ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-2

29/9/2019 22:25    Η ντερμπάρα των Δικεφάλων δεν είχε νικητή
Ένα από τα καλύτερα μεταξύ τους ντέρμπι έδωσαν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής στο Ολυμπιακό Στάδιο με το τελικό σκορ να γράφει στο μάτριξ 2-2.

Η Ένωση άρχισε το ματς με το χειρότερο τρόπο, γύρισε το έργο στο δεύτερο ημίχρονο και κυνήγησε μία μεγάλη ανατροπή, όπως εκείνες που έκανε τη χρονιά του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη που βασίστηκε στη σωστή τακτική, κράτησε την ψυχραιμία του όταν η ΑΕΚ ανέβασε στροφές και με τον MVP, Κάρολ Σφιντέρσκι βρήκε δύο γκολ. Οι ασπρόμαυροι είχαν και δοκάρι σε εκτέλεση πέναλτι του Μπίσεσβαρ, ενώ ο Βασίλης Μπάρκας τους απέτρεψε με δύο τρομερές επεμβάσεις να φύγουν νικητές.

Δικαίωση για τον Νίκο Κωστένογλου που τη σωστή στιγμή άλλαξε τα πάντα, πίστεψε στον Γιακουμάκη και τον Ντέλετιτς με τον δεύτερο να τον δικαιώνει με πανηγυρικό τρόπο.

1. ΜΑΤ ΦΕΡΕΪΡΑ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

Τα πρώτα 26 λεπτά του ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ ήταν σκέτος εφιάλτης για τους γηπεδούχος. Ο Αμπέλ Φερέιρα ανακάτεψε την τράπουλα, έριξε στη μάχη τους Σφιντέρσκι - Λημνιό, σταθεροποίησε τα γκολπόστ με τον Ζίφκοβιτς και η ομάδα του έκανε ό,τι ήθελε. Σε συνδυασμό με τους Μπακάκη - Λόπες στο 3-5-2 του Κωστένογλου ο ήρεμος ΠΑΟΚ έκανε ένα ονειρικό 25λεπτο στο ΟΑΚΑ.

Ο Πολωνός κάθε φορά που έβλεπε τον Λημνιό να κινείται στο πλάι ή τον Μπίσεσβαρ να σηκώνει το κεφάλι του για να δει την κίνηση βρισκόταν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Έτσι, λοιπόν, ο Σφιντέρσκι στο 16' πήρε την πάσα από τον Λημνιό και παραβίασε την εστία του Βασίλη Μπάρκα.

2. ΠΗΓΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΟ 3-5-2, ΔΟΚΑΡΙ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Στο 26' της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ χάνει πέναλτι με τον Μπίσεσβαρ και ο Νίκος Κωστένογλου καλεί εσπευσμένα αλλαγή συστήματος. Το 3-5-2 γίνεται 4-2-3-1, ο Μπακάκης μετακινείται στην αδύναμη επιθετικά πλευρά των ασπρόμαυρων και η ΑΕΚ ισορροπεί το ματς. Κόβει τους φιλοξενούμενους στη μεσαία γραμμή, ανεβάζουν την απόδοσή τους Κρστίτσιτς - Γαλανόπουλος και η ΑΕΚ αρχίζει να επιτίθεται και με τη βοήθεια του κόσμου της που ξεσηκώθηκε.

Κάτι ουσιαστικό, βέβαια, η Ένωση δεν πέτυχε έως τη λήξη του πρώτο ημιχρόνου. Πολλές σέντρες άνευ λόγου και αιτίας, αφού ήταν ξεκάθαρο ότι ο Αλμπάνης και ο Λιβάγια δεν μπορούσαν ν' απειλήσουν το δίδυμο Κρέσπο - Βαρέλα. Όπως και στον Παναιτωλικό, έτσι και στα πρώτα 45' του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ φάνηκε ότι Μάνταλος, Λιβάγια, Μάνταλος δεν λειτουργούν στο μεταξύ τους συνδυασμό.

Το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ, πάντως, δεν ήταν η επίθεση. Η άμυνα ήταν το μεγάλο θέμα. Ο Φερέιρα διάβασε το 3-5-2, Μπακάκης, Λόπες και οι υπόλοιποι χάθηκαν έως ν' αλλάξει το σύστημα και να επέλθει μία σχετική ηρεμία.

3. ΑΛΛΗ ΑΕΚ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΑΛΛΑ ΣΦΙΝΤΕΡΣΚΙ

Το δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο άρχισε με την κασέτα παιγμένη αλλιώς. Η ΑΕΚ δεν είχε καμία σχέση με αυτό που βλέπαμε στα πρώτα 26 λεπτά στο α' μέρος. Ο Κωστένογλου πέρασε στο ματς τους Ντέλετιτς - Γιακουμάκη με την Ένωση, τουλάχιστον να δημιουργεί επιθέσεις με ορθολογικό τρόπο και τον Μάρκο Λιβάγια παντελώς ελεύθερο να κάνει το παιχνίδι του.

Η ΑΕΚ είχε την κατοχή, άρχισε να κερδίζει περισσότερα φάουλ περιμετρικά της περιοχής του ΠΑΟΚ. Μ' ένα τέτοιο ισοφάρισε. Ο Μάρκο Λιβάγια ανέλαβε την εκτέλεση και με εξαιρετική μπαλιά τρύπα βρήκε τον προωθημένο Τσιγκρίνσκι ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1 στο 54'.

Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ εκμεταλλευόμενος ξανά τον κακό Λόπες, χτύπησε από τ' αριστερά με τον Λημνιό ο οποίος βγήκε στην αντεπίθεση και σέρβιρε εκ νέου γκολ στον "κίλερ" Σφιντέρσκι που στο 58' σημείωσε το 1-2 με το δεύτερο προσωπικό τέρμα.

Η ΑΕΚ δεν κατέρρευσε. Πίεσε και βρήκε γκολ με τον Μάνταλο, από στημένη φάση του Λιβάγια. Το τέρμα, όμως, του αρχηγού της Ένωσης δεν μέτρησε αφού το VAR έδειξε ότι ο Πέτρος Μάνταλος όταν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ήταν εκτεθειμένος σε θέση οφσάιντ.

4. Η ΜΑΝΤΕΨΙΑ ΤΟΥ "ΚΩΣΤΕ" ΚΑΙ 2-2 Ο ΝΤΕΛΕΤΙΤΣ

Βλέποντας την 18αδα του Νίκου Κωστένογλου πολλοί αναρωτήθηκαν με τις επιλογές του. Έξω ο Βέρντε, έξω ο Ολιβέιρα, έξω και ο Ζεράλδες. Ποιος θα έμπαινε για να δώσει πνοή στην ομάδα; Με το 1-2 στην πλάτη η ΑΕΚ βρήκε αυτό που ήθελε από τον ποδοσφαιριστή που πριν από μερικούς μήνες βρισκόταν με το ένα πόδι στη Λαμία. Ο Μίλος Ντέλετιτς δικαίωσε τον προπονητή του.

Ο "Κωστέ" πριν ρίξει τον Ντέλετιτς στη μάχη του είπε "...ηρέμησε. Θα το βάλεις ε;" και ο Σέρβος το έβαλε στο 79' μετά από ασίστ του Μάνταλου. Το 2-2 ήταν το εφαλτήριο για ν' ανοίξει το ματς. Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη από τον ΠΑΟΚ και πίεζε.

5. Ο ΑΚΠΟΜ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΦΙΝΤΕΡΣΚΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΡΚΑ

Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης η ΑΕΚ είχε ψυχή και ο ΠΑΟΚ μυαλό. Οι κιτρινόμαυροι τα έδωσαν όλα για ανατρέψουν το εις βάρος τους 1-2, αλλά δεν τα κατάφεραν. 

Βεβαίως, δεν γίνεται να μην σημειωθεί ότι η θύελλα των παικτών του Κωστένογλου θα μπορούσε να μετατραπεί σε μεγάλη κατραπακιά. Ο Φερέιρα πέρασε στο ματς έναν επίσης προικισμένο σκόρερ. Ο Τσούμπα Άκπομ αντικατέστησε στον Σφιντέρσκι και σε δύο φάσεις θα μπορούσε να σβήσει τα όνειρα της ΑΕΚ.

Ο Άγγλος επιθετικός, όμως, είδε δύο μεγαλοπρεπέστατα "στοπ" από τον Βασίλη Μπάρκα ο οποίος δίκαια παίρνει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της ΑΕΚ, αφού χάρη των δικών του επεμβάσεων οι συμπαίκτες του πήραν παραπάνω δύναμη για να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα νίκης. 



sport24

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Αλλαγή ώρας: Μία ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής

Αλλαγή ώρας: Μία ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής

13:34 29/3/2024

Tην Κυριακή λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας

Ολυμπιακή Φλόγα: Στις 16 Απριλίου θα ανάψει στην αρχαία Ολυμπία

Ολυμπιακή Φλόγα: Στις 16 Απριλίου θα ανάψει στην αρχαία Ολυμπία

13:28 29/3/2024

Πότε έρχεται Θεσσαλονίκη η Λαμπαδηδρομία

Δημήτρης Κόκοτας: Δίνει μάχη για τη ζωή του

Δημήτρης Κόκοτας: Δίνει μάχη για τη ζωή του

13:16 29/3/2024

Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:59 29/3/2024

Παρασκευή 29/03, Σάββατο 30/03 και Κυριακή 31/03

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Κλασικά Έπιπλα