Καλαμαριά: Διάλογος για το Παλατάκι λέει η ΕΤΑΔ - Ένα βήμα πίσω μετά τις αντιδράσεις

14/4/2021 17:35    Κυβερνείο
Φωτιές άναψε η συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Στέφανου Βλαστού, στη ΜτΚ, στην οποία αποκάλυπτε τα σχέδια της εταιρίας να παραχωρηθεί το Κυβερνείο, το γνωστό «Παλατάκι» στην Καλαμαριά, σε ιδιώτη για την αξιοποίησή του!

 «Η ΕΤΑΔ σχεδιάζει την… απόδοση του Κυβερνείου στους πολίτες, μέσω της διενέργειας διαγωνισμού για την αξιοποίησή του από ιδιώτη» είπε στη ΜτΚ ο κ. Βλαστός ανοίγοντας τον «ασκό του αιόλου». Τελικά σήμερα ο κ. Βλαστός φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω λέγοντας στη διάρκεια του συνεδρίου της Prodexpo πως είναι, ανοιχτός σε διάλογο με την τοπική κοινωνία για τον τρόπο αξιοποίησης του Κυβερνείου, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση. «Πρέπει να κινηθούμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν είμαστε σαν το ΤΑΙΠΕΔ, μας ενδιαφέρει να λειτουργήσουμε σαν επιταχυντές της τοπικής οικονομίας. Θέλουμε να αναπτύξουμε και να αναδείξουμε το Παλατάκι στην Καλαμαριά το οποίο θεωρούμε τοπόσημο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ακούμε τους τοπικούς άρχοντες, δεν θέλω να τοποθετηθώ για την χρήση, για να έχουμε κοινωνικό πρόσωπο πρέπει να έχουμε και έσοδα», είπε. 

Τόσο ο νυν δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης όσο και στελέχη όλων των δημοτικών παρατάξεων κράτησαν αποστάσεις από τα σχέδια της ΕΤΑΔ. «Το Παλατάκι είναι για την Καλαμαριά ότι είναι για την Θεσσαλονίκη ο Λευκός Πύργος, ένα τοπόσημο που πρέπει να γίνει φάρος πολιτισμού», έγραψε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε επίσης με ανάρτησή του πως «το εμβληματικό αυτό νεοκλασικό κτίριο είναι μνημείο υπερτοπικής σημασίας. Πρέπει να αποτελέσει τοπόσημο πολιτισμού πάνω στο ανατολικό άκρο του ημικυκλίου του εσωτερικού λιμένα της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να "συνομιλεί" και να κλείσει το τρίγωνο πολιτισμού με τα άλλα δύο κέντρα , τα κτίρια της Α’ προβλήτας του λιμανιού και του Μεγάρου Μουσικής που δεσπόζουν επάνω στο θαλάσσιο μέτωπο. Η γενικά αποδεκτή θέση ότι το κτίριο και ο περιβάλλον χώρος μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει ένα μεγάλο φάσμα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, έχει καταγραφεί πριν ένα χρόνο, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς κατά την παρουσίαση του ΕΧΣ που εκπονεί η Περιφέρεια για το θαλάσσιο μέτωπο. Επειδή το κτίριο βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των "Απολυμαντηρίων" προτείνεται μάλιστα να στεγάσει ένα φορέα Πανελλαδικής εμβέλειας όπως ένα "Μουσείου Ελληνικής Διασποράς" η την πιθανή ενεργοποίηση του Κέντρο Απόδημου Ελληνισμού και του ΣΑΕ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, αφού ο Ν 3480/2006 σε εφαρμογή του άρθρου 108 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι έδρα του ΣΑΕ είναι η Θεσσαλονίκη».

Η επίμαχη συνέντευξη του Στέφανου Βλαστού στη ΜτΚ

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βλαστού έχει ως εξής:

Το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ προέρχεται από τη συγχώνευση τεσσάρων μεγάλων εταιρειών διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, Ολυμπιακά Ακίνητα, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του Παράκτιου Αττικού Μετώπου) και σε αυτό περιλαμβάνονται χιλιάδες ακίνητα, από κάμπινγκ, χιονοδρομικά κέντρα, πάρκινγκ ξενοδοχεία και αγροτικές εκτάσεις, μέχρι εμβληματικά κτίρια και διαμερίσματα προς πώληση. Ενδεικτικά: τουριστικά ακίνητα και υποδομές, όπως είναι τα Ξενία, τα τουριστικά περίπτερα, το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα-Καϊμακτσαλάν, τα Κάμπινγκ Φαναρίου και Ασπροβάλτας, οι ιαματικές πηγές Νιγρίτας, η μαρίνα Θεσσαλονίκης και το πάρκινγκ στο λιμάνι της πόλης.

«Πεποίθηση μας είναι ότι μέσα από την βέλτιστη αξιοποίηση εμβληματικών μας ακινήτων προσθέτουμε κάθε φορά ένα σημαντικό λιθαράκι στην εθνική προσπάθεια, σύμφωνα και με το επενδυτικό πλάνο της κυβέρνησης, δημιουργώντας σημαντικούς πόλους ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Αυτός είναι ο στόχος μας και για τη Βόρεια Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη της οποίας τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για το σύνολο της χώρας» σημειώνει απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις που του έθεσε η «ΜτΚ».

Σε ιδιώτη το κυβερνείο, με αντάλλαγμα στο δήμο η πλαζ Αρετσούς

«Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από την πλευρά των τοπικών φορέων, ενώ αξιολογούμε σε συνεργασία και με την ΚΕΔΕ όλες τις προτάσεις που δεχόμαστε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων σκοπιμότητας, ωριμότητας και βιωσιμότητας» λέει, για το ενδεχόμενο παραχωρήσεων χρήσης ακινήτων στις τοπικές κοινωνίες, ωστόσο σημειώνει ότι «για να έχεις κοινωνικό πρόσωπο θα πρέπει να έχεις και έσοδα. Επομένως, η συνεργασία αυτή πρέπει να γίνεται πάντοτε σε πνεύμα σύμπνοιας και κυρίως υπό την προϋπόθεση κατανόησης από την πλευρά των τοπικών φορέων του θεσμικού ρόλου, της τεχνογνωσίας και της αποστολής που υπηρετούμε ως Εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου».

Δύο από τα ακίνητα της ΕΤΑΔ στη Θεσσαλονίκη, για τα οποία έχει εκφραστεί ενδιαφέρον παραχώρησης από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πλαζ Αρετσούς και το Κυβερνείο. Για τη μεν πλαζ, για την οποία το παραχωρητήριο προς το δήμο Καλαμαριάς έληξε από… το 2013, αναφέρει ότι «πρόθεση μας είναι σε αγαστή συνεννόηση με τον Δήμο Καλαμαριάς να προχωρήσουμε σε μια νέα παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος, η οποία θα στηρίζεται σε ένα σοβαρό πλάνο αξιοποίησης και στη βιωσιμότητα του».

Για το Κυβερνείο, που εδώ και χρόνια ρημάζει, η ΕΤΑΔ σχεδιάζει την… απόδοσή στους πολίτες, μέσω της διενέργειας διαγωνισμού για την αξιοποίησή του από ιδιώτη. «Τον τελευταίο χρόνο αναλάβαμε να δώσουμε την αναγκαία ώθηση που απαιτείται για την αξιοποίηση του, στο πλαίσιο ομογενοποίησης των ακινήτων κάτω από την ομπρέλα της ΕΤΑΔ. Απώτερος στόχος μας είναι η μακροχρόνια αξιοποίηση του Κυβερνείου με όρους απόλυτης διαφάνειας μέσω της διενέργειας δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούμε να αποδώσουμε και πάλι στους πολίτες έναν ιστορικό χώρο μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς».

Αναφερόμενος στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς αλλά και στους σχεδιασμούς για συνολικής ανάπλαση του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι «η σημασία τέτοιων έργων, που θα αναμορφώσουν όλη την περιοχή, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στη σχέση μας με τον Δήμο Καλαμαριάς και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά».

Χωρίς να τα προσδιορίζει συγκεκριμένα, ο κ. Βλαστός αναφέρεται και την αξιοποίηση και άλλων παραλιακών ακινήτων, «η αξιοποίηση των οποίων συμβάλλει στο συνολικό έργο αστικής ανάπλασης και αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Καλαμαριάς».

Αναπτυξιακά

Logistics και φωτοβολταϊκά

«Στοχεύουμε να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική που δημιουργείται ώστε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της στρατηγικής αξίας της Βόρειας Ελλάδας, ως σημαντικό κόμβο μεταφορών, ενέργειας και διαμετακομιστικού εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» επισημαίνει ο κ. Βλαστός περιγράφοντας τη νέα, διαφοροποιημένη επενδυτική πολιτική της εταιρείας, «ώστε αφενός να μειώσουμε τις απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία, αφετέρου να διεισδύσουμε στους νέους τομείς υψηλής ζήτησης».

Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει σε πράσινα κτίρια και γραφειακούς χώρους, σε logistics εθνικής εμβέλειας, σε μικρότερου μεγέθους αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και στις ΑΠΕ και τον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα «προχωρούμε σε συνεργασία με τον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στην από κοινού δημιουργία και συνεκμετάλλευση ενός Πάρκου Logistics». Εντός του 2021 δρομολογούνται και άλλοι διαγωνισμοί για εκμίσθωση μεγάλων εκτάσεων γης, κατάλληλες για την ανάπτυξη πάρκων ΑΠΕ, όπως ήδη έχει γίνει στις Σέρρες.

Μετά την Κερκίνη Σερρών, εντός του 2021 αναμένονται διαγωνισμοί για την εκμίσθωση αγροτικών εκτάσεων, μεταξύ άλλων στον Έβρο και στη Φλώρινα. Παράλληλα «δίνουμε έμφαση στην αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων, σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Πιερία, η Χαλκιδική και η Ροδόπη, ενώ εστιάζουμε σε ακίνητα που προσφέρονται για μεγάλες αναπτύξεις, όπως είναι η Φωνή της Αμερικής στην Ξάνθη και σε ακίνητα κατάλληλα για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε γεωθερμικά πεδία.

Τα μεγάλα έργα θα τονώσουν την κτηματαγορά

Παρά τις δυσκολίες και την μεγάλη κάμψη που δημιουργεί η πανδημική κρίση «οι δυνατότητες της αγοράς ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν σημαντικές» και «το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσους από Έλληνες όσο και από ξένους παραμένει υψηλό» εκτιμά, με βάση και τους πρόσφατους διαγωνισμούς στη Θεσσαλονίκη, όπου οι τελικές τιμές απείχαν αρκετά από τις τιμές εκκίνησης.

«Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που συντελούνται στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας θα τονώσουν περαιτέρω την ζήτηση στην αγορά ακινήτων και η οικονομία μετά από μια σειρά επίπονων χτυπημάτων που έχει δεχτεί μόνο ανοδικά θα κινηθεί. Ομολογουμένως γίνεται μια εξαιρετική ομαδική δουλειά και οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για ισχυρή ανάπτυξη αποδίδουν καρπούς» υποστηρίζει.

Πολλά από τα αστικά ακίνητα και καταστήματα της ΕΤΑΔ (αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ) βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσω της πλατφόρμας e-publicrealestate.gr, εξασφαλίζοντας έσοδα άνω των 60 εκ. ευρώ. «Όραμα μας για τα επόμενα χρόνια είναι να καταστήσουμε την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό φορέα Ακίνητης Περιουσίας που θα προσφέρει τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της σε όλους τους δημόσιους φορείς» τονίζει ο κ. Βλαστός.

έργα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών

«Σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς αξιοποιούμε ακίνητα, τα οποία έμεναν αναξιοποίητα για πολλές δεκαετίες, όπως το κτίριο του πρώην Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών. Υλοποιούμε σημαντικά αναπτυξιακά έργα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» τονίζει ο κ. Βλαστός και αναφέρεται στη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, την πρωτοβουλία για τη λειτουργία του «Επιχειρηματικού Πάρκου Κολοκοτρώνη» σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σερρών, την παραχώρηση ακινήτου της ΕΤΑΔ με συμβολικό αντάλλαγμα για τη λειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα και τα έργα ανάπλασης και πολιτισμού στην Άρτα σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων στην περιοχή της Ηπείρου.

Τα «Ξενία»

Το τελευταίο Διάστημα η ΕΤΑΔ προχωρά σε διαγωνισμούς για εκμίσθωση ξενοδοχείων «Ξενία» κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

«Αυτή την περίοδο διενεργούμε διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του Ξενία Έδεσσας, το ίδιο έχουμε πράξει και για την περίπτωση της αξιοποίησης του Ξενία Κομοτηνής, ενώ μισθωμένα είναι μεταξύ άλλων τα Ξενία Ουρανούπολης, Σερρών, Δράμας. Παράλληλα, εξετάζουμε την αξιοποίηση του Ξενία Κοζάνης και του Ξενία Τσαγκαράδας, ενώ προχωρούμε με τη φάση ωρίμανσης με σκοπό την αξιοποίηση του Ξενία Πλαταμώνα. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι πριν λίγες εβδομάδες αποφασίσαμε την απευθείας παραχώρηση του Ξενία Καστοριάς έναντι ανταλλάγματος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δίνοντας έτσι λύση σε μια πάγια ανάγκη της τοπικής κοινωνίας αλλά και του Υπουργείου, διασφαλίζοντας την αποκατάσταση του ακινήτου και τη σύνδεση του με το παρακείμενο Βυζαντινό Μουσείο χάρη σε μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει την αγαστή συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού» αναφέρει.

Ψηφιακή περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους

Η εταιρεία επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της με ίδια κεφάλαια «με στόχο να επιτύχουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών μας στοιχείων, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων μια σειρά ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι η ψηφιακή περιήγηση σε μουσειακούς και σπηλαιολογικούς χώρους που διαχειριζόμαστε ως Εταιρεία, μια μοναδική εμπειρία που θα προσφέρουμε δωρεάν στις σχολικές κοινότητες στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής μας Ευθύνης».

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Απριλίου 2021

makthes


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα