Παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα» στον Δήμο Καλαμαριάς

25/1/2018 22:07     για 99 χρόνια
Την παραχώρηση, στο Δήμο Καλαμαριάς, της χρήσης των εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, για 99 χρόνια και χωρίς αντάλλαγμα, προβλέπει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ως προσθήκη σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, θα παραχωρηθεί, κατά χρήση, στο Δήμο έκταση εμβαδού 203 περίπου στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που φέρει τον τίτλο «τροποποίηση διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και Παραχώρηση κατά χρήση τμημάτων του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα», και ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», η εν λόγω έκταση δεν χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις και σκοπός της παραχώρησης είναι η αξιοποίησή της με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και αναψυχής. Επιπλέον, επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό η ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή της. «Ο Δήμος Καλαμαριάς θα δύναται να αναπτύξει και στη συνέχεια να  διαχειρίζεται τις παραπάνω δραστηριότητες και υποδομές, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του απονέμει η κείμενη νομοθεσία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η παραχώρηση της χρήσης των ακινήτων αυτών μπορεί να αρθεί με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για λόγους καθυστέρησης, ματαίωσης, ή πλημμελούς εκπλήρωσης του σκοπού της παραχώρησης, όπως και σε περίπτωση αλλαγής της προβλεπόμενης χρήσης.

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ, τμήμα του πρώην στρατοπέδου, εμβαδού τριάντα στρεμμάτων, του οποίου η κυριότητα είχε αναγνωριστεί δικαστικά σε ιδιώτες, έχει περιέλθει ήδη στο Δήμο Καλαμαριάς, καθώς έχει καταβληθεί το τίμημα της απαλλοτρίωσης. Επίσης, τμήμα του πρώην στρατοπέδου, εμβαδού 58 στρεμμάτων, έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μαζί με τον Δήμο Καλαμαριάς βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης προγραμματικής σύμβασης για την εν λόγω έκταση.

Από την παραχώρηση των εκτάσεων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο Δήμο Καλαμαριάς εξαιρούνται τρεις μικρές εκτάσεις, συνολικού εμβαδού μικρότερου του ενός στρέμματος, που διεκδικούνται από ιδιώτες, η έκταση εμβαδού δέκα στρεμμάτων, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και η έκταση εμβαδού 20 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).




Επόμενο Προηγούμενο
 
Δήμος Θεσσαλονίκης: Μέτρα πρόληψης και προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μέτρα πρόληψης και προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

14:52 21/8/2026

δείτε τους χώρους

Δύο θάνατοι και 22 κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία

Δύο θάνατοι και 22 κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία

14:47 21/8/2026

Δυο θάνατοι ηλικιωμένων ατόμων

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο 16χρονοι μετά από ατύχημα σε θαλάσσια παιδική χαρά

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο 16χρονοι μετά από ατύχημα σε θαλάσσια παιδική χαρά

14:45 21/8/2026

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Καλαμαριά: Στην βουλή έφτασε η κλειστή γέφυρα του Φοίνικα ''Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;''

Καλαμαριά: Στην βουλή έφτασε η κλειστή γέφυρα του Φοίνικα ''Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;''

14:25 21/8/2026

ένα χρόνο παραμένει κλειστή

Καλαμαριά: Πανηγυρίζει ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος - Περιφορά της Παλαιάς Θαυματουργής Εικόνας!

Καλαμαριά: Πανηγυρίζει ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος - Περιφορά της Παλαιάς Θαυματουργής Εικόνας!

12:20 21/8/2026

με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια

Θεσσαλονίκη: Γιορτή Σταφυλιού - Δύο μέρες γλέντι για όλους

Θεσσαλονίκη: Γιορτή Σταφυλιού - Δύο μέρες γλέντι για όλους

11:53 21/8/2026

δύο ξεχωριστές βραδιές

Καλαμαριά: Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στην Αρετσού για το Παρά θιν’ αλός - Αφιερωμένη στον Παύλο Γαβριηλίδη

Καλαμαριά: Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στην Αρετσού για το Παρά θιν’ αλός - Αφιερωμένη στον Παύλο Γαβριηλίδη

10:22 21/8/2026

συναυλία «Από τον Πόντο στον Ήλιο»

Κλασικά Έπιπλα