Καλαμαριά: Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη μετεγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου

4/9/2020 12:46    Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς
Με κείμενο που προώθησε στο e-kalamaria.gr, η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς, τοποθετείται στο θέμα της μετεγκατάστασης σχολείων και μεταξύ άλλων αναφέρει πως ''Η μόνη ρεαλιστική λύση, ώστε κανείς γονιός να μην αναγκαστεί να στείλει το παιδί του σε σχολείο που απέχει χιλιόμετρα από την γειτονιά του είναι η ανέγερση νέου σχολείου''.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων που καταδικάζουν τους μαθητές να κάνουν μάθημα σε ανεπαρκή σχολεία, με ακατάλληλες αίθουσες και μακριά από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, αποκαλύπτονται σήμερα στην Καλαμαριά μετά από τα προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με τις εγγραφές των αποφοίτων των Γυμνασίων στα Λύκεια.

Η υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση πόρων (οικονομικών - προσωπικού) είναι η αιτία των προβλημάτων και μπροστά σ΄αυτό το στόχο θυσιάζεται η ηρεμία της σχολικής κοινότητας και η ποιότητα της μόρφωσης που παρέχεται στα σχολεία. Φυσικά μεγάλες είναι οι ευθύνες και της Διοίκησης του Δήμου οι οποία , όπως και παλιότερα,  έτσι και τώρα «βάζει  πλάτη» και υλοποιεί  την αντι-εκπαιδευτική πολιτική.

Η απαράδεκτη κατάσταση της σχολικής στέγης στην Καλαμαριά είναι και το αποτέλεσμα των διαχρονικών επιλογών της προηγούμενης διοίκησης, που συστηματικά υποβάθμιζε τις σχολικές μονάδες, ενώ δημιουργούσε εφησυχασμό ότι όλα βαίνουν καλώς, την στιγμή που τα προβλήματα διογκώνονταν. Η τωρινή διοίκηση συνεχίζει στα χνάρια της προηγούμενης, διαιωνίζοντας το πρόβλημα, σε όλους τους τομείς, τόσο όσον αφορά την δυναμικότητα των σχολείων και την κατανομή των μαθητών, όσο και όλων των ζητημάτων που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών.

Η υπερπληθώρα μαθητών στο 3ο Λύκειο είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που αναδεικνύουν την ευθύνη των παραπάνω. Όταν στην αρχή της χρονιάς αναδείξαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η απάντηση ήταν ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση ήταν οι καθηγητές του συγκεκριμένου σχολείου που δεν δέχονταν να παραχωρήσουν την αίθουσα τους για αίθουσα διδασκαλίας. Τότε μάλιστα η διοίκηση ξόρκιζε τις ευθύνες της με την λογική ότι παρέλαβε καμένη γη από την προηγούμενη.  

Η έλλειψη σχολικής στέγης είναι αυτή που πυροδότησε αντεγκλήσεις, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις – ανεπίτρεπτες ειδικά για ένα χώρο μόρφωσης και αγωγής, όπως είναι τα σχολεία- και δημιούργησε εκρηκτική ατμόσφαιρα με απειλές, εκβιασμούς κλπ. Η αλήθεια αυτή δεν μπορεί  να συγκαλυφθεί και να συσκοτισθεί ούτε με φωνές, προπηλακισμούς ούτε με προσφυγές. Σε δύο Λύκεια καλούνται να φοιτήσουν μαθητές  τεσσάρων Γυμνασίων!!

Αντί λοιπόν η διοίκηση Δαρδαμανέλη, από την πρώτη στιγμή να δρομολογήσει την ανέγερση νέου σχολείου στο ήδη χαρακτηρισμένο γι’ αυτό το σκοπό οικόπεδο απέναντι από το στρατόπεδο Νταλίπη, διεκδικώντας τα αναγκαία κονδύλια, βρήκε την πλέον βολική για την ίδια  λύση, την μετεγκατάσταση του 3ου λυκείου στο κτίριο του 10ου γυμνασίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς, όπως για κάθε θέμα που συζητιέται στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει ως γνώμονα και κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και στην προκειμένη περίπτωση των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. 

Η μεταστέγαση που προτάθηκε από τη Διοίκηση του Δήμου φαίνεται ότι θα έδινε μια λύση προσωρινή στο πρόβλημα της υπερπληθώρας μαθητών του 3ου Λυκείου, το οποίο και φέτος λειτουργούσε υπό απαράδεκτες  για το 2020 συνθήκες (το ίδιο ισχύει και για το 3ο Γυμνάσιο). Αυτό όμως θα δημιουργούσε μελλοντικά, και όχι μόνο μακροπρόθεσμα, σοβαρότερους κινδύνους. 

Πέρα από την διαφαινόμενη κατηγοριοποίηση των σχολείων, στην πραγματικότητα θα δημιουργούνταν ένα 3ο Λύκειο με πάρα πολλούς μαθητές, γεγονός που θα δυσκόλευε τη διαχείριση ενός τόσο μεγάλου αριθμού παιδιών – εφήβων από τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο θα αδυνατούσε να εκπληρώσει το διαπαιδαγωγικό και εκπαιδευτικό του ρόλο. 

Φυσικά υπάρχει και η παράμετρος  όπου το σχολείο – μεγαθήριο αποτελεί δέλεαρ για επίδοξους «χορηγούς», που καιροφυλακτούν για να διεισδύσουν  στο χώρο του σχολείου. Και εδώ είναι εμφανέστατη η ιδιοτέλεια και όσοι υποστηρίζουν τέτοιες προτάσεις, που ίσως άθελά τους  παίζουν το παιχνίδι μεγάλων επιχειρηματιών.

Η κατηγοριοποίηση των σχολείων και η εμπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής και δεν μπορούμε να τις αγνοούμε.

Ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργούνταν είναι η συστέγαση δύο Γυμνασίων (3ο και 10ο) στο ίδιο διδακτήριο σε μια εποχή που δρομολογούνται συγχωνεύσεις και μάλιστα συστεγαζόμενων ίδιας βαθμίδας σχολείων. Ο ίδιος κίνδυνος της συγχώνευσης θα απειλούσε και τα δύο Λύκεια στο Βότση (4οκαι5ο), όπου παρατηρείται συνεχώς μειούμενος αριθμός μαθητών, αφού βασικό Γυμνάσιο – τροφοδότης τους είναι μόνο το 4ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς (5ο Γυμνάσιο δεν υφίσταται λόγω προγενέστερης συγχώνευσης).

Τρίτος και σημαντικός κίνδυνος. Η μεταστέγαση θα επέτρεπε να δοθεί μια λύση η οποία δεν θα ήταν προσωρινή αλλά θα παγιωνόταν σε βάρος της διεκδίκησης νέου διδακτηρίου. Η λύση αυτή θα έλυνε τα χέρια της Διοίκησης του Δήμου και της Κυβέρνησης– και για αυτό δεν μπορεί να αποδεχτεί την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου-  ώστε να μην διεκδικήσει ανέγερση σχολείου  σε οικόπεδο που εδώ και χρόνια είναι χαρακτηρισμένο για σχολική στέγη. Είναι μια τακτική που ακολουθήθηκε διαχρονικά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και  διοικήσεις Δήμου που ενώ έβλεπαν την  αύξηση των μαθητών στην περιοχή και την  όξυνση του προβλήματος της σχολικής στέγης άφηναν τα προβλήματα να διαιωνίζονται. Αυτό θα επέτρεπε επίσης να λειτουργούν στην περιοχή  και άλλα σχολεία υπερπλήρη πχ 6ο Λύκειο.

Η μόνη ρεαλιστική λύση, ώστε κανείς γονιός να μην αναγκαστεί να στείλει το παιδί του σε σχολείο που απέχει χιλιόμετρα από την γειτονιά του είναι η ανέγερση νέου σχολείου.

Είναι ευθύνη της νυν διοίκησης αλλά και της προηγούμενης, ότι δεν έκαναν καμία ενέργεια ώστε να χτιστεί νέο σχολείο, ενώ και για τις μετακινήσεις  των μαθητών δεν πήραν κανένα μέτρο για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά τους. Αυτός ήταν ο λόγος που καταψηφίσαμε την εισήγηση της μετεγκατάστασης όταν συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατανοούμε την ανησυχία των γονέων για αυτές τις εξελίξεις. Ως Λαϊκή Συσπείρωση στεκόμαστε δίπλα σε κάθε αγώνα διεκδίκησης των αναγκαίων υποδομών για τα σχολεία μας. Ωστόσο, η στοχοποίηση συλλήβδην όλων των  δημοτικών συμβούλων που καταψήφισαν την μετεγκατάσταση, η  προσφυγή γονιών κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιου  προς την ΑΔΜΘ με σκεπτικό που θίγει την ηθική ακεραιότητα δημοτικών συμβούλων και κατηγορεί δημοτική σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση για την ψήφο της  με την αιτιολογία ότι έχει «προσωπικό όφελος» από την μεταφορά των μαθητών στο σχολείο του Βότση, επειδή δίδασκε εκεί ως εκπαιδευτικός (!!) εξυπηρετούν λογικές άδικες και επικίνδυνες.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΔΜΘ αρμόδιος για τις μεταστεγάσεις είναι ο Δήμαρχος. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς με την ερμηνεία που δίνει η ΑΔΜΘ, θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος όφειλε να μείνει πιστός στη βασική αρχή της δημοκρατίας, την αρχή της πλειοψηφίας, και να υλοποιήσει  την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφασή του να υλοποιήσει απόφαση αντίθετη από την βούληση του «ανώτερου οργάνου του Δήμου» είναι απαράδεκτη  και δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα. 

Επειδή έχουμε δει  να επιχειρείται με διάφορους τρόπους (αξιοποιώντας και το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων) η απαξίωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ως πολιτικού οργάνου, έχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε την σημασία  και τη λειτουργία του. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από τις επιδιώξεις κάποιων παρατάξεων να καρπωθούν πολιτικά οφέλη παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η λογική του διαίρει και βασίλευε τελικά εξυπηρετεί τόσο την Διοίκηση και όσους την στηρίζουν στις επιλογές της αλλά και όσους σήμερα δηλώνουν αντίθετοι βάζοντας όμως διαχρονικά «πλάτη» στις πολιτικές που οδηγούν στο να μην χτιστεί ποτέ νέο σχολείο, να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με την κατανομή των μαθητών, να μην αναλάβουν ποτέ τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν.

Η Διοίκηση του Δήμου, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος προσωπικά, καθώς και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να φροντίσουν να προτάξουν στα σχέδια τους  την ανέγερση νέου διδακτηρίου στην περιοχή που θα λύσει το πρόβλημα. Εκεί, σε ένα τέτοιο στόχο όλοι, γονείς μαθητές, εκπαιδευτικοί, θα είναι ενωμένοι μαχητικοί σύμμαχοι !!


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

22:30 18/3/2024

Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων

Κλασικά Έπιπλα