Αυξάνονται τα θύματα από πλημμύρες στην Ελλάδα

14/12/2019 12:39     ευρωπαϊκή έρευνα
Τα ποσοστά θνησιμότητας από πλημμύρες στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο υπάρχει μια αρκετά ισχυρή ανοδική τάση και στην Ελλάδα, τόσο στους ετήσιους θανάτους, όσο και στο πλήθος των θανάτων ανά περιστατικό πλημμύρας. Αντίθετα σε άλλες χώρες αυξάνεται μεν σταδιακά ο αριθμός των περιστατικών, αλλά τείνει να μειώνεται ο αριθμός των θυμάτων ανά πλημμύρα. Αυτό προκύπτει από μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ).

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε αρχικά στο περιοδικό "Water" και την Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), βασίζεται στη βάση δεδομένων EUFF (EUropean Flood Fatalities), η οποία περιλαμβάνει πολύ αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το προφίλ κάθε θύματος που έχασε τη ζωή του κατά την περίοδο 1980-2018 σε πλημμυρικά επεισόδια λόγω βροχοπτώσεων, τα οποία συνέβησαν σε οκτώ χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ισραήλ και Τουρκία). Συνολικά αφορά 812 πλημμυρικά επεισόδια που προκάλεσαν 2.466 θανάτους, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου τρία θύματα ανά πλημμύρα.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων EUFF, στην Ελλάδα από το 1980 έως το 2018 έχασαν τη ζωή τους 156 άνθρωποι σε 56 πλημμυρικά επεισόδια. Η αναλογία στη χώρα μας είναι 2,8 νεκροί ανά πλημμύρα κατά μέσο όρο (και τέσσερις ανά έτος) έναντι 3,8 στην Τουρκία που έχει το υψηλότερο ποσοστό και 2,1 στην Τσεχία που έχει το χαμηλότερο. Η πιο θανατηφόρα εποχή στη χώρα μας είναι το φθινόπωρο και κυρίως ο Νοέμβριος (40% των θυμάτων). Συνολικά στις οκτώ χώρες ο μήνας με τις περισσότερες πλημμύρες είναι ο Οκτώβριος (15% του συνόλου) και πιο φονικός ο Νοέμβριος (16% των συνολικών θυμάτων).

Ο αριθμός των θυμάτων ανά πλημμύρα εμφανίζει ανοδική τάση ιδίως μεταξύ 2000-2018, εκτός από την Ελλάδα, στην Ιταλία και στη νότια Γαλλία. Από άποψη επιπτώσεων των πλημμυρών, ο μεγαλύτερος δείκτης είναι στη νότια Γαλλία και ο μικρότερος στην Πορτογαλία.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Αυτοί είναι οι 34 δήμοι που θα γίνουν 7.685 προσλήψεις

Αυτοί είναι οι 34 δήμοι που θα γίνουν 7.685 προσλήψεις

11:24 20/10/2017

ΟΑΕΔ

6.667 ΜΟΝΙΜΕΣ θέσεις εργασίας σε δήμους σε όλη την Ελλάδα

6.667 ΜΟΝΙΜΕΣ θέσεις εργασίας σε δήμους σε όλη την Ελλάδα

11:15 20/10/2017

Δείτε ΠΟΥ

Δύο καθαριστές ζητά ο δήμος Εορδαίας

Δύο καθαριστές ζητά ο δήμος Εορδαίας

10:16 20/10/2017

Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου

Το Μουσείο Ύδρευσης ανοίγει τις πόρτες του σε μαθητές

Το Μουσείο Ύδρευσης ανοίγει τις πόρτες του σε μαθητές

10:11 20/10/2017

δωρεάν ειδικά προγράμματα

Στα ροζ θα φωτιστεί το Βυζαντινό Τείχος!

Στα ροζ θα φωτιστεί το Βυζαντινό Τείχος!

09:23 20/10/2017

και η Πολιτιστική Γειτονιά για τον καρκίνο του μαστού

 Θεσσαλονίκη: Κλειστά τα καταστήματα στις 26 Οκτωβρίου

Θεσσαλονίκη: Κλειστά τα καταστήματα στις 26 Οκτωβρίου

09:19 20/10/2017

Υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα σε επτά δήμους

Σύλληψη τζιχαντιστή στην Αλεξανδρουπολη - Έμενε και Θεσσαλονίκη!

Σύλληψη τζιχαντιστή στην Αλεξανδρουπολη - Έμενε και Θεσσαλονίκη!

09:01 20/10/2017

σύλληψη ενός 30χρονου..

ΟΓΑ: Σήμερα καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα

ΟΓΑ: Σήμερα καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα

08:53 20/10/2017

Γ' τριμήνου 2017

Απολύτως ασφαλή τα φάρμακα στα φαρμακεία της χώρας

Απολύτως ασφαλή τα φάρμακα στα φαρμακεία της χώρας

08:51 20/10/2017

διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν πύλες τα πρώτα 7 παντοπωλεία «ΘΕΣγάλα ΣΥΝ»! (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν πύλες τα πρώτα 7 παντοπωλεία «ΘΕΣγάλα ΣΥΝ»! (ΦΩΤΟ)

08:48 20/10/2017

Προσιτά παντοπωλεία με την ποιότητα ΘΕΣγάλα

Κλασικά Έπιπλα