Έναρξη Γ' Ευγενείων στην Ι.Μ. Καλαμαριάς (ΦΩΤΟ)

21/1/2018 20:09    ακούστε την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των Γ' Ευγενείων 2018, προς τιμήν του Πολιούχου και Προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαμαριάς Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, που φέτος συμπίπτουν με την έναρξη και υλοποίηση του Α' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: Ελληνισμός και Οικουμένη, Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος, Θεολογία - Ιστορία Τέχνη που συνδιοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος "Ιβάν Σαββίδης".

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. ενώ το πρόγραμμα των λατρευτικών, εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, με Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς. 

Το Επιστημονικό Συνέδριο χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Οικ. Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο εκπρόσωπος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο εκπρόσωπος του Παν. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Παν. Αρχιμ. Δαμασκηνός Πέτικας, ο ελλογιμώτατος Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας και ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος "Ιβάν Σαββίδης" καθηγητής κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. 

Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αφού εξέφρασε τη συγκίνηση και την ικανοποίηση του για τη μεγάλη συμμετοχή, τόνισε ότι με τα Συνέδρια αυτά στόχος είναι η αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας και η τεκμηρίωση της μέσα από ιστορικές πηγές και από σοβαρές επιστημονικές μελέτες.

Συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη σε αυτό μας το όραμα, είπε ο Μητροπολίτης, βρήκαμε στο πρόσωπο του ευκλεούς γόνου του Πόντου κ. Ιβάν Σαββίδη, που περιέβαλε το όραμα με εμπιστοσύνη και προέτρεψε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής του Συνεδρίου.

Υπογράμμισε ότι οι Πρόσφυγες της Καλαμαριάς φέρουν πάνω τους το θυμίαμα της πίστεως, το βάρος της ιστορίας τους, την αρχοντιά του πολιτισμού τους και τον πόνο του ξεριζωμού, κάνοντας λόγο για μία πολύτιμη κληρονομιά που αποτελεί έναν άγιο πλούτο που πρέπει να αποκαλυφθεί στα μάτια και στις καρδιές όλων των ανθρώπων της εποχής μας.

Συγκίνηση προκάλεσε στο πλήθος των παρισταμένων, ανάμεσα στους οποίους ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδης, εκπρόσωποι του Στρατού και άλλων Φορέων, η Ορχήστρα Νέων Παραδοσιακής Μουσικής "Αλέξης Στεφανίδης" που παρουσίασε το μουσικό εισοδικό "Ανθεί και φέρει κι' άλλο", συνοδεία ποντιακής λύρας, κανονακίου, λαούτου και νταουλιού υπό τη διευθύνση του μουσικού κ. Στεφανίδη.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Συνεδρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο με θέμα "Ο χριστιανικός Πόντος μέχρι την εποχή του Αγίου Ευγενίου", ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του προέτρεψε τους Καλαμαριώτες να μην αργήσουν να υψώσουν τον Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου της Τραπεζούντας στην Καλαμαριά, όπως υπάρχει στη Δράμα και στην Κομοτηνή.

Το πρόγραμμα της τελετής έκλεισε με την αριστουργηματική παρουσίαση του εμβληματικού έργου «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» των Οδυσσέα Ελύτη & Μίκη Θεοδωράκη, στο οποίο συμμετείχαν ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης και ο βαρύτονος Άγγελος Χονδρογιάννης.

Ερμήνευσαν η Ορχήστρα και οι Χορωδίες της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Τσαμπατζίδη ενώ τα κείμενα απήγγειλε ο διακεκριμένος ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Χρίστος Στυλιανού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


romfea

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα