Καλαμαριά: Το ψήφισμα που κατέθεσαν πολίτες ενάντια στην εγκατάσταση μεταναστών

11/11/2019 23:50    στο δημοτικό συμβούλιο
Ένσταση επικράτησε στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, σχετικά με τη φημολογία εγκατάστασης προσφύγων στην Καλαμαριά (διαβάστε εδώ σχετικά).

Με την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, πολίτες της περιοχής που διαμαρτύρονται με το παραπάνω ενδεχόμενο, κατέθεσαν ψήφισμα το οποίο σας παραθέτουμε παρακάτω:

Από  : Επιτροπή πολιτών Δήμου Καλαμαριάς

Προς : Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Καλαμαριά , 11.11.2019

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σεβαστά  μέλη του δημοτικού συμβουλίου,

Με το παρόν ψήφισμα σας μεταφέρουμε την βούληση μας με σκοπό την έκδοση ψηφίσματος, στα πλαίσια λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου –όπως αυτή ορίστηκε με απόφαση του υπουργού εσωτερικών, δημ. Διοίκησης & αποκέντρωσης (16852/06-04-2011)–, αναφορικά με την μη εγκατάσταση παράτυπων μεταναστών τόσο στο πρώην νοσοκομείο Παναγία,  όσο και σε οποιαδήποτε άλλη έκταση εντος του Δημοτικού διαμερίσματος καλαμαριάς.

Η Ελλάδα από το 2015 βρίσκεται στη δίνη του μεταναστευτικού- προσφυγικού , με τις ροές εξ ανατολών να έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις είτε λόγω πολεμικών συρράξεων, είτε λόγω οικονομικής ανέχειας και είτε λόγω σκοπιμοτήτων διαφόρων κέντρων που διακινούν παράνομα πληθυσμούς. 5 χρόνια μετά η χώρα έχει υποστεί μεγάλη πίεση και χωρίς να είναι δική της επιλογή επιτέλεσε στο ακέραιο το ανθρωπιστικό της καθήκον χωρίς να υιοθετήσει πολιτικές άλλων κρατών. Όμως είναι πλέον εμφανής η ανάγκη οι ροές να σταματήσουν και να αλλάξει η πολιτική μιας και η χώρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα , που την ξεπερνά και απειλεί την εθνική και κοινωνική της συνοχή. Ούτε η κατάσταση στα ακριτικά μας νησιά είναι αποδεκτή που μετατράπηκαν σε απέραντα στρατόπεδα μεταναστών- προσφύγων, με πολύπλευρους κινδύνους να παραμονεύουν αλλά και ούτε είναι λύση να μετατραπεί η ελληνική επικράτεια σε ένα διευρυμένο hot spot. Ειδικά η Μακεδονία έχει σηκώσει το κύριο βάρος του προβλήματος και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πολιτική εγκατάστασης των μεταναστευτικών ροών , μέσα στον αστικό ιστό , δίπλα σε σχολεία και σε δημόσιους χώρους.

Οι δημότες της Καλαμαριάς μιας περιοχής που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι εστί προσφυγιά έχει επιδείξει πάμπολλες φορές το δημοκρατικό και ανθρωπιστικό της πρόσωπο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούν την μετατροπή της πόλης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ή σε αποθήκη κυνηγημένων. Δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούν να μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια η κοινωνική συνοχή , η ασφάλεια των πολιτών (με βάση τα φαινόμενα βίας, κλοπών, προσβολής οσίων, σεξιστικών επιθέσεων, οπλοκατοχής,  που εμφανιστήκαν σε περιοχές φιλοξενίας hot spot ) και η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η αρχική αντίδραση της δημοτικής αρχής , που ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχτεί οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη , πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο πλαίσιο και να αποτυπωθεί μέσα από μια συνολική θέση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας , μιας και οι δημότες ανησυχούν και ζητούν να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη και αιφνιδιασμός. Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι με την μεταφορά του μεταναστευτικού προβλήματος εντος του δήμου καλαμαριάς που θα αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα για την καθημερινότητα των δημοτών.

Επιπλέον καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να λάβει πολύ σοβαρά τις αποφάσεις της Ύπατης  αρμοστείας του ΟΗΕ αναφορικά με τον όρο πρόσφυγας (σύμβαση ΟΗΕ 1951) «. Προσφυγές είναι αυτοί που βρίσκονται  εκτός τη χώρας καταγωγής τους εξαιτίας διώξεων, γενικευμένης βίας και δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ο πρόσφυγας με βάση τα άνω έχει υποχρέωση να ζητήσει άσυλο στη  πρώτη ασφαλή χώρα που θα βρεθεί απ την αναχώρηση του. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν δικαιούνται για τον άνω λόγο το χαρακτηρισμό τους  ως πρόσφυγες και την μετεγκατάστασης τους εδώ. Πόσο περισσότερο όταν έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα προσπάθειας τους να επιβάλουν τον τρόπο ζωής για τον όποιο εγκατέλειψαν τις χώρες καταγωγής τους.

Ζητούμε να υπάρξει μια ομόφωνη απόφαση , που θα καταδεικνύει την ενότητα και σύμπνοια της τοπικής κοινωνίας , ξεκαθαρίζοντας ότι δεν κινούμαστε από ρατσιστικά ή ξενοφοβικά κίνητρα , αλλά από την ανάγκη η κοινωνία της Καλαμαριάς να προστατεύσει τα κεκτημένα της και να μην υποβαθμιστεί.

Με τιμή ,

Επιτροπή πολιτών Δήμου Καλαμαριά


Επόμενο Προηγούμενο
 

Ανατροπές στο επίδομα ενοικίου από το 2020

Ανατροπές στο επίδομα ενοικίου από το 2020

13:19 14/12/2019

Τι αλλάζει για τους δικαιούχους

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία

12:55 14/12/2019

στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι Ναυτοπρόσκοποι Καλαμαριάς στο Leroy Merlin με γούρια και ημερολόγια

Οι Ναυτοπρόσκοποι Καλαμαριάς στο Leroy Merlin με γούρια και ημερολόγια

12:44 14/12/2019

επισκεφτείτε τους

Αυξάνονται τα θύματα από πλημμύρες στην Ελλάδα

Αυξάνονται τα θύματα από πλημμύρες στην Ελλάδα

12:39 14/12/2019

ευρωπαϊκή έρευνα

Drones στην υπηρεσία προστασίας του Ολύμπου

Drones στην υπηρεσία προστασίας του Ολύμπου

12:34 14/12/2019

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή - Ξεκινά το εορταστικό ωράριο

Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή - Ξεκινά το εορταστικό ωράριο

12:18 14/12/2019

Εμπορικός Σύλλογος

Καλαμαριά: Τι θα δούμε σήμερα Σάββατο στη Χριστουγεννιάτικη Πλατεία

Καλαμαριά: Τι θα δούμε σήμερα Σάββατο στη Χριστουγεννιάτικη Πλατεία

12:03 14/12/2019

κάθε μέρα νέες εκπλήξεις

Βόρεια Ελλάδα: Βάζουν μπουφάν σε δέντρα, για να τα πάρει όποιος κρυώνει!

Βόρεια Ελλάδα: Βάζουν μπουφάν σε δέντρα, για να τα πάρει όποιος κρυώνει!

11:53 14/12/2019

φωτο

Πορεία στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι

Πορεία στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι

11:45 14/12/2019

για την υπεράσπιση των καταλήψεων

''Έβρεξε'' κλήσεις στην Θερμη

''Έβρεξε'' κλήσεις στην Θερμη

11:42 14/12/2019

Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Κλασικά Έπιπλα