Έσσεξ: Βαριές κατηγορίες στον οδηγό - Χάος με την αναγνώριση νεκρών

26/10/2019 21:46    Πληροφορίες ότι το φορτηγό ήταν μέρος κομβόι
Κατηγορίες για ανθρωποκτονία των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στο κοντέινερ της νταλίκας στο Έσσεξ, ασκήθηκαν στον 25χρονο οδηγό, Μο Ρόμπινσον, από τις βρετανικές Αρχές.

Ο ίδιος κατηγορείται επίσης για διακίνηση ανθρώπων, για συνομωσία σε διευκόλυνση εισόδου μεταναστών και ξέπλυμα χρήματος.

Προηγουμένως, η ιρλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα, γύρω στα 20, από τη Βόρεια Ιρλανδία, με την υποψία ότι εμπλέκεται στους θανάτους των 39 ανθρώπων.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE μετέδωσε ότι ο άνδρας συνελήφθη στο λιμάνι του Δουβλίνου σήμερα το πρωί, μετά την άφιξή του με φέριμποτ από τη Γαλλία, κι ότι η αστυνομία θέλει να τον ανακρίνει σχετικά με την πορεία που ακολούθησε το κοντέινερ, όπου βρέθηκαν τα πτώματα.

Η βρετανική αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τέσσερις ανθρώπους σε σχέση με την υπόθεση.

Χάος με τις εθνικότητες των θυμάτων

Η βρετανική αστυνομία θέλει βοήθεια από μέλη της βιετναμικής κοινότητας στη Βρετανία και στο εξωτερικό για να αναγνωρίσει τους 39 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί την Τετάρτη στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αστυνομικός.

Ο αρχιεπιθεωρητής Μάρτιν Πάσμορ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν μπορεί να αποκλείσει την παρουσία ανθρώπων από άλλες εθνικότητες μεταξύ των νεκρών, όμως είπε πως Βιετναμέζοι έχουν έρθει κυρίως σε επαφή με τους αστυνομικούς του για να ρωτήσουν για φίλους και συγγενείς.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για την εθνικότητα των θυμάτων, είναι σε όλους σαφές πως έρχονται σε επαφή μαζί μας πολλοί Βιετναμέζοι από κοινότητες στο Βιετνάμ και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Πάσμορ.

Έρευνα στο Βιετνάμ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να διαπιστώσουν αν βιετναμέζοι πολίτες βρίσκονται μεταξύ των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στις 23 Οκτωβρίου κοντά στο Λονδίνο.

Ο Φουκ έδωσε επίσης εντολή στην αστυνομία να αρχίσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για δραστηριότητες λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Η βρετανική αστυνομία έχει ανακοινώσει πως τουλάχιστον μερικά από τα θύματα μπορεί να είχαν φθάσει στη Βρετανία από το Βιετνάμ.

Η πρεσβεία του Βιετνάμ στο Λονδίνο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση της ταυτότητας των 39 ανθρώπων, που πέθαναν μέσα στο κοντέινερ ενός φορτηγού στο ανατολικό Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα.

Με ανακοίνωσή της, η πρεσβεία αναφέρει ότι ο Βιετναμέζος πρέσβης μίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας και παραμένει σε επικοινωνία με την αστυνομία, καθώς εργάζεται για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

«Σύμφωνα με την αστυνομία του Έσεξ, η ταυτότητα και εθνικότητα των θυμάτων τελούν υπό έρευνα» υπογραμμίζεται.

«Η πρεσβεία του Βιετνάμ και οι αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζονται προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των θυμάτων».

Πλήρωσαν έως 35.000 δολάρια οι άτυχοι μετανάστες - Πληροφορίες για κομβόι

Στο κοντέιντερ που έφτασε στο Εσσεξ την Τετάρτη από το Βέλγιο, εντοπίστηκαν νεκροί, 8 γυναίκες και 31 άνδρες. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς κατάγονταν από φτωχές επαρχίες του Βιετνάμ.

Η οργάνωση VietHome, που εκπροσωπεί τη βιετναμέζικη κοινότητα στη Βρετανία, ανέφερε ότι έλαβε φωτογραφίες σχεδόν 20 ανθρώπων που αγνοούνται από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το φρικτό περιεχόμενο του φορτηγού στο Εσσεξ.

Πρόκειται για ανθρώπους από 15 έως 45 ετών. Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την ταυτοποίηση των νεκρών.

Η Mirror αποκάλυψε ότι την ώρα που άνοιξαν οι διασώστες το φορτηγό στο Εσσεξ, βρήκαν ματωμένα ίχνη στο εσωτερικό, μια ένδειξη που- αν επιβεβαιωθεί επίσημα- θα αποτυπώνει με τραγικό τρόπο τις φρικτές τελευταίες στιγμές που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το skynews, το οποίο επικαλείται ηγέτες της κοινότητας και οικογένειες στο Βιετνάμ, το «φορτηγό» της φρίκης, ήταν μέρος ενός κομβόι.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή το κομβόι αποτελείτο από τρία φορτηγά με περισσότερα από 100 άτομα που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν, εντούτοις, έως τώρα αναφορές για τα υπόλοιπά φορτηγά και το που μπορεί να βρίσκονται.

Σπαρακτικά είναι τα μηνύματα της 26χρονης Παμ Τι Τρα Μι. «Συγγνώμη, το ταξίδι μου στο εξωτερικό απέτυχε. Πεθαίνω, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σας αγαπώ τόσο πολλή μαμά και μπαμπά. Συγγνώμη μαμά», έγραφε η άτυχη γυναίκα στα μηνύματά της.



Ο αδελφός της δήλωσε στο ΒΒC ότι το τελευταίο μήνυμα εστάλη το βράδυ της Τρίτης, δύο ώρες προτού το φορτηγό φτάσει στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η 26χρονη έδωσε σχεδόν 35.000 ευρώ σε διακινητές για να πάει στη Βρετανία μέσω Κίνας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η κοπέλα είχε επιστρέψει μόλις από την Ιαπωνία, όπου εργαζόταν προσπαθώντας να βοηθήσει την οικογένειά της να απαλλαγεί από χρέος που τη βάραινε.

ant1news

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα