Χωρίς κουκούλα οι προτατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική

17/2/2020 20:16    Μειοψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ
Την απόφαση να απορρίψει τις ενστάσεις των προστατευομένων μαρτύρων και να επιμείνει στη δια ζώσης εξέταση τους χωρίς κουκούλα έλαβε η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής. 

Στην ψηφοφορία η οποία διεξήχθη σήμερα στη Βουλή Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ της εξέτασης χωρίς κουκούλα ενώ μειοψήφισε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας εξέταση με τεχνικά μέσα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της real, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται καν να εξεταστούν και ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι προγενέστερες καταθέσεις τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες σχολιάζοντας τις ενστάσεις των δύο προστατευομένων μαρτύρων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας τόνισε ότι «ο νόμος για την προστασία προβλέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο όχι από τους βουλευτές» εκφράζοντας έτσι και τη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας της  πλειοψηφίας.  "Έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση από τους εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι εισαγγελείς να επικαλούνται τον νόμο" πρόσθεσε.

«Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά» είπε ο κ. Πλεύρης, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω απειλώντας με αποχώρηση αν η εξέταση γίνει με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των μαρτύρων.  

«Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας» είπε ο κ. Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η άποψή μας είναι ότι οι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό» είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ζαχαρής προς Τουλουπάκη: Στείλτε όλα τα έγγραφα στη Βουλή

Αίσθηση προκαλεί έγγραφο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ.Ζαχαρή προς την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με το οποίο επί της ουσίας την εγκαλεί για τη μη διαβίβαση στη Βουλή εγγράφων της δικογραφίας. 

Με επιστολή του ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ.Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει ότι «επιβάλλεται να αποστείλει τόσο προς ημάς, όσο και προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής» κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο γιατί κατά την ποινική προδικασία δεν τίθεται καμία απαγόρευση από την ελληνική έννομη τάξη.

Κατά τη ΝΔ πρόκειται για έγγραφο αποδοκιμασίας προς την κα Τουλουπάκη το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία από την ώρα που ο κ. Ζαχαρής είναι ο αντιεισαγγελέας ο οποίος ελέγχει τις καταγγελίες σε βάρος της.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: 27χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της και φοβόταν να το πει στους αστυνομικούς

Καλαμαριά: 27χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της και φοβόταν να το πει στους αστυνομικούς

18:38 17/8/2026

συνελήφθη ο 29χρονος σύντροφος

Στην Ιταλία πηγαίνουν οι πρωταθλητές της Καλαμαριάς - Καλή επιτυχία Ηλία, Ιφιγένεια και Πέτρο!

Στην Ιταλία πηγαίνουν οι πρωταθλητές της Καλαμαριάς - Καλή επιτυχία Ηλία, Ιφιγένεια και Πέτρο!

18:12 17/8/2026

Με τις ευχές όλης της Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Πέντε συλλήψεις και τραυματισμός αστυνομικού στον Φοίνικα!

Καλαμαριά: Πέντε συλλήψεις και τραυματισμός αστυνομικού στον Φοίνικα!

11:10 17/8/2026

Άμεση Δράση Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τρεις μεθυσμένους οδηγούς

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τρεις μεθυσμένους οδηγούς

14:30 16/8/2026

Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Μετρό: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

Μετρό: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

14:23 16/8/2026

τελευταίες δοκιμές

Καλαμαριά: Συνελήφθη 35χρονη που πούλησε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

Καλαμαριά: Συνελήφθη 35χρονη που πούλησε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

14:07 16/8/2026

ελέγχθηκαν συνολικά 41 ανήλικοι

ΕΟΔΥ για ιό Δυτικού Νείλου: Από τις πιο δύσκολες η φετινή περίοδος - Συμβουλές προστασίας

ΕΟΔΥ για ιό Δυτικού Νείλου: Από τις πιο δύσκολες η φετινή περίοδος - Συμβουλές προστασίας

13:55 16/8/2026

Η Ελλάδα καταγράφει σημαντική επιβάρυνση

Κλασικά Έπιπλα