Καλαμαριά: Απάντηση της Γενικής Γραμματέως του Δήμου στις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων

30/9/2020 14:38    Μετά την επιστολή- καταγγελία..
Μετά την επιστολή- καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς, προς τη Δημοτική Αρχή, που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, αναφορικά με τη στάση της Διοίκησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα, δίνει μια ευθεία απάντηση, χρησιμοποιώντας αποδεικτικά στοιχεία που θέτει στη διάθεση όποιου το επιθυμεί.

Αναλυτικά η απάντηση που δόθηκε έχει ως εξής:

Μετά λύπης μου διαβάζω βαρύγδουπους τίτλους δημοσιεύσεων της επιστολής που ομόφωνα υπέγραψαν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς και μας αποστείλατε, κάνοντας αναφορά σε «κραυγές αγωνίας» σχετικά με τον covid-19 και τους συναδέλφους σας,  που για όποιον γνωρίζει ενδεικτικά τις δράσεις του Δήμου Καλαμαριάς και την παντελή σας απουσία και αδιαφορία,  καταλαβαίνει πως είναι όπως εύστοχα τα χαρακτήρισε συναδέλφισά σας και ας μου επιτρέψει να το δανειστώ- ως πυροτεχνήματα μικροπολιτικής και κραυγές κατόπιν εορτής.

Στο Δήμο Καλαμαριάς σύσσωμη η Διοίκηση, οι υπηρεσίες, οι αρχηγοί των παρατάξεων και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου(και είμαι αλήθεια πολύ περήφανη γι αυτό!) από την έναρξη της κρίσης του covid-19 έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και είχαν τα βέλτιστα αντανακλαστικά  που θα μπορούσαν να έχουν. Χωρίς να υπάρχει ΟΥΔΕΜΙΑ διάθεση σύμπραξης, όχλησης ή υποστηρικτική δράση και πρωτοβουλία από εσάς,  που προς έκπληξη όλων θα έπρεπε πρώτοι εσείς να δείξετε ενδιαφέρον για την ασφάλεια και την υγεία των συναδέλφων σας.

Στην πολυετή πορεία μου, και ως υπάλληλος και ως συνδικαλίστρια, πάντα θεωρούσα ύψιστη υποχρέωση την ορθή και χωρίς σκοπιμότητα εκπροσώπηση των συναδέλφων καθώς και μέγιστη τιμή την ψήφο τους. Δυστυχώς δεν το διαπίστωσα από εσάς αυτό,  ως  Γενική Γραμματέας του Δήμου, παρόλες τις συνεχείς οχλήσεις μου πως «η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή» προκειμένου να είμαι αρωγός στη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου με κάθε τρόπο.

Στην παρούσα επιστολή θα πρέπει να σημειώσω ότι για κάθε τι που αναφέρεται, υπάρχουν έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία τα οποία συγκέντρωσα σε ένα φάκελο που βρίσκεται στο γραφείο μου και στη διάθεση όποιου αιρετού, υπαλλήλου ή δημότη  ζητήσει στοιχεία. Με ημερομηνίες, αριθμούς και κάθε είδους έγγραφο των υπηρεσιών του Δήμου που περίτρανα αποδεικνύουν την παραπάνω θέση μου περί των βέλτιστων αντανακλαστικών και της άμεσης και σύμφωνα με τα ενδεικνυόμενα από τον ΕΟΔΥΥ και πλέον αυτών μέτρα, αντιμετώπισης αλλά και αποφυγής της εξάπλωσης του covid-19 για τους εργαζόμενους του Δήμου μας αλλά και τους δημότες.

Απαντώ λοιπόν στα σημεία των χρονικά «άκαιρων» απαιτήσεών σας με τη σειρά που τα αναγράφετε:

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης συστάθηκε στις 15/3/20 και συνεδρίασε στο Γραφείο Δημάρχου και την ίδια μέρα δημιουργήθηκε και μια ομάδα επικοινωνίας μέσω της εφαρμογής για 24ωρη έγκαιρη ενημέρωση και επικοινωνία των μελών της, ανάμεσα στα οποία από την πρώτη μέρα ήταν η Μαυρομάτη Δέσποινα, μέλος του ΔΣ του ΣΕΔΚ όπως και η γιατρός κ. Τσιριγώτη Παρασκευή, αρμόδια γιατρός εργασίας.

Με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου κυρίας Ντόντη (και καθόλου μετά από διαμαρτυρίες σας όπως ψευδώς αναφέρετε) κλήθηκαν τρεις φορές συνεργεία του ΕΟΔΔΥ προκειμένου να διενεργήσουν μαζικά tests στους υπαλλήλους των υπηρεσιών μας. Όντως και τους ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία, πραγματοποίησαν τις δοκιμασίες για covid-19 τα οποία και ήταν αρνητικά. Καταστάσεις με τα ονόματα των συναδέλφων σαφώς και μου απέστειλε η αρμόδια διευθύντρια. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου σε μία ακόμη πρόσκληση της Αντιδημάρχου η απάντηση ήταν πως δεν πραγματοποιούνται πια μαζικές δοκιμασίες και πως δεν υφίσταται και λόγος μιας και είναι ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα της μίας μέρας, το οποίο για να έχει αποτελεσματικότητα θα πρέπει να γίνεται σε όλους και καθημερινά, πράγμα ανέφικτο.

Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του covid-19, την εφαρμογή των Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και την αποφυγή συνάθροισης των εργαζομένων έχουν οριστεί υπεύθυνοι σε κάθε δημοτικό κτίριο τα ονόματα των οποίων η Διευθύντρια προσωπικού έστειλε με e-mail και ενημέρωσε και τους διευθυντές των υπηρεσιών.

Απολυμάνσεις: Από τις 30 Μαρτίου ξεκίνησε αδιάλειπτα και κατά τη διάρκεια του lockdown ένα εντατικό πρόγραμμα απολυμάνσεων δημοτικών κτιρίων, δημοτικών οχημάτων, απορριμματοφόρων, καθώς και εξωτερικών χώρων του Δήμου (πάρκα, δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, παγκάκια, καλαθάκια κλπ).

Στις τέσσερις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν κρούσματα οι απολυμάνσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες και ενδελεχώς,  προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων.

Οι απολυμάνσεις διενεργούνται και από συνεργείο υπαλλήλων μας και είμαστε ευγνώμονες όλοι για τον κόπο και την επιμέλεια με την οποία τις πραγματοποιούν όσο και από συνεργαζόμενη με το Δήμο επαγγελματική εταιρία απολυμάνσεων.

Σαφώς και υπάρχουν εγγράφως και ευχαριστώ τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας που μου  διέθεσαν τα στοιχεία και το πρόγραμμα των πραγματοποιηθέντων και προγραμματισμένων απολυμάνσεων.

Ενημέρωση υπαλλήλων: Με εναρκτήριο δικό μου e-mail προς όλο το δυναμικό του δήμου στις 16-3-20 δόθηκε ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας μας καθώς και οδηγίες για τήρηση των μέτρων, πιστή εφαρμογή των ΜΑΠ και συμβουλές   για τυχόν αντιμετώπιση κρούσματος στους ίδιους ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στις 28-3-20 με δεύτερο μήνυμά μου στους διευθυντές των εργοταξίων, γίνεται εκ νέου υπενθύμιση για την εφαρμογή των ΜΑΠ, με οδηγία να χριστούν υπεύθυνοι οι επόπτες κάθε βάρδιας για τον έλεγχο παροχής και χρήσης ΜΑΠ καθώς και των διακριτικών του Δήμου, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Μετά από αυτό, ακολουθεί σειρά πολλαπλών ενημερώσεων των υπαλλήλων και των διευθυντών από τη Διευθύντρια Προσωπικού έγγραφη λίστα των οποίων  μου απέστειλε κατά τη σύνταξη του παρόντος  με 12 e-mails ενημέρωσης κάθε νέας εγκυκλίου ή οδηγίας σχετικής με τον covid-19 και φυσικά συνεχίζει την ενημέρωση με ότι καινούριο υπάρχει.

Ενημερωτικά αν και θα έπρεπε να το γνωρίζετε αν είχατε ασχοληθεί, έχουν γίνει προμήθειες και έχουν διανεμηθεί:

Α) 7.250 μάσκες μιας χρήσης

Β)17.250 μάσκες πολλαπλών χρήσεων

Γ) 200 μπουκάλια αντισηπτικών 500ml

Δ)400 μπουκάλια αντισηπτικών 1lt .     Συνολικά 500 lt αντισηπτικών

Ε) 83 θερμόμετρα μετώπου τα οποία διανεμήθηκαν για θερμομέτρηση του προσωπικού.

Επίσης διανεμήθηκαν και σε σχολεία από το Δήμο μας 900 lt αντισηπτικών και 2.000 μάσκες.

Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες ακόμη με στοιχεία, ημερομηνίες και υπηρεσιακά έγγραφα καθώς και αλληλογραφία με άλλους αρμόδιους φορείς για μια μεγάλη σειρά έγκαιρων και πολλών ενεργειών που έγιναν από το Δήμο Καλαμαριάς και τις υπηρεσίες του  για τις οποίες ενέργειες  έχω δεχτεί συγχαρητήρια και από συναδέλφους Γ.Γ. σε άλλους δήμους που μιμήθηκαν πολλές από τις πρακτικές μας και από τα σχετικά Υπουργεία  με τις υπηρεσίες των οποίων επικοινωνούμε σχεδόν καθημερινά.

(ενδεικτικά μόνο: δημιουργία δεύτερου εργοταξίου για μεγαλύτερη ασφάλεια, δημιουργία «βιβλίου επισκεπτών», ακόμη και σε περίοδο που δεν ήταν τυπικά απαραίτητο, σε όλα τα κτίρια για ιχνηλασία, τοποθέτηση plexiglass σε χώρους συναλλαγής- εξεπλάγην μάλιστα  όταν άκουσα τον Αργύρη Παρθενιάδη να λέει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (επικαλούμαι το ραδιοφωνικό ντοκουμέντο) πως τοποθετήθηκαν plexiglass μετά από «πιέσεις» του!!!! Τουλάχιστον γραφικό,  μιας και έσπευσε προς παραγγελία των,  ο Αντιδήμαρχος κ. Τσακμακίδης πριν καν θεωρηθεί αναγκαίο, όπως και τα περί «απόκρυψης κρουσμάτων από τη Διοίκηση» (ως προς το δεύτερο έχω να επικαλεστώ μαρτυρίες πολλών συναδέλφων σας και των Διοικητών των νοσοκομείων) .

Κύριοι και κυρίες, ας είμαστε σοβαροί και ακριβείς με τα λεγόμενα μας, μιας και η υγειονομική κρίση που περνά η ανθρωπότητα δεν χωρά μικροπολιτικές και ουτοπικές κραυγές αλλά επιβάλλει συνέργειες, συστράτευση και συλλογικό καθημερινό αγώνα.

*Πού ακριβώς βρισκόσασταν όταν ξέσπασε η κρίση του covid-19 και ποιες ενέργειες έχετε κάνει σε καθημερινή βάση για την ασφάλεια και ενημέρωση των συναδέλφων σας;

*Ζητήσατε ποτέ να δείτε το Δήμαρχο, εμένα ή την αρμόδια Αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγείας,  προκειμένου να δηλώσετε το παρόν και να στηρίξετε τις – με απόλυτη ακρίβεια χρησιμοποιώ το χαρακτηρισμό- νυχθημερόν προσπάθειες, επικοινωνίες και ενέργειες για την οργάνωση και πραγματοποίηση πλάνων διαχείρισης αυτής της κρίσης ή να προτείνετε κάτι προς ενίσχυση;

*Πού ήσασταν τις 4 φορές που παρουσιάστηκαν τα κρούσματα covid-19; Πώς ενεργήσατε για τη στήριξη των συναδέλφων νοσούντων και μη; Ποια ήταν η συνεισφορά σας; Γνωρίζετε ότι, οι συνάδελφοι -ακόμη και μέλη του ΔΣ σας -μου τηλεφωνούσαν εναγωνίως να ενημερωθούν, λέγοντας πως ο Σύλλογος δεν γνωρίζει και δεν ασχολείται;

*Αναρωτιέμαι αν εσείς που διατείνεστε ότι ενδιαφέρεστε για τους συναδέλφους σας – και αυτό πραγματικά θα με ευχαριστούσε πολύ- με ποιο τρόπο προστατέψατε τα προσωπικά δεδομένα των συναδέλφων-κρουσμάτων covid-19 και τί ακριβώς πράξατε προκειμένου να διαφυλάξετε την ψυχραιμία των υπόλοιπων συναδέλφων και την ήρεμη λειτουργία των υπηρεσιών;

Μήπως με τη διασπορά πληροφοριών, με στόχο την αναταραχή και τον πανικό των συναδέλφων με σκοπό μια άγονη αντιπολίτευση στη διοίκηση;

*Ηταν Μάρτης, κύριοι και κυρίες ,όταν ξέσπασε αυτή η υγειονομική κρίση ….

Και μιλάτε εσείς αλήθεια για ολιγωρία και αδιαφορία και μη διάθεση διαλόγου όταν ο μήνας που έρχεται  επιστολή σας με την οποία για ΠΡΩΤΗ φορά ζητάτε ραντεβού με το Δήμαρχο είναι ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ;;;

Και ενώ η κυρία Δαραή- γιατί πρέπει πια να ομιλούμε με αποδείξεις και ονόματα πλέον- που εργάζεται στο γραφείο Δημάρχου, μετά από εντολή του, τηλεφώνησε στον Αργύρη Παρθενιάδη,  την επόμενη μέρα της επιστολής σας να έρθετε για το ραντεβού, εκείνος της απάντησε πως δεν θα μπορέσει και δυσανασχέτησε επιπροσθέτως όταν του επισημάνθηκε ότι δεν θα πρέπει να είναι πολυμελής η αντιπροσωπεία για λόγους ασφαλείας διασποράς του covid-19!!!

Κυρίες  και κύριοι,

Για να μπορεί κάποιος να καταγγέλλει θα πρέπει να έχει και να κατέχει αντικείμενο καταγγελίας και εσείς…στερείστε.

Απαραίτητη προϋπόθεση διαλόγου είναι η διάθεση αρχικά που ποτέ δε δείξατε (θέλετε να θυμηθούμε την πραγματικά ανεξήγητη άρνηση σας στο να συνδιοργανωθεί χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά των υπαλλήλων, όπου τους είχαμε ετοιμάσει θεατρική παράσταση και μπουφέ εδεσμάτων προκειμένου να εμπλουτιστεί η παράσταση του μίμου που εσείς είχατε και φέρατε γι αυτό έγγραφη άρνησή σας στο γραφείο του Δημάρχου τις άγιες μέρες αγάπης;;
Δε θέλω να σας πικράνω με τα σχόλια που έκαναν επ΄ αυτού οι συνάδελφοί σας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ  και εκτός λοιπόν της διάθεσης, απαραίτητη είναι και η παρουσία, και εσείς κυρίες και κύριοι λάμψατε δια της απουσίας σας σε όλα τα θέματα, μα ας περιοριστούμε εδώ στο θέμα του covid-19.

Στις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμαριάς των πάνω από τον αριθμό των 800 υπαλλήλων όπως αναφέρετε παρουσιάστηκαν 4 κρούσματα covid-19 (τους ευχόμαστε από καρδιάς υγεία και ανάρρωση και τους ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία στο θέμα) μέσω των οποίων υπήρξε μηδενική διασπορά -γι αυτό μας συνεχάρη ο ΕΟΔΥΥ, μέσω εμού-λόγω της άμεσης και έγκαιρης και πάντα σύμφωνης με τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ ιχνηλασίας και διαχείρισής των.

Ουέ, αν ομιλείτε για ευαισθησία…έμπρακτη τουλάχιστον, γιατί για τη θεωρητική σαφώς δεν θα αμφέβαλλα…

Ευτυχώς το προσωπικό του Δήμου μας εργάζεται προστατευμένο από τη μέριμνα και την υποστήριξη της Διοίκησης και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όλων των συναδέλφων που αγόγγυστα και με μεγάλη και συγκινητική προθυμία έχουν αναλάβει επιπρόσθετες αρμοδιότητες προκειμένου να είναι αρωγοί σε αυτό τον δύσκολο αγώνα,  που πιστεύω θα βγούμε νικητές.

Η αυτονόητη κατ΄ εμέ αυτή «ομπρέλα» της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους για ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία θα συνεχίζει να υπάρχει σε περιόδους κρίσεων και μη.

Τελειώνοντας επαναλαμβάνω πως τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη γραφή μου αυτή και φυσικά όλα τα σχετικά στοιχεία με το θέμα αντιμετώπισης του covid-19 όπως και οι συνεργάτες του Δημάρχου και εγώ η ίδια είναι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί ενημέρωση μιας και ο όγκος των δεν μου επιτρέπει να τα αναφέρω στην παρούσα επιστολή.

Από καρδιάς αληθινά λυπάμαι που χρειάστηκε να συντάξω το παρόν για να αναφέρω τα αυτονόητα μα ήταν αναγκαίο, γιατί το θέμα όπως προανέφερα είναι μείζονος σημασίας  και δεν μπορώ να επιτρέψω τη διασπορά ψευδών πληροφοριών.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα μια επιστολή που θα είχε θέμα την υγειονομική αυτή κρίση να την τελείωνα με το …σας ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία….

Λυπάμαι  αληθινά που δεν με φέρατε σε θέση να μπορώ…

Πάντα ωστόσο υπάρχει ο χρόνος και ο τόπος για να επιτελέσει κανείς ορθά και με γνώμονα την αλήθεια και το καλό του συναδέλφου, τιμώντας αυτούς που του επέλεξαν να τους εκπροσωπεί το χρέος του ως άνθρωπος, συνδικαλιστής και εργαζόμενος.

Σας καλώ επιτέλους να τον αδράξετε!

Η πόρτα του γραφείου μου, εξακολουθεί όπως δήλωσα και παρουσία σας από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, να είναι επί της ουσίας- και γνωρίζετε πού καλά ότι το εννοώ -ανοιχτή και σε εσάς όπως  και σε κάθε εργαζόμενο του Δήμου μας  να έρθει απευθείας.

Ας εργαστούμε με ασφάλεια, τηρώντας τα μέτρα και θα είμαστε υγιείς και νικητές!

Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους και στις οικογένειες τους!

Με τιμή,

Ελένη Η. Φύκα

Γενική Γραμματέας Δήμου Καλαμαριάς



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα