Οι Μωμόγεροι αύριο στην Καλαμαριά (βιντεο)

28/12/2019 11:56    «Χριστούγεννα στην πόλη»
Ο Δήμος Καλαμαριάς  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Χριστούγεννα στην πόλη» πραγματοποιεί εκδήλωση, αναβιώνοντας το παραδοσιακό εθιμικό δρώμενο των Ελλήνων του Πόντου με τίτλο  «Μωμο΄έρια» αύριο Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Καλαμαριάς «οι ΜΙΘΡΙΟΙ»  και  το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ».

Στη διάρκεια του εθιμικού δρώμενου «Μωμο΄έρια» που αναβιώνει το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια) τα μεταμφιεσμένα άτομα επισκέπτονται ένα προς ένα, τα σπίτια του χωριού ακολουθούμενοι από τους θεατές που συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα, «κλέβουν» τις Νύφες, βάζουν φωτιά στο σακί με τα άχυρα που μεταφέρει στην πλάτη του ο Γέρος, χορεύουν μαζί με τους τελεστές του εθίμου, τραγουδούν, πίνουν τσίπουρο ή κρασί και απολαμβάνουν τα εδέσματα που προσφέρει ο κάθε σπιτονοικοκύρης.

Το  παραδοσιακό αυτό έθιμο πραγματοποιείται σε πλατείες, δρόμους και αυλές σπιτιών. Η ολοκληρωμένη μορφή του περιλαμβάνει, μαζί με τον Κορυφαίο, δώδεκα (12) χορευτές που «ορχούνται και άδουν», τη θεατρική ομάδα (με τους αυτοσχέδιους διαλόγους), Γέρων, Γραία, Γιατρόν, Διάβολον, Νύφεν (δύο), Τσανταρμάς (εκτελεστική και δικαστική εξουσία) κ.ά. και τους μουσικούς (λύρα, αγγείον, ταούλ). Όλοι τους είναι μεταμφιεσμένοι.


Στις μέρες μας  το δρώμενο συνεχίζεται διατηρώντας όχι μόνο τον ψυχαγωγικό αλλά και τον ευετηριακό, γονιμικό, μαγικοθρησκευτικό του χαρακτήρα.  Μώμος ήταν ο Θεός του γέλιου και της σάτιρας, η προσωποποίηση της μομφής και της κατηγορίας. Οι ιερείς του Μώμου, οι ακόλουθοί του, είναι οι Μωμόγεροι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Μάρτιο του 2015 οι Μωμόγεροι έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στις 30 Νοεμβρίου 2016, εντάχθηκαν στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, της UNESCO.

Ο ζωντανός  αυτός λαϊκός πολιτισμός των Ποντίων αναδεικνύεται σε πολύτιμο κεφάλαιο της Ιστορίας και της Λαογραφίας και λαμπρό παράδειγμα λαού προσηλωμένου στην παράδοσή του. Ο μυθικός Θεός Μώμος με την τέλεση του δρώμενου «βρίσκεται» και πάλι ανάμεσα στο κοινό και χαρίζει το ειρωνικό του χαμόγελο. Παράλληλα υπενθυμίζει τις αδυναμίες αλλά και τη δύναμη της συλλογικής έκφρασης.

Η Επιμέλεια και η Διδασκαλία είναι του Κώστα Αλεξανδρίδη

Πάρτε μια γεύση από την περσινή εμφάνισή τους, στον πεζόδρομο

  


Επόμενο Προηγούμενο
 

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:16 8/8/2025

Από Πέμπτη 7/8 έως Τετάρτη 13/8

Καθημερινές δράσεις καθαριότητας και πλυσίματος στις γειτονιές της Καλαμαριάς

Καθημερινές δράσεις καθαριότητας και πλυσίματος στις γειτονιές της Καλαμαριάς

11:13 8/8/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις καθαριότητας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 8/8/2025

Παρασκευή 8/8

ΔΕΘ 2025 Συναυλίες Πρόγραμμα

ΔΕΘ 2025 Συναυλίες Πρόγραμμα

20:59 7/8/2025

Από 7-14/9

Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια αρχίζουν

Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια αρχίζουν

18:00 7/8/2025

Που θα δείτε τους αγώνες τις ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό

Από Δευτέρα οι δωρεάν αναλήψεις από τα ΑΤΜ ελληνικών τραπεζών

Από Δευτέρα οι δωρεάν αναλήψεις από τα ΑΤΜ ελληνικών τραπεζών

15:00 7/8/2025

Τέλος οι χρεώσεις

Διακοπή κυκλοφορίας για εργασίες

Διακοπή κυκλοφορίας για εργασίες

12:58 7/8/2025

Αποκατάστασης στο γεφυράκι του Φοίνικα (προέκταση οδού Κνωσού)

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 7/8/2025

Πέμπτη 7/8

Η Έκθεση Frida Kahlo: Beyond the Icon  Immersive Experience στη Θεσσαλονίκη

Η Έκθεση Frida Kahlo: Beyond the Icon Immersive Experience στη Θεσσαλονίκη

17:00 6/8/2025

1 Αυγ - 31 Αυγ 2025

Πρώτο φιλικό της εθνικής με το Βέλγιο

Πρώτο φιλικό της εθνικής με το Βέλγιο

13:48 6/8/2025

Πού θα δείτε τον αγώνα και τι ώρα

Κλασικά Έπιπλα