Φροντιστήριο Μητρικού Θηλασμού διοργανώνει το Παπαγεωργίου

4/11/2019 17:57    Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Κύκλο  φροντιστηριακών μαθημάτων για το θηλασμό εγκαινιάζουν, η Β’ Νεογνολογική Κλινική του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7Νοεμβρίου). Το πρώτο φροντιστήριο Μητρικού Θηλασμού θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου (08.30-15.30) στο αμφιθέατρο του Παπαγεωργίου.

 «Το κεντρικό σύνθημα της φετινής παγκόσμιας εβδομάδας για τo θηλασμό είναι: "Ενδυναμώνουμε τους Γονείς, Διευκολύνουμε τον Θηλασμό". Η ενδυνάμωση είναι μια διαδικασία που απαιτεί αντικειμενική πληροφόρηση, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και υποστήριξη. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα του 1ου φροντιστηρίου για το θηλασμό επικεντρώνεται στην ομογενοποίηση της γνώσης για το θηλασμό των επαγγελματιών υγείας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται από επίσημους φορείς για την επίλυση κλινικών προβλημάτων καθημερινής πρακτικής.Στο φροντιστήριο αυτό συμμετέχουν και άτομα από άλλους υγειονομικούς χώρους και εκπαιδευτικά ιδρύματα που επηρεάζουν της αποφάσεις της μητέρας γύρω από τον θηλασμό. Με τον τρό­πο αυτό, θέλουμε να υπογραμμίζουμε τη σημασία της συνερ­γασίας και της σύμπραξης διαφόρων φορέων στην προστασία, προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού» επισημαίνουν σύμφωνα με το ΑΠΕ, εκμέρους της οργανωτικής επιτροπής η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας /διευθύντρια Β’ Νεογνολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, Ελισάβετ Διαμαντή και ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας/διευθυντής Α’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Γρηγόρης Γκριμπίζης.

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου επί σειρά ετών ακολουθεί στρατηγική και ενέργειες εναρμονισμένες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), στοχεύοντας να είναι  φιλικό για τη μητέρα, το βρέφος και τον θηλασμό. Συγκεκριμένα παρέχει εκπαίδευση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με στόχο να βοηθήσει τους μέλλοντες γονείς να προετοιμαστούν για τη γέννηση και τη γονεϊκότητα και να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για το είδος του τοκετού που θα επιθυμούσαν, την απόκτηση δεξιοτήτων για τον τοκετό, τις μεθόδους αναλγησίας, την φροντίδα για το νεογνό και την μητέρα στη λοχεία, καθώς και τον θηλασμό.

Η μητέρα υποστηρίζεται τόσο στον τοκετό όσο και στη διάρκεια της νοσηλείας της. Η φροντίδα επικεντρώνεται στην πρώτη επαφή μετά τον τοκετό, skin to skin, στην άμεση επαφή για τον θηλασμό, όπου οι συνθήκες και η κατάσταση του νεογνού το επιτρέπουν. Η συνδιαμονή μητέρας και βρέφους, το rooming in, αποτελεί προτεραιότητα για το Νοσοκομείο εφόσον η μητέρα το επιθυμεί και υποστηρίζεται από καταρτισμένες μαίες. Οι νεογνολόγοι βρίσκονται στο πλευρό της νέας μητέρας και του πατέρα, ενημερώνουν για την πορεία του παιδιού και βοηθούν τους γονείς να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. 

Επίσης το Παπαγεωργίου λειτουργεί το Ιατρείου Θηλασμού, που καθημερινά εξυπηρετεί μητέρες για ότιδήποτε σχετικό με το θηλασμό, ενώ η Ομάδα Θηλασμού, αποτελούμενη από μαίες, ιατρούς, νοσηλευτές και διαιτολόγους, δίνει άλλη διάσταση στη βελτίωση, προώθηση και προαγωγή του θηλασμού. Ταυτόχρονα, η υποστήριξη από μαία σε κάθε περίπτωση θηλάζουσας μητέρας στο Νοσοκομείο δίνει μια προστιθέμενη αξία στη φροντίδα στο θέμα του θηλασμού.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης, 2313323390, εξυπηρετεί και δίνει απαντήσεις και λύσεις σε θέματα που απασχολούν τις νέες μητέρες.

Η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος έρχεται να σφραγίσει και να δώσει την ολοκλήρωση στην ασφαλή, αποτελεσματική αλλά ταυτόχρονα και «χρυσοφόρα» διαχείριση του μητρικού γάλακτος, που χαρακτηρίζεται «λευκός χρυσός». Η φιλοσοφία του Νοσοκομείου για το μητρικό γάλα είναι ότι «κάθε σταγόνα μετράει». 

Δεδομένου ότι οι μητέρες προώρων νεογνών είναι δέκα φορές πιο ευάλωτες και επιρρεπείς στην κατάθλιψη, πραγματοποιούνται συναντήσεις με ειδική ομάδα, στην οποία συμμετέχει και ψυχαναλύτρια, ώστε η μητέρα να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που είναι γεμάτη άγχος, φόβο και ανασφάλεια.Επόμενο Προηγούμενο
 
Social Media - Thessaloniki
Αγία Σοφία: Προσευχή πέντε φορές την ημέρα σχεδιάζουν οι Τούρκοι

Αγία Σοφία: Προσευχή πέντε φορές την ημέρα σχεδιάζουν οι Τούρκοι

23:03 12/7/2020

Λεπτομέρειες

Μανούσος Μανουσάκης: Μετά το

Μανούσος Μανουσάκης: Μετά το "Κόκκινο Ποτάμι" έρχεται σειρά για το 1821

23:01 12/7/2020

Τι αποκάλυψε για το φινάλε

Κορονοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων παγκοσμίως

22:59 12/7/2020

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ

Πώς περιποιούμαστε το δέρμα μας σωστά μετά την ηλιοθεραπεία

Πώς περιποιούμαστε το δέρμα μας σωστά μετά την ηλιοθεραπεία

22:25 12/7/2020

Προτάσεις και μικρά μυστικά

Novartis - Δίωξη Τουλουπάκη παραγγέλνει ο ένας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Novartis - Δίωξη Τουλουπάκη παραγγέλνει ο ένας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

22:19 12/7/2020

της επικεφαλής της Εισαγγελέως Διαφθοράς

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα 13/7 - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα 13/7 - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

22:09 12/7/2020

Χάρτης

Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα - 5 στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα - 5 στη Θεσσαλονίκη

22:05 12/7/2020

ΕΟΔΥ

Θεσσαλονίκη: 50χρονος αυτοκτόνησε στο σπίτι του

Θεσσαλονίκη: 50χρονος αυτοκτόνησε στο σπίτι του

19:31 12/7/2020

με καραμπίνα

Αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

Αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

18:05 12/7/2020

ΕΟΔΥ

Αγία Σοφία- Πάπας Φραγκίσκος: Νιώθω μεγάλο πόνο

Αγία Σοφία- Πάπας Φραγκίσκος: Νιώθω μεγάλο πόνο

18:03 12/7/2020

στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Κλασικά Έπιπλα