Θεσσαλονίκη: Έρχεται το Oktoberfest με άφθονη μπύρα και λουκάνικα!

25/9/2019 01:32    Η διάσημη γερμανική γιορτή μπύρας
Η διάσημη γερμανική γιορτή μπύρας, το Oktoberfest, που έχει γίνει παράδοση και στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται και φέτος, για 16η χρονιά, αυτό το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, όπου τους επισκέπτες θα περιμένει άφθονη μπύρα, λουκάνικα και άλλα γνωστά γερμανικά εδέσματα καθώς και μουσικό πρόγραμμα.

Από τις 11 το πρωί έως και τα μεσάνυχτα, ο αύλειος χώρος της Γερμανικής Σχολής (9ο χλμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης), αναμένεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι εκτός από το να απολαύσουν γερμανικές σπεσιαλιτέ (διάφορα λουκάνικα, το περίφημο κότσι με ξινό λάχανο, το Leberkaese, πατατοσαλάτα, pretzel) και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του σχολείου και να ενημερωθούν για τα προγράμματα σπουδών. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί για την παρουσίαση του προγράμματος, ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών που είχε το Oktoberfest ήταν 10.000, αριθμός που αναμένεται και φέτος, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται να καταναλωθούν περίπου 10.000 λίτρα μπύρας και 5.000 λουκάνικα.

Το πρόγραμμα

Από τις 12.30 το μεσημέρι και μέχρι τις 15.30 θα παίξει ζωντανά η μπάντα «Kukluxsax» ενώ στη μία το μεσημέρι θα γίνει η επίσημη έναρξη της γιορτής με το παραδοσιακό «άνοιγμα του βαρελιού». Στις 5.30 το απόγευμα η μπάντα «Kukluxsax» επιστρέφει για περισσότερη μουσική που θα περιλαμβάνει μοντέρνους αλλά και βαυαρέζικους ρυθμούς. Στις 7 το απόγευμα θα γίνει η επίσημη έναρξη της βραδιάς, ενώ από τις 8.30 το βράδυ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά και να χορέψει με την μπάντα «VIP&Anna».

Για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχουν δραστηριότητες και για τα παιδιά, από 6-14 ετών. Το Summer Day Camp Generation Next που πραγματοποιήθηκε στη ΓΣΘ το καλοκαίρι θα διοργανώσει κινητικές δραστηριότητες και δημιουργικά εργαστήρια από τις 11.00-16.00.

Η ενημέρωση για τη Γερμανική Σχολή θα γίνεται στο περίπτερο πληροφοριών που θα στηθεί στο χώρο, ενώ είναι προγραμματισμένες τρεις ξεναγήσεις στο χώρο του σχολείου (στις 13.15, στις 16.15 και στις 18.15), καθώς και δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις (στις 15.00 και στις 18.00) για τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στο γυμνάσιο της σχολής, δεδομένου ότι οι εγγραφές συνεχίζονται. Τέλος, στις 6 το απόγευμα, οι παλιοί απόφοιτοι του σχολείου επιστρέφουν για λίγο στα θρανία, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Αποφοίτων με τον παλιό καθηγητή του σχολείου Ηλία Τόλη.

Τα έσοδα της εκδήλωσης, όπως τόνισε ο κ. Ιάκωβος Φωστηρόπουλος, διοικητικός και οικονομικός διευθυντής της σχολής, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση σχολικών δραστηριοτήτων. Σημειώνεται ότι το γερμανικό σχολείο που αποτελεί σημείο συνάντησης του γερμανικού και ελληνικού πολιτισμού, ιδρύθηκε το 1888 και είναι το παλαιότερο σχολείο της πόλης.

Το Oktoberfest διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων και υποστηρίζεται από το Σύλλογο Αποφοίτων του σχολείου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στην πόλη. Η νέα Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ τόνισε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ότι οι Γερμανικές Σχολές στο εξωτερικό όπως και αυτή της Θεσσαλονίκης αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής πολιτικής της Γερμανίας. Από την πλευρά της, η Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Μαρία Καραγιάννη, τόνισε ότι ο δήμος αγκαλιάζει την εκδήλωση και θα στέκεται πάντα αρωγός σε δράσεις που προάγουν τη γαστρονομία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στο Oktoberfest είναι δωρεάν. Οι επισκέπτες πληρώνουν μόνο ό,τι καταναλώσουν. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι μπύρες (500 ml) θα κοστίζουν από 3 έως 5 ευρώ, ανάλογα με το είδος, το σάντουιτς με λουκάνικο 3 ευρώ, η μερίδα λουκάνικο 5 ευρώ, η πατατοσαλάτα 3 ευρώ, το κότσι με γαρνιτούρα 6 ευρώ.

Για την ιστορία…

Το Oktoberfest του Μονάχου συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 6 εκατ. επισκέπτες από όλο τον κόσμο και θεωρείται η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή του κόσμου, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του. Για πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1810 (όχι με αυτό το όνομα), όπως ανέφερε η Αγγελική Μαυρουδή, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, προς τιμήν του γάμου του Λουδοβίκου της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Τειρεσίας.

Τότε ένας αξιωματούχος της εθνικής φρουράς και τραπεζίτης είχε την ιδέα να διοργανώσει έξω από το Μόναχο σε έναν τεράστιο χώρο πρασίνου μια γιορτή με ιπποδρομίες προς τιμήν των νεόνυμφων στην οποία προσκλήθηκαν όλοι οι πολίτες του Μονάχου.

Ο ενθουσιασμός που επικράτησε οδήγησε στην απόφαση της επανάληψης της γιορτής την επόμενη χρονιά και έτσι σιγά – σιγά καθιερώθηκε ως θεσμός στην περιοχή του Μονάχου. Κάθε χρόνο καταναλώνονται σε αυτήν τη γιορτή πάρα πολλά λίτρα μπύρας αλλά και γερμανικά εδέσματα. Το πιο διάσημο εξ΄αυτών είναι το Hendl (σημαίνει ψητό κοτοπουλάκι) το οποίο πρωτοκαταναλώθηκε το 1881.

Μια άλλη ημερομηνία σταθμός ήταν το 1910, όταν για τα 100 χρόνια του θεσμού, εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά μια τεράστια εορταστική σκηνή που χωρούσε χιλιάδες άτομα. Η έναρξη του Oktoberfest κηρύσσεται πάντα από τον εκάστοτε δήμαρχο του Μονάχου με το άνοιγμα του βαρελιού με ειδικό ξύλινο σφυρί που σηματοδοτεί την έναρξη της ροής της μπύρας αλλά και του κεφιού. 


Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
typosthes
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα