Δύο Έλληνες μαθητές θα εκπαιδευτούν στη NASA!

15/1/2020 16:53    Space Camp
 Σε μια εποχή κατά την οποία πληθαίνουν οι ανακαλύψεις στον κόσμο της Αστρονομίας, μαθητές από όλη την Ελλάδα μπορούν μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου 2020 να δηλώσουν συμμετοχή στον 25ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας & Διαστημικής, τον διαγωνισμό που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια στη χώρα μας: "η αρχή έγινε από μια ιδέα προηγούμενου προέδρου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, ο οποίος από την αγάπη του για την Αστρονομία ξεκίνησε να κάνει ένα τοπικό διαγωνισμό, που στη συνέχεια αγαπήθηκε και έφτασε να έχει συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, κάποια στιγμή ακόμη και από παιδιά, που σπουδάζουν σε ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό", δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Λουκάς Ζαχείλας, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, νυν πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και εκπρόσωπος της πρώτης διοργανώτριας αρχής για τον διαγωνισμό. "Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο σχολείο όπου φοιτά, καθώς θα πρέπει να ενημερωθεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, ώστε να είναι γνωστός ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων και να ορίσει η αντίστοιχη Διεύθυνση το εξεταστικό κέντρο, με τον αντίστοιχο αριθμό επιτηρητών" εξηγεί ο κ.Ζαχείλας.

   "Ο διαγωνισμός γίνεται το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 9 το πρωί ώς 12 το μεσημέρι σε διάφορα λύκεια και γυμνάσια της χώρας", εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ περιγράφοντας τον σκοπό του διαγωνισμού, οι διοργανωτές δηλώνουν πως αυτός είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους. Σύμφωνα με τον κ.Ζαχείλα, η συνέχεια μετά το πρώτο στάδιο αφορά "την αποστολή των 25 πρώτων στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού", η οποία γίνεται στον Βόλο με την ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Πρόκειται για τη φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Κυριακή 1η Μαρτίου 2020 και ώρα 12:00-15:00.

   Οι δε τελικοί νικητές, μετά και την τρίτη φάση*, θα μεταβούν σε χώρους στην καρδιά της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και της αστρονομίας: "είναι πολύ σημαντικά, όχι δεν είναι χρηματικά τα βραβεία, αλλά οι δύο πρώτοι μαθητές Λυκείου θα ταξιδεύουν στη NASA και θα εκπαιδευτούν για μια εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Space Camp της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στην Πολιτεία της Αλαμπάμα" εξηγεί ο κ.Ζαχείλας. Οι νεαροί και οι νεαρές μαθητές και μαθήτριες Λυκείου θα διαγωνιστούν δε στη συνέχεια στη 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής, που θα διεξαχθεί στην Κολομβία από 13 έως 21 Σεπτεμβρίου 2020, μετά και την τρίτη φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 4-5 Απριλίου 2020.

   "Είναι πολύ ενδιαφέρον που υπάρχει ο πανελλήνιος αυτός διαγωνισμός, όπως είναι συγκινητικό και το ενδιαφέρον από τους μαθητές της χώρας, γιατί η Αστρονομία είναι μια άγνωστη, σε μεγάλο βαθμό, λέξη στην Ελλάδα αν και μέχρι κάποια χρόνια διδασκόταν στα σχολεία" προσθέτει ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, που την ίδια ώρα τονίζει πως παρά τις συγκεκριμένες συνθήκες "τα παιδιά δείχνουν σήμερα αυξημένο ενδιαφέρον, κάτι αξιοσημείωτο, ενώ μάλιστα καταφέρνουν να γυρίσουν από μια Ολυμπιάδα Αστρονομίας με διακρίσεις".

   Δύο αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια για τη χώρα το 2019

   "Το περασμένο καλοκαίρι οι συμμετέχοντες από τη χώρα μας επέστρεψαν από τη Ουγγαρία με δύο αργυρά και τρία χάλκινα. Πέντε παιδιά συμμετείχαν και γύρισαν και τα πέντε με μετάλλια" τόνισε ο κ.Ζαχείλας και μετέφερε πως σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες του Διαγωνισμού, που διεξάγεται τόσο στα Λύκεια όσο και στα Γυμνάσια της χώρας, με διαφορετικά θέματα σε αυτόν μπορεί να συμμετέχει κάθε μαθητής που πληροί τα κριτήρια. Ο 25ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός έχει σχεδιαστεί λοιπόν με δύο φάσεις για τα γυμνάσια και τρεις για τα λύκεια, ενώ και στις τρεις φάσεις του διαγωνισμού που αφορούν στους μαθητές λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και στοιχειώδεις γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής. "Οι ελληνικές επιτυχίες σημαίνουν πως τα παιδιά αυτά, για να πάρουν ένα μετάλλιο, κάθισαν και διάβασαν, μάλιστα σε περίοδο δύσκολη, κοντά και στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ενδιαφέρθηκαν. Μπήκαν σε πολύ βαθιά νερά θα λέγαμε και τα κατάφεραν", τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχολιάζοντας την επιτυχία του 2019. Η δε εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι το Ηλιακό μας Σύστημα, οι Αστέρες, οι Γαλαξίες, το Σύμπαν, η Ουράνια Σφαίρα, τα Τηλεσκόπια, η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

   Τα μέλη της Επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας & Διαστημικής 2020 είναι, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, οι Ιωάννης Σειραδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής Α.Π.Θ. (Τιμής Ένεκεν ως Μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος, Αρχηγός της Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας - Αστροφυσικής), Κωνσταντίνος Δ. Μαυρομμάτης, μαθηματικός, τέως λυκειάρχης ως πρώην πρόεδρος της δεύτερης διοργανώτριας αρχής, της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Λουκάς Ζαχείλας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως εκπρόσωπος της πρώτης διοργανώτριας αρχής και, ως πρώην αντιπρόεδρος της δεύτερης διοργανώτριας αρχής, και έμμεσα σχετιζόμενος με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο Χρίστος Ξενάκης, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών.

   Μια σημαντική είδηση για τα γυμνασιόπαιδα

   Πέρα δε από τους δύο πρώτους μαθητές λυκείου, που θα έχουν τη συγκεκριμένη μοναδική εμπειρία, ο εκπρόσωπος της πρώτης διοργανώτριας αρχής για τον διαγωνισμό τονίζει πως υπάρχει το 2020 μια καινοτομία και για τους μαθητές Γυμνασίου: "Φέτος διοργανώνεται μια Ολυμπιάδα και για τους μαθητές Γυμνασίου, αυτή θα γίνει 28 Μαρτίου με 3 Απριλίου στη Ρουμανία, επομένως φέτος θα υπάρχει ενδιαφέρον και για τα παιδιά του Γυμνασίου να συμμετέχουν σε μια Ολυμπιάδα" αποκάλυψε ο κ.Ζαχείλας, κάτι που αποτελεί κίνητρο για τα νεαρότερα παιδιά που θα πρωτεύσουν. "Το πιο συγκινητικό από όλα, στα 25 χρόνια που διοργανώνεται ο διαγωνισμός, είναι πως σε όλα τα παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε αυτά τα χρόνια, έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης τους, έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Αστρονομία από τους νεαρούς και τις νεαρές, το περιβάλλον τους, τους γονείς τους ενώ έχουμε πείσει και αρκετούς από αυτούς τους μαθητές να βοηθήσουν και άλλα παιδιά και στη συνέχεια να προπονήσουν επόμενους υποψηφίους" καταλήγει ο κ.Ζαχείλας.


*Οι περίπου τριάντα (30) πρώτοι μαθητές Λυκείου και οι περίπου δεκαπέντε (15) πρώτοι μαθητές Γυμνασίου θα κληθούν μετά την πρώτη φάση να συμμετάσχουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού (contest.astronomos.gr) και θα αποσταλούν, επίσης, μέσω email σε όλες τις Τοπικές Επιτροπές, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Άλλοι δύο νεκροί σε νέο θανατηφόρο τροχαίο

Άλλοι δύο νεκροί σε νέο θανατηφόρο τροχαίο

23:23 28/2/2020

το απόγευμα της Παρασκευής

Τώρα: Χιόνια σε ορεινή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική (βιντεο)

Τώρα: Χιόνια σε ορεινή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική (βιντεο)

22:54 28/2/2020

Αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας

H Amazon απαγόρευσε 1 εκατομμύριο προϊόντα που υποτίθεται ότι θεραπεύουν τον κοροναϊό

H Amazon απαγόρευσε 1 εκατομμύριο προϊόντα που υποτίθεται ότι θεραπεύουν τον κοροναϊό

22:40 28/2/2020

διαδικτυακή πλατφόρμα

Έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό συγκαλεί ο Μητσοτάκης

Έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό συγκαλεί ο Μητσοτάκης

22:30 28/2/2020

Μέγαρο Μαξίμου

Τέσσερις λόγοι που ο ένας θέλει σεξ συχνά και ο άλλος δεν θέλει

Τέσσερις λόγοι που ο ένας θέλει σεξ συχνά και ο άλλος δεν θέλει

22:27 28/2/2020

Ανακαλύψαμε τους λόγους

Πάνω από 7/10 κανείς: Θα αναγνωρίσεις την ελληνική σειρά από μία μόνο σκηνή;

Πάνω από 7/10 κανείς: Θα αναγνωρίσεις την ελληνική σειρά από μία μόνο σκηνή;

22:22 28/2/2020

Ώρα να τεστάρεις τις δυνάμεις σου

Εξαπατούσε κόσμο με δήθεν τροχαία στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Εξαπατούσε κόσμο με δήθεν τροχαία στην ανατολική Θεσσαλονίκη

22:11 28/2/2020

επ’ αυτοφώρω σύλληψη

Καλαμαριά: Έρευνα για θάνατο άντρα - Μπορείς να βοηθήσεις;

Καλαμαριά: Έρευνα για θάνατο άντρα - Μπορείς να βοηθήσεις;

21:06 28/2/2020

Ερευνώνται οι συνθήκες

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Παράσυρση πεζού από Ι.Χ. στην Καλαμαριά (ΦΩΤΟ)

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Παράσυρση πεζού από Ι.Χ. στην Καλαμαριά (ΦΩΤΟ)

20:38 28/2/2020

στην Εθνικής Αντιστάσεως

Κορονοϊός: Ετοιμάζεται τετραψήφιος αριθμός του ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: Ετοιμάζεται τετραψήφιος αριθμός του ΕΟΔΥ

20:34 28/2/2020

«Μην πηγαίνετε μόνοι σας στα νοσοκομεία»

Κλασικά Έπιπλα