Θεσσαλονίκη: 57 νεκροί και 1817 τραυματίες σε τροχαία!

13/1/2020 17:22    Διεύθυνση Τροχαίας
Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με γνώμονα την ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κυκλοφοριακής κατάστασης του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, πλην της αμιγούς εφαρμογής των διατάξεων του ΚΟΚ, επικεντρώθηκε σε ποιοτικούς και ουσιαστικούς ελέγχους, με αποκλειστικό στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την εξάλειψη των συνθηκών που επιτείνουν τις συνέπειές τους.

Προς τον σκοπό αυτό, υιοθετήθηκαν διάφορες μορφές τροχονομικής αστυνόμευσης, μεταξύ των οποίων και οι συστηματικοί αστυνομικοί έλεγχοι, η σύσταση μικτών συνεργείων ελέγχου, αλλά και οι τροχονομικοί έλεγχοι με τη μορφή εξορμήσεων.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν πληρώματα περιπολικών και δικυκλιστές της Διεύθυνσης Τροχαίας, αστυνομικοί-μέλη της ΟΕΠΤΑ και ρυθμιστές τροχονόμοι, οι οποίοι με υπευθυνότητα και συναίσθηση καθήκοντος, επιλήφθηκαν σε θέματα τροχονομικής φύσης.

Αξιοσημείωτη επίσης, είναι η προσφορά των χειριστών γερανοφόρων οχημάτων που σε 24ωρη βάση δίνουν άμεση λύση σε εγκλωβισμένα οχήματα όπως αστικά λεωφορεία, αναπηρικά αμαξίδια, οχήματα που οδηγούνται από άτομα με αναπηρία κ.λπ..

Σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα της Διεύθυνσης Τροχαίας, κατά το προηγούμενο έτος, αναφέρουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα:

Συγκροτήθηκαν συνεργεία ελέγχου μέθης και διαπιστώθηκαν 2.126 παραβάσεις για μέθη. Σε 21 περιπτώσεις μάλιστα εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Συγκροτήθηκαν 515 συνεργεία ελέγχου σταθμεύσεων, βεβαιώθηκαν 36.329 παραβάσεις, ενώ σε 4.642 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων.

Συγκροτήθηκαν 811 συνεργεία ελέγχου ταχύτητας, βεβαιώθηκαν 17.382 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα

Πραγματοποιούνται καθημερινά έλεγχοι σε φορτηγά – λεωφορεία από συνεργείο εξειδικευμένων ελέγχων, με αποτέλεσμα να βεβαιωθούν 32.233 παραβάσεις

Επιπρόσθετα, έλαβαν χώρα ειδικότερες δράσεις για τον έλεγχο συγκεκριμένης μορφής οδικής συμπεριφοράς –παραβατικότητας.

Έτσι λοιπόν:

Πραγματοποιήθηκαν γενικές εξορμήσεις, κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν 70 συνεργεία τροχονομικού ελέγχου, συμμετείχαν 288 αστυνομικοί, ελέγχθηκαν 3.587 αυτοκίνητα και βεβαιώθηκαν 1.607 παραβάσεις.

Πραγματοποιήθηκαν ειδικές εξορμήσεις (σε περιοχές με συγκεκριμένου είδους παραβατικότητα), κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν συνεργεία αυξημένης στελέχωσης, με τη συμμετοχή και άλλων Διευθύνσεων και βεβαιώθηκαν 2.390
παραβάσεις, με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα στον τομέα της αποτροπής τέλεσης παρόμοιων παραβάσεων.

Εφαρμόστηκε σχέδιο εκκένωσης πεζοδρομίων από δίκυκλα και παράνομα σταθμευμένα οχήματα.

Πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι για φορτηγά που φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης-παραποίησης δεδομένων ταχογράφου. Εντοπίσθηκαν συνολικά 153 οχήματα και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές σε βάρος των οδηγών τους και των ιδιοκτητριών εταιρειών.

Πέραν όμως της εφαρμογής διατάξεων του Κ.Ο.Κ., η Διεύθυνση Τροχαίας ευαισθητοποιημένη σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και παιδείας, αλλά αποκαλύπτοντας και το κοινωνικό της πρόσωπο, προχώρησε και σε άλλες δράσεις όπως η διανομή εντύπων και ενημερωτικών φυλλαδίων, αλλά και η ενημέρωση του κοινού μέσα από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Στον τομέα της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών:

Διανεμήθηκαν 36.000 ενημερωτικά φυλλάδια, με συμβουλές προς τους μαθητές για την ασφαλή μετακίνηση τους από και προς τα σχολεία.
Πραγματοποιήθηκαν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία, τα οποία παρακολούθησαν 21.571 μαθητές και σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, τα οποία παρακολούθησαν 1.000 μαθητές.
Βεβαιώθηκαν 1.027 παραβάσεις σε λεωφορεία μεταφοράς μαθητών (σχολικά-τουριστικά).

2. Πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε κεντρικές πλατείες και σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος για την ενημέρωση πολιτών σχετικά με την απρόσκοπτη κίνηση πεζών, μητέρων με παιδιά, ΑΜΕΑ κι επισκεπτών της πόλης.

3. Διανεμήθηκαν 32.000 έντυπα με ευχές και οδηγίες προς τους οδηγούς.

4. Αξιωματικοί της Τροχαίας συμμετείχαν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές δίνοντας χρήσιμες συμβουλές προς τους οδηγούς.

5. Με σχετικό έγγραφο προς τις Α' βάθμιες και Β' βάθμιες Δ/νσεις Εκπαίδευσης του Νομού μας, αλλά και αναλόγου περιεχομένου Δελτίο Τύπου, ζητήθηκε από τα σχολεία που διοργανώνουν σχολικές εκδρομές, εφόσον το επιθυμούν, να ζητούν τον έλεγχο από πλευράς τροχαίας του οδηγού και του οχήματος με το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκδρομή, πριν την αναχώρηση, με σκοπό την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

6. Εκδόθηκαν Δελτία Τύπου και Ανακοινώσεις σχετικά με οδηγίες για ασφαλή οδήγηση, θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και ενημέρωση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων ή διαφόρων αγώνων και δράσεων.

7. Έγινε μελέτη και ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων των τελευταίων ετών και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτή, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν κυρίως στα σημεία όπου παρατηρήθηκε συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

8. Έγινε ευρεία χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων με συμβατικές πινακίδες, καθώς και των φορητών φωτογραφικών συσκευών καταγραφής ταχύτητας των οχημάτων ( RADAR ).

9. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις του προσωπικού της Τροχαίας για την έρευνα του τροχαίου ατυχήματος, κόπωση και υπνηλία, κανονισμό λειτουργίας των ΤΑΞΙ, έλεγχος συσκευών ταχογράφων, και συμπεριφορά Τροχονόμων, από εξειδικευμένο προσωπικό, Καθηγητές και Αξιωματικούς, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας των τροχονόμων.

10. Στις περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, υπήρξε στενή συνεργασία των Υπηρεσιών μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Νομαρχία για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

11. Δόθηκαν κατευθύνσεις για διενέργεια εντατικών ελέγχων, ιδιαίτερα των επικίνδυνων παραβάσεων, που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα, καθώς και αυτών που επιτείνουν τις συνέπειες αυτού, με αποτέλεσμα να βεβαιωθούν οι ακόλουθες παραβάσεις:

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης με το σύνολο του προσωπικού της, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, θα συνεχίσει την προσπάθεια τόσο για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων όσο και για την αφύπνιση της κυκλοφοριακής συνείδησης των πολιτών.Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Πριν λίγο: Τέσσερις νεκροί σε τροχαίο - Φώτο

Πριν λίγο: Τέσσερις νεκροί σε τροχαίο - Φώτο

13:51 29/2/2020

κοντά στο Πολύκαστρο

Πάνω από 4.000 επιχείρησαν να περάσουν στις Καστανιές - φώτο από τη σύσκεψη

Πάνω από 4.000 επιχείρησαν να περάσουν στις Καστανιές - φώτο από τη σύσκεψη

13:08 29/2/2020

Κορωνοϊός: Οδηγίες για όποιον έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα

Κορωνοϊός: Οδηγίες για όποιον έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα

13:04 29/2/2020

από τον ΕΟΔΥ

Eρντογάν: Ανοίξαμε τα σύνορα σε 18.000 και σήμερα θα φτάσουν τις 30.000

Eρντογάν: Ανοίξαμε τα σύνορα σε 18.000 και σήμερα θα φτάσουν τις 30.000

12:31 29/2/2020

Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα ο άνεμος στη Θεσσαλονίκη!

Πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα ο άνεμος στη Θεσσαλονίκη!

12:26 29/2/2020

στοιχεία Εθνικού Αστεροσκοπείου

Θεσσαλονίκη: Έμπαιναν σε σπίτια για να δωρίσουν φυτά και έκλεβαν!

Θεσσαλονίκη: Έμπαιναν σε σπίτια για να δωρίσουν φυτά και έκλεβαν!

11:45 29/2/2020

τρεις συλλήψεις

Θεσσαλονίκη: 869 παρασύρσεις πεζών - Πρόστιμα και σε πεζούς

Θεσσαλονίκη: 869 παρασύρσεις πεζών - Πρόστιμα και σε πεζούς

11:33 29/2/2020

Τροχαία Θεσσαλονίκης

Νεκρή εντοπίστηκε 48χρονη το πρωί στην Πεντέλη

Νεκρή εντοπίστηκε 48χρονη το πρωί στην Πεντέλη

11:28 29/2/2020

Πεντέλης- Νέας Μάκρης

Ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας στη μεθόριο του Έβρου

Ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας στη μεθόριο του Έβρου

11:22 29/2/2020

περιορισμένη χρήση χημικών

Άλλοι δύο νεκροί σε νέο θανατηφόρο τροχαίο

Άλλοι δύο νεκροί σε νέο θανατηφόρο τροχαίο

23:23 28/2/2020

το απόγευμα της Παρασκευής

Κλασικά Έπιπλα