Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα, τα πρώτα χιόνια και ημιορεινά της Θεσσαλονίκης

4/12/2019 18:10    φωτο

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Ημαθίας, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων που οδηγούν στα δύο χιονοδρομικά κέντρα.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας αλυσίδες χρειάζεται να τοποθετηθούν από τους οδηγούς στα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Βέροιας- Σελίου, από το 18ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο και από το 10ο χλμ της επαρχιακής οδού Νάουσας- Τριών Πέντε Πηγαδιών έως το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο. Αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 20ο έως το 43ο χλμ του επαρχιακού δρόμου Βέροιας - Δασκίου όπως επίσης και στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 160ο ώς το 98ο χιλιόμετρο. Χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στα τμήματα του οδικού δικτύου της ορεινής Χαλκιδικής όπου το πρωί είχε χιονίσει.

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού του 2019 στη Μακεδονία

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού Θεσσαλονίκης όπως στον Χορτιάτη, το Φίλυρο, την Εξοχή, το Ασβεστοχώρι και το Ωραιόκαστρο. Ασθενή χιονόπτωση καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί και στον δρόμο Θεσσαλονίκης- Σερρών, ειδικά στο ύψος του Λαχανά, ενώ το “ έστρωσε” στην ορεινή Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σήμερα το πρωί οι οδηγοί που κινούνται από το 70ο έως το 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, όπως και στον επαρχιακό δρόμο Νεοχωρίου - Βαρβάρας (από την Ολυμπιάδα έως τη Βαρβάρα).


Οι πρώτες νιφάδες του 2019 έπεσαν χθες το βράδυ και στα ορεινά της Ξάνθης, της Ροδόπης, του Έβρου και της Φλώρινας, αλλά και στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, στο ύψος του Πολύμυλου.

Mονοψήφιες τιμές δείχνει το θερμόμετρο στις πόλεις της Μακεδονίας. Στις 8 το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε μηδέν βαθμούς στην Κοζάνη, τέσσερις βαθμούς στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη και πέντε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΜΥ.

“ Στις 03:30 άρχισε η χιονόπτωση. Από τη διασταύρωση του Χορτιάτη και πέρα, σε όλες τις κοινότητες έπεσε καλό χιόνι, κατά τις 07:00 το πρωι είδαμε μία ύφεση. Δεκαοκτώ εκχιονιστικά είχαμε έξω και ρίξαμε 150 τόνους αλάτι” ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Ο κ. Καϊτεζίδης διευκρίνισε ότι “ όλα τα σχολεία στον Δήμο λειτουργούν κανονικά, όλοι οι δρόμοι είναι καθαροί και οι συγκοινωνίες διεξάγονται κανονικά. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επιφυλακή μέχρι να υποχωρήσει η κακοκαιρία, οι δημότες μπορούν να απευθύνονται σε όλα τα κοινοτικά καταστήματα για ό,τι χρειάζονται”.

Κλειστά σχολεία σε τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δ. Λαγκαδά

Λόγω των χιονοπτώσεων οι σχολικές μονάδες σε τρεις Δημοτικές Ενότητες του δήμου Λαγκαδά θα παραμείνουν κλειστές. Με απόφαση του δημάρχου Ιωάννη Ταχματζίδη, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Λαχανά, Σοχού και Βερτίσκου.


Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Σταθμού Μακεδονίας το ψυχρό μέτωπο που εγκαταστάθηκε από χθες πάνω από τη δυτική, κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη σταδιακά θα αποχωρήσει από το μεσημέρι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Αλεξανδρούπολη: Κλειστά τα σχολεία σήμερα στον ορεινό όγκο του Σουφλίου, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης και του παγετού

Δεν προσήλθαν στα σχολεία σήμερα οι μαθητές των οικισμών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίου, με απόφαση της δημοτικής Αρχής, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Ειδικότερα, κλειστά είναι τα σχολεία στο Σιδηροχώρι, τον Πετρόλοφο, το Μεγάλο Δέρειο, τη Ρούσσα, το Γονικό, τη Σιδηρώ και την Αγριάνη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, η συνεχιζόμενη έως και αυτή τη στιγμή χιονόπτωση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες (-3 βαθμούς Κελσίου), δημιούργησαν παγετό και ολισθηρότητα στο οδόστρωμα, χαρακτηριστικά που δεν καθιστούν ασφαλή τη μετακίνηση των μαθητών. Σε αρκετά σημεία του ορεινού όγκου η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, ενώ συνιστάται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, η ετοιμότητα του δήμου για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και ήδη εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες του δήμου Σουφλίου και της Περιφέρειας εργάζονται από την πρώτη στιγμή και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στην περίοδο του χειμώνα δίνει στους οδηγούς η "Εγνατία Οδός Α.Ε" 

Τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης κατά την περίοδο του χειμώνα υπενθυμίζει στους οδηγούς η "Εγνατία Οδός Α.Ε.", με αφορμή και την επιδείνωση του καιρού τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Πριν από το ταξίδι τους, οι οδηγοί πρέπει να ενημερώνονται για την πρόγνωση του καιρού, να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό), να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για τους επιβάτες, να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν και να τις χρησιμοποιήσουν.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα του οχήματός τους, να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων, να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας, να μην προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα την ώρα που πραγματοποιούν αποχιονισμό.
Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων ή ισχυρών ανέμων. Οι οδηγοί που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της μπορούν να καλούν, αν χρειαστεί, τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 1077.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Προειδοποίηση: Πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί να πυροδοτήσει δεύτερο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι

Προειδοποίηση: Πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί να πυροδοτήσει δεύτερο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι

10:47 26/3/2020

νέα επιστημονική μελέτη

Τριάντα εκατοστά χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων

Τριάντα εκατοστά χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων

10:40 26/3/2020

δεύτερη χιονόπτωση τον Μάρτιο

Σεισμός 4,3 ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

Σεισμός 4,3 ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

10:38 26/3/2020

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Πιο αυστηροί έλεγχοι από σήμερα για την κυκλοφορία

Πιο αυστηροί έλεγχοι από σήμερα για την κυκλοφορία

10:36 26/3/2020

κ. Χαρδαλιάς

Κορονοϊός: Νέο τεστ - εξπρές με τρύπημα δαχτύλου και αποτέλεσμα σε 10 λεπτά

Κορονοϊός: Νέο τεστ - εξπρές με τρύπημα δαχτύλου και αποτέλεσμα σε 10 λεπτά

10:27 26/3/2020

Μεγάλη Βρετανία

Κορονοϊός: 23 οι νεκροί - Πέθανε στρατιωτικός στην Αλεξανδρούπολη

Κορονοϊός: 23 οι νεκροί - Πέθανε στρατιωτικός στην Αλεξανδρούπολη

10:22 26/3/2020

πρωί Πέμπτης

ΟΑΕΔ: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και κατάρτιση

ΟΑΕΔ: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και κατάρτιση

10:01 26/3/2020

Επαγγελματικές Σχολές και ΙΕΚ

Θεσσαλονίκη: Δραματική έκκληση γιατρού για μάσκες στο Παπανικολάου

Θεσσαλονίκη: Δραματική έκκληση γιατρού για μάσκες στο Παπανικολάου

10:00 26/3/2020

ο διευθυντής Β' ΜΕΘ

Το νέο έντυπο για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους

Το νέο έντυπο για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους

09:49 26/3/2020

ΚΕΔΕ

Νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ από σήμερα

Νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ από σήμερα

09:37 26/3/2020

Γενική Γραμματεία Εμπορίου

Κλασικά Έπιπλα