Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής

2/4/2019 11:28    μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο
Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία 62 ετών, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής χτυπημένος από τον καρκίνο, έπειτα από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Η πολιτική κηδεία του Βασίλη θα γίνει αύριο, Τετάρτη στο A' Nεκροταφείο στις 3 το μεσημέρι. 

Η πολιτική κηδεία του Βασίλη Λυριτζή θα γίνει την Τετάρτη στις 15:00 στο Α’ Νεκροταφείο. Αντι στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί να κατατεθούν εισφορές στη «Φλόγα»

Τον θάνατο του Βασίλη ανακοίνωσε μέσα από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Οικονόμου συνοδοιπόρος του επί χρόνια στον Flash 96 και κατόπιν στην ΕΡΤ και στον ΣΚΑΙ. 

«Είναι σαν να έχασα τον αδερφό μου. Είναι ένα πάρα πολύ βαρύ πλήγμα για μένα, αυτό μόνο μπορώ να πω» είπε ο Δημήτρης Οικονόμου.

Ο Βασίλης Λυριτζής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1957. Μεγάλωσε, όμως, στην Αθήνα με τους γονείς του και τον αδελφό του Μάνο. Τελειώνοντας το σχολείο μετακινήθηκε βορειότερα για σπουδές στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης στο τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας. Εκεί έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα, παράλληλα με την σημαντική  πολιτική του δράση στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Θητεία στο Μανταμάδο της Μυτιλήνης και επιστροφή στην Αθήνα στη «μάχιμη» δημοσιογραφία.  Στην εφημερίδα Αυγή και λίγο αργότερα το 1990 στον νεοσύστατο τότε ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61. Συντάκτης αρχικά, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής αργότερα του βραδινού δελτίου, ενώ στην συνέχεια μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου ξεκίνησαν την πρωϊνή εκπομπή Πρώτη Γραμμή. Ο κύκλος του Flash έκλεισε για τον Βασίλη Λυριτζή έχοντας στήσει ένα από τα πρώτα ενημερωτικά site στην Ελλάδα το www.flash.gr.

Το επόμενο δημοσιογραφικό κεφάλαιο για τον Βασίλη Λυριτζή εκτός από ήχο αποκτά και εικόνα. Το 2002 το δίδυμο Λυριτζή - Οικονόμου, βγαίνει κάθε απόγευμα στον τηλεοπτικό αέρα «Εκτός Γραμμής» από την συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Λίγους μήνες μετά κατεβαίνουν στο μετερίζι της πρωινής ενημέρωσης της ΕΡΤ με την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».  Το 2010 η εκπομπή μετακομίζει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μέχρι το καλοκαίρι του 2017 όπου το τηλεοπτικό δίδυμο της «Πρώτης Γραμμής» βάζει τίτλους τέλους.

Ο Βασίλης Λυριτζής συνέχισε την πρωινή ενημέρωση από το ραδιόφωνο του Real Fm, αλλά και από τις γραμμές της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

Με τη σύζυγο του Ελένη Αντωνιάδη απέκτησαν δυο παιδιά. Τη Μαριλένα και τον Δημήτρη.

Ολος ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι συγκλονισμένος με τον πρόωρο χαμό του Βασίλη. 

H ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με μεγάλη θλίψη τον θάνατο του δημοσιογράφου Βασίλη Λυριτζή, ο οποίος πέθανε σήμερα το πρωί, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 62 ετών. 

Ο Βασίλης Λυριτζής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1957, όμως, μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, στο τμήμα Ιταλικής φιλολογίας.

Τη δημοσιογραφία ξεκίνησε στην εφημερίδα «Αυγή» και λίγο αργότερα το 1990 στον νεοσύστατο τότε «Flash 96,1».  Συντάκτης αρχικά, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής αργότερα του βραδινού δελτίου, ενώ στην συνέχεια μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου αναλαμβάνει το πρωινό μαγκαζίνο του σταθμού. Στον «Flash» ήταν εκείνος που σχεδίασε και δημιούργησε μία από τις πρώτες ενημερωτικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα,  το www.flash.gr.

Το 2002, το δίδυμο Λυριτζή – Οικονόμου βγαίνει κάθε απόγευμα στον τηλεοπτικό αέρα «Εκτός Γραμμής» από την συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Λίγους μήνες μετά κατεβαίνουν στο μετερίζι της πρωινής ενημέρωσης της ΕΡΤ με την  εκπομπή «Πρώτη Γραμμή». Το 2010 η εκπομπή μετακομίζει στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» μέχρι το καλοκαίρι του 2017.

Ο Βασίλης Λυριτζής συνέχισε την πρωινή ενημέρωση από το ραδιόφωνο του «Real FM», ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στη εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ».

Με τη σύζυγο του Ελένη Αντωνιάδη απέκτησαν δυο παιδιά, τη Μαριλένα και το Δημήτρη.

Ο Βασίλης Λυριτζής διέγραψε μία αξιοσημείωτη πορεία στην ελληνική δημοσιογραφία και υπήρξε από τους πιο αναγνωρισμένους δημοσιογράφους της γενιάς του. Διακρίθηκε για την ευαισθησία του, την ευσυνειδησία του και την ευγένειά του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την οικογένειά του, τη σύζυγό του, τα πολυαγαπημένα του παιδιά και τους οικείους του και αποχαιρετά με οδύνη τον εκλεκτό συνάδελφο.

Η πολιτική κηδεία του Βασίλη Λυριτζή θα γίνει αύριο, Τετάρτη, 3 Απριλίου, στις 15.00, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Παράκληση της οικογένειάς του είναι, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα».  
 

«Ο Βασίλης Λυριτζής υπηρέτησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με αρχές και ευσυνειδησία. Για πολλά χρόνια η φωνή του ήταν η πρωινή μας συντροφιά» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.   «Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, ξεχώρισαν το ήθος και την ανιδιοτέλεια που τον διέκριναν. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο διαδίκτυο για την απώλεια του Βασίλη Λυριτζή: «Ο Βασίλης Λυριτζής ήταν ένας πολύ αξιοπρεπής και ποιοτικός δημοσιογράφος με τον οποίο έχω κάνει πολλές ουσιαστικές συζητήσεις. Λυπήθηκα πολύ για τον πρόωρο θάνατό του. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Nίκος Βούτσης, εξέφρασε τη θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό του καταξιωμένου δημοσιογράφου Βασίλη Λυριτζή. Ο κ. Βούτσης δήλωσε:   «Αποχαιρετούμε σήμερα με μεγάλη θλίψη τον Βασίλη Λυριτζή που υπηρέτησε σε όλα του τα βήματα το δημοσιογραφικό λειτούργημα με συνέπεια, ήθος, εντιμότητα, πίστη στις ιδέες και τα ιδανικά του και με έντονο αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία. Ανήκε στη γενιά των δημοσιογράφων που με πάθος διεκδικούν την έγκυρη ενημέρωση του κοινού. Η ευθύτητα, η αυθεντικότητα και το ιδιαίτερο χιούμορ που πάντα τον χαρακτήριζαν μένουν χαραγμένα στη μνήμη όσων τον γνώρισαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του φίλου και συντρόφου μου στην οικογένεια και στους οικείους του». 

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Βασίλη Λυριτζή και τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του εξέφρασε, από τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

«Βαρύς και αξεπέραστος για την οικογένειά του και τους αγαπημένους του ο απροσδόκητος θάνατος του Βασίλη Λυριτζή. Έφυγε ένας νέος και έντιμος άνθρωπος, συνεπής πάντα στις ιδέες και τις αρχές του που ασκούσε το λειτούργημα του με αξιοπρέπεια και ευθύνη. Υπόδειγμα για τη δημοσιογραφία και την κοινωνία. Τον αποχαιρετούμε με τιμή και αγάπη και στεκόμαστε στο πλευρό της οικογένειας και των δικών του ανθρώπων» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.

«Ο Βασίλης Λυριτζής υπήρξε ένας εξαίρετος δημοσιογράφος. Προσωπικότητα συγκροτημένη, άνθρωπος ευαίσθητος, με αρχές και αξίες, η παρουσία του οποίου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση πρέπει να αποτελεί πρότυπο. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του για τη μεγάλη απώλεια», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Ένα από τα καλύτερα παιδιά πέθανε το ξημέρωμα. Η δημοσιογραφία έγινε πιο φτωχή και η πρωινή ενημέρωση πιο βαρετή. Γιατί στον Βασίλη Λυριτζή άρεσε πραγματικά ο διάλογος, η διαφωνία, η γνώση, η έκπληξη. Φίλε δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Κουράγιο στα παιδιά του και τη γυναίκα του», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Συλλυπητήρια Σταμάτη Μαλέλη Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, για τον θάνατο του Βασίλη Λυριτζή: «Με βαθιά οδύνη αποχαιρετούμε έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν εξαιρετικό δημοσιογράφο, έναν ξεχωριστό συνεργάτη Βασίλη, θα σε θυμόμαστε για την καλοσύνη σου, την αντικειμενικότητα σου αλλά και για τους αγώνες σου για μια Δίκαιη Κοινωνία».

«Ο Βασίλης Λυριτζής πορεύτηκε στον χώρο της ενημέρωσης με αξίες και αρχές που σήμερα σπανίζουν. Αντικειμενικός, ευφυής και πάντα αξιοπρεπής και μετριοπαθής» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η απώλειά του είναι μεγάλη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος.

Για την πρόωρη απώλεια του δημοσιογράφου Βασίλη Λυριτζή, το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του, στην οικογένεια και τους οικείους του.


thetoc

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων

22:30 18/3/2024

Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Καλαμαριά (φωτο)

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Καλαμαριά (φωτο)

22:00 18/3/2024

κατανυκτική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα

Όλη η Καλαμαριά μια παρέα - Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα (φωτο)

Όλη η Καλαμαριά μια παρέα - Καθαρά Δευτέρα δίπλα στη θάλασσα (φωτο)

21:49 18/3/2024

Κούλουμα με παραδοσιακό γλέντι

Καλαμαριά: Έπιασαν δύο κελεπούρια, που έκλεψαν 6 καταστήματα!

Καλαμαριά: Έπιασαν δύο κελεπούρια, που έκλεψαν 6 καταστήματα!

17:53 17/3/2024

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου..

Καλαμαριά: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών με 40 μουσικούς και ελεύθερη είσοδο!

Καλαμαριά: Συναυλία για τα θύματα των Τεμπών με 40 μουσικούς και ελεύθερη είσοδο!

01:19 17/3/2024

Συναυλία στη Μνήμη των 57

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το πρώτο πανελλαδικά Jamboree γυναικών Κ12 (φωτο)

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το πρώτο πανελλαδικά Jamboree γυναικών Κ12 (φωτο)

00:25 17/3/2024

στο ΔΑΚ

Καλαμαριά: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000€ από ηλικιωμένη, αλλά τις τσάκωσαν

Καλαμαριά: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000€ από ηλικιωμένη, αλλά τις τσάκωσαν

00:09 17/3/2024

τρεις συλλήψεις

Καλαμαριά: 35χρονος είχε στο σπίτι του αντικείμενα βυζαντινής εποχής! (φωτο)

Καλαμαριά: 35χρονος είχε στο σπίτι του αντικείμενα βυζαντινής εποχής! (φωτο)

23:56 16/3/2024

συνελήφθη μετά από έρευνα

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα πράσα, όταν πήγαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο!

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα πράσα, όταν πήγαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο!

22:54 15/3/2024

αυτόφωρες συλλήψεις

Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

22:38 15/3/2024

Τα 11 ακίνητα που παρουσιάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Κλασικά Έπιπλα