Φόβοι για εκατόμβη νεκρών από τον Ντόριαν

7/9/2019 12:08    Χιλιάδες προσπαθούν να φύγουν
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το νησί Γκρέιτ Αμπάκο στις Μπαχάμες δια θαλάσσης και αεροπορικώς χθες και χιλιάδες άλλοι περιμένουν για να μπορέσουν να επιβιβαστούν σε κρουαζιερόπλοιο που αναχωρεί από το γειτονικό νησί Γκραντ Μπαχάμα για να διαφύγουν από τις περιοχές που έπληξε ο Ντόριαν.

Αυτός, ο πιο ισχυρός κυκλώνας που έχει πλήξει ποτέ τις Μπαχάμες, πέρασε από τα δύο αυτά νησιά στις Μπαχάμες νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές και προκαλώντας έναν, σύμφωνα με τις αρχές, «συγκλονιστικό» αριθμό θανάτων.

Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στις Μπαχάμες, οι οποίες έχουν περίπου 400.000 κατοίκους, μολονότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε μόνον 43, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν αργά χθες το βράδυ μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Washington Post και το NBC.

Οκτώ άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους από τον κυκλώνα στην Γκραντ Μπαχάμα και 35 στα νησιά Αμπάκος, αναφέρει η Post, επικαλούμενη αξιωματούχους στις Μπαχάμες.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί πάρα πολύ καθώς κι άλλα πτώματα εντοπίζονται στα ερείπια των κτιρίων και τα νερά από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας.

Στο Φρίπορτ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν σε κρουαζιερόπλοιο που προσφέρει δωρεάν μεταφορά στην Φλόριντα σε αυτούς που φέρουν τα απαιτούμενα έγγραφα τις αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Στην πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας, το Νασάου, άνθρωποι που επλήγησαν από τον κυκλώνα, ορισμένοι από τους οποίους έχουν μαζί τους μόνον ένα σακίδιο με λίγα ρούχα και κάποιες πλαστικές σακούλες με ψώνια, κάθονται αποσβολωμένοι σε στάδιο το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο.

«Κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν στο Αμπάκο, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος, όλα έχουν καταστραφεί», δήλωσε η 75χρονη Φερστίνα Σουέιν, το σπίτι της οποίας καταστράφηκε από τον κυκλώνα. «Οι άνθρωποι του Αμπάκο χρειάζεται να απομακρυνθούν από εκεί, υπάρχουν τόσο πολλά πτώματα, και δεν πιστεύω ότι έχουν τελειώσει με τον εντοπισμό των νεκρών», πρόσθεσε.

«Αεροπορικές μεταφορές από την Bahamasair για την απομάκρυνση ανθρώπων από το Αμπάκο άρχισαν (την Πέμπτη) και θα συνεχιστούν έως ότου αναχωρήσουν όλοι οι κάτοικοι των Γκραντ Μπαχάμα και Αμπάκο που θέλουν να φύγουν από εκεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός των Μπαχαμών Χιούμπερτ Μίνις σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε περίπου 70.000 τον αριθμό των ανθρώπων που «χρήζουν άμεσα βοήθειας», που κρίνεται σημαντική για τη ζωή τους, όπως τρόφιμα, νερό και στέγη. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει ήδη κινητοποιηθεί για την μεταφορά μονάδων αποθήκευσης, γεννητριών και δορυφορικού εξοπλισμού όπως και πολλή μεγάλης ποσότητας έτοιμων γευμάτων.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

17:39 8/8/2026

στο πλαίσιο της περιοδείας «Όσο Θα Γυρίζει Η Γη»

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

16:05 8/8/2026

Υπογραφές κατοίκων για να παραμείνει χώρος πρασίνου

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

14:43 8/8/2026

τον συνέλαβαν

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Κίνδυνος πυρκαγιάς - Αναβάλλονται ιερές ακολουθίες

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Κίνδυνος πυρκαγιάς - Αναβάλλονται ιερές ακολουθίες

14:32 8/8/2026

Έκτακτη τροποποίηση προγράμματος...

Καλαμαριά - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για πανηγύρι Σωτήρος: Ευχαριστούμε εργαζόμενους και εθελοντές

Καλαμαριά - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για πανηγύρι Σωτήρος: Ευχαριστούμε εργαζόμενους και εθελοντές

13:55 8/8/2026

Ο Αντιδήμαρχος κος Αθανάσιος Γιαννακός

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 37χρονου τράκαρε με κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 37χρονου τράκαρε με κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε

13:33 8/8/2026

στο πλαίσιο διερεύνησης τροχαίου

Τραγικό - Μητέρα και γιος σκοτώθηκαν σε τροχαίο

Τραγικό - Μητέρα και γιος σκοτώθηκαν σε τροχαίο

16:34 7/8/2026

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή

Κλασικά Έπιπλα