Τα πρώτα λεπτά του 2020 βρίσκουν αρκετούς από τους άστεγους της Θεσσαλονίκης σε δομές φιλοξενίας και θερμαινόμενους χώρους, προκειμένου να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι κοιμούνται, επιλέγοντας τον τρόπο αυτό να κάνουν "ποδαρικό" στο νέος έτος και την καινούρια δεκαετία που "ξημερώνει", μετά από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα στους δρόμους της πόλης.
Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, στήνεται μια μικρή γιορτή για το καλωσόρισμα του 2020 με ζεστό τσάι, μελομακάρονα και την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας. Οι άστεγοι, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώνονται στους καναπέδες που υπάρχουν στο καθιστικό χώρο και παρακολουθώντας τηλεόραση και τα εορταστικά προγράμματα ανταλλάσουν ευχές.
Στη δομή του Υπνωτηρίου, περισσότερα από 65 άτομα βρίσκουν καθημερινά ένα κρεβάτι, πρωινό και βραδινό φαγητό και ζεστό νερό για την υγιεινή και την καθαριότητα τους. Το 75% των φιλοξενουμένων είναι άνδρες και το υπόλοιπο γυναίκες. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές οι περισσότεροι είναι άνθρωποι μοναχικοί που δύσκολα "ανοίγονται" για να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες και τα προβλήματα τους.
"Πολλοί είναι εκ πεποιθήσεως άστεγοι και έχουν τον ενδόμυχο φόβο ότι μπορεί να χάσουν τις θέσεις τους. 'Οταν όμως πέφτουν οι θερμοκρασίες, οι δομές λειτουργούν στο φουλ. 'Εχουμε κουβέρτες, παπλώματα, ζεστό νερό, φαγητό και ξηρούς καρπούς για να προσφέρουμε. Όχι μόνο στο Υπνωτήριο αλλά και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων που είναι μια επίσης χρήσιμη δομή" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του κεντρικού δήμου, Χάρης Αηδονόπουλος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Δημήτρης Κνης, από την πλευρά του πρόσθεσε πως "η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το προσφυγικό στην πόλη, έχει αυξήσει τον αριθμό των αστέγων στη Θεσσαλονίκη", καθώς στο Υπνωτήριο φιλοξενούνται άτομα που έχουν ή είχαν θέματα χρήσης ουσιών, με ψυχιατρικά προβλήματα, πρόσφυγες και μετανάστες.
Το Υπνωτήριο Αστέγων άρχισε να λειτουργεί το 2013 σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και μετά από δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος. Από τον Φεβρουάριο του 2017 που ξεκίνησε υπό την αποκλειστική διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 550 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.
Ο κ.Αηδονόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο επόμενο απαραίτητο "βήμα", στο πρόγραμμα "Restart", με το οποίο οι άστεγοι μετά το διάστημα των έξι μηνών που θα φιλοξενηθούν στο χώρο μπορούν να βρουν δουλειά για να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. "Το Restart έχει αποδώσει. Πρέπει να δώσουμε το έναυσμα σε αυτούς τους ανθρώπους που ήταν άστεγοι και άνεργοι και κατάφεραν να βρουν σπίτι, δουλειά και βγήκαν πάλι στην παραγωγική. Το κοινωνικό όφελος είναι τεράστιο".
Οι κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 και έχουν πάρει τριετή παράταση με τους εργαζόμενους να αμείβονται μέσω ΕΣΠΑ.