Έρχονται τα αντισυλληπτικά… κοσμήματα!

5/4/2019 12:31    Ερευνητές στις ΗΠΑ..
Ενα σκουλαρίκι που διαθέτει κούμπωμα «εξοπλισμένο» με ένα διαδερμικό επίθεμα. Το λευκό δαχτυλίδι που βλέπετε είναι το επίθεμα που περιέχει την ορμόνη λεβονοργεστρέλη, η οποία προσφέρει αντισύλληψη (Credit: Mark Prausnitz, Georgia Tech)

Ισως τα γυναικεία αντισυλληπτικά να έχουν στο μέλλον τη μορφή σκουλαρικιών, ρολογιών, δαχτυλιδιών ή κολιέ! Κοινώς η αντισύλληψη θα μετατραπεί στη… χαρά της «κοκέτας», αφού όπως αναφέρουν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Journal of Controlled Release», βρήκαν τρόπο ώστε να απλοποιήσουν τη ζωή των γυναικών βάζοντας τις ορμόνες που προσφέρουν αντισύλληψη σε επιθέματα τα οποία τοποθετούνται σε τμήματα των κοσμημάτων που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Με τον τρόπο αυτόν οι ορμόνες εκλύονται με ελεγχόμενο τρόπο και απορροφώνται από τον οργανισμό μέσω του δέρματος.

Αρχικά πειράματα έχουν δείξει ότι τα αντισυλληπτικά κοσμήματα μπορούν να εκλύσουν επαρκείς ποσότητες ορμονών για να προσφέρουν αντισύλληψη, παρότι δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη μελέτες σε ανθρώπους. Να σημειωθεί ότι η… λαμπερή τεχνική μπορεί να αποδειχθεί στο μέλλον «χρυσός» για τη χορήγηση και άλλου τύπου φαρμάκων μέσω του δέρματος.

Καλύτερη συμμόρφωση
με το φαρμακευτικό σχήμα

«Οσο περισσότερες επιλογές έχουν στη διάθεσή τους οι γυναίκες, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να καλυφθούν οι ανάγκες τους για αντισύλληψη» ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μαρκ Πράουσνιτς, καθηγητής στη Σχολή Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια και προσέθεσε πως «με δεδομένο ότι για πολλές γυναίκες το να φορούν κοσμήματα αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας τους, η νέα τεχνική μπορεί να απλοποιήσει τη συμμόρφωση με το φαρμακευτικό σχήμα που πρέπει να ακολουθήσουν και να συμβάλει ώστε να προληφθούν ανεπιθύμητες κυήσεις».

Τα αντισυλληπτικά κοσμήματα βασίζονται στην τεχνολογία διαδερμικών επιθεμάτων η οποία χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων: υπάρχουν επιθέματα για τη ναυτία, για τη διακοπή του καπνίσματος, για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης – ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ ενσωματωθεί σε κοσμήματα. Επίσης υπάρχουν και σήμερα αντισυλληπτικά επιθέματα, αλλά κατά τον καθηγητή Πράουσνιντς, το «πάντρεμά» τους με κοσμήματα πιθανότατα θα αποδειχθεί πιο ελκυστικό για κάποιες γυναίκες. «Υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και τη χρήση συμβατικών διαδερμικών επιθεμάτων. Εκμεταλλευόμαστε αυτή την τεχνολογία κάνοντας συγχρόνως το επίθεμα μικρότερο και χρησιμοποιώντας κοσμήματα τα οποία βοηθούν στην εφαρμογή του».

Τα πειράματα

Ο δρ Πράουσνιτς και οι συνεργάτες του – ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Μοχάμεντ Μοφιντφάρ και η ερευνήτρια Λόρα Ο’Φάρελ – δοκίμασαν τα επιθέματα-κοσμήματα που περιείχαν την ορμόνη λεβονοργεστρέλη στα αφτιά χοίρων αλλά και στο δέρμα «φαλακρών» αρουραίων. Οι επιστήμονες τοποθετούσαν στα πειραματόζωα τα επιθέματα επί 16 ώρες και τα αφαιρούσαν επί οκτώ ώρες – η τακτική αυτή αποτελούσε προσομοίωση του τι θα συνέβαινε σε μια γυναίκα η οποία θα έβγαζε τα σκουλαρίκια με το επίθεμα τη νύχτα για να κοιμηθεί. Τα πειράματα έδειξαν πως παρότι τα επίπεδα της ορμόνης έπεφταν όταν τα επιθέματα αφαιρούνταν, γινόταν έκλυση των απαραίτητων ποσοτήτων της ορμόνης στην κυκλοφορία του αίματος των ζώων.

Το επίθεμα που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί αποτελείται από τρία στρώματα. Το πρώτο εξ αυτών είναι αδιαπέραστο και περιλαμβάνει ένα ειδικό αυτοκόλλητο ώστε να κολλά στο πίσω μέρος ενός σκουλαρικιού, ενός ρολογιού χειρός ή στην εσωτερική επιφάνεια ενός κολιέ ή ενός δαχτυλιδιού. Το μεσαίο στρώμα περιέχει το αντισυλληπτικό φάρμακο σε στερεή μορφή. Το εξωτερικό στρώμα αποτελείται από μια ειδική κόλλα για το δέρμα ώστε το επίθεμα να κολλά και να μεταφέρει την ορμόνη στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του δέρματος. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αν τελικώς η τεχνική αυτή χρησιμοποιηθεί για αντισύλληψη σε ανθρώπους, το επίθεμα θα χρειάζεται να αντικαθίσταται σε τακτά χρονικά διαστήματα, πιθανώς σε εβδομαδιαία βάση.

«Το πλεονέκτημα του να ενσωματώνεται το ορμονικό αντισυλληπτικό στο κούμπωμα ενός σκουλαρικιού είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα μπορεί να φορά πολλά διαφορετικά σκουλαρίκια. Θα μπορεί να αποκτά τα «φαρμακευτικά κουμπώματα» και να τα χρησιμοποιεί με όποιο ζευγάρι σκουλαρίκια θέλει» σημείωσε ο καθηγητής Πράουσνιτς. Συμπλήρωσε πως παρότι διαδερμικά επιθέματα που μεταφέρουν φάρμακα είναι διαθέσιμα εδώ και σαράντα χρόνια, απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους προκειμένου να προσδιοριστεί αν το επίθεμα-σκουλαρίκι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό καθώς και αν μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν ελκυστική σε γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικές κουλτούρες.

Και για μεταφορά
άλλων φαρμάκων

Η τεχνική θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη και για μεταφορά άλλων φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό, πιστεύουν οι ερευνητές. Υπογραμμίζουν πάντως ότι η προσέγγιση θα αφορά μικρά μόρια που μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και τα οποία απαιτούν χορήγηση ποσοτήτων τόσο μικρών ώστε να μπορούν να χωρέσουν σε ένα επίθεμα μικρού μεγέθους. «Εκτιμούμε ότι μπορούν να υπάρξουν και άλλες χρήσεις εκτός από τη χορήγηση ορμονικών αντισυλληπτικών. Ωστόσο θα υπάρχει πάντα ο περιορισμός ότι το φάρμακο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό σε δόση τόσο χαμηλή ώστε να χωρά στον μικρό χώρο του επιθέματος. Παράλληλα θα πρέπει να μιλούμε για ένα φάρμακο που θα πρέπει να χορηγείται σε σταθερή βάση μέσω του επιθέματος» κατέληξε ο καθηγητής.


tovima

Επόμενο Προηγούμενο
 
Τσουχτερά τα εκκαθαριστικά

Τσουχτερά τα εκκαθαριστικά

17:15 14/4/2019

Στα 500 ευρώ ο μέσος φόρος

Στόχος η δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στην Π.Κ. Μακεδονίας

Στόχος η δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στην Π.Κ. Μακεδονίας

16:42 14/4/2019

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μυστήριο με νεαρό που βρέθηκε νεκρός σε δρόμο του Ηρακλείου

Μυστήριο με νεαρό που βρέθηκε νεκρός σε δρόμο του Ηρακλείου

16:31 14/4/2019

Κρήτη

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για δωρεάν διακοπές

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για δωρεάν διακοπές

16:27 14/4/2019

ΟΑΕΔ

ΕΥΑΘ: «Φέρτε μας τα λάδια σας να τα ανακυκλώσουμε!»

ΕΥΑΘ: «Φέρτε μας τα λάδια σας να τα ανακυκλώσουμε!»

16:21 14/4/2019

Πέντε “πράσινα” σημεία

Θεσσαλονίκη: Σε αλάνα έκρυβαν την ηρωίνη

Θεσσαλονίκη: Σε αλάνα έκρυβαν την ηρωίνη

16:12 14/4/2019

οργανωμένο κύκλωμα ναρκωτικών

Έτοιμη η ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Έτοιμη η ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

16:09 14/4/2019

ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών

Νεκρός εντοπίστηκε ο 39χρονος αστυνομικός που αγνοούνταν

Νεκρός εντοπίστηκε ο 39χρονος αστυνομικός που αγνοούνταν

16:06 14/4/2019

στο όρος Τύμφη

Βρέθηκε ο 9χρονος που χάθηκε από τον Φοίνικα

Βρέθηκε ο 9χρονος που χάθηκε από τον Φοίνικα

16:02 14/4/2019

Χαμόγελο του Παιδιου

Καλαμαριά: Εξαφανίστηκε 9χρονος από τον Φοίνικα

Καλαμαριά: Εξαφανίστηκε 9χρονος από τον Φοίνικα

14:30 14/4/2019

Χαμόγελο του Παιδιού

Κλασικά Έπιπλα