κιλών για ερωτευμένους!!!

21:58 14/2/2024

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι

Θεσσαλονίκη: Εξετάζονται μέτρα για τη θωράκιση του δικαστικού μεγάρου

Θεσσαλονίκη: Εξετάζονται μέτρα για τη θωράκιση του δικαστικού μεγάρου

21:23 14/2/2024

Κάμερες, ιδιωτικοί φύλακες ασφάλειας ..

Καλαμαριά: Μία σύλληψη για ναρκωτικά - Βρέθηκαν χάπια και δέματα κάνναβης σε σπίτι (φωτο)

Καλαμαριά: Μία σύλληψη για ναρκωτικά - Βρέθηκαν χάπια και δέματα κάνναβης σε σπίτι (φωτο)

20:51 14/2/2024

Δίωξη Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Κλασικά Έπιπλα