Τουλάχιστον 50% αυξήθηκε ο αριθμός κλήσεων που έκοψε η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης το 2018, σε σχέση με το 2017. Χαρακτηριστικό είναι πως το περασμένο χρόνο βεβαιώθηκαν συνολικά 154.794 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ οι κλήσεις που κόπηκαν το 2017, μετά από καθημερινό έλεγχο των βασικών οδών της πόλης, ήταν 98.787.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον ετήσιο απολογισμό του έργου της δημοτικής αστυνομίας για το 2018, αφαιρέθηκαν συνολικά 453 πινακίδες κυκλοφορίας για παραβάσεις που αφορούν αντικοινωνική στάθμευση, για παράδειγμα παρκάρισμα σε ράμπες ή σε αποκλειστικές - γενικές θέσεις που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Όσον αφορά στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης "THESi", πραγματοποιήθηκαν συνολικά 755.977 έλεγχοι (σαρώσεις στοιχείων κυκλοφορίας) σε όλη την έκταση του συστήματος, τόσο στις θέσεις μονίμων κατοίκων (μπλε διαγράμμιση) όσο και στις θέσεις επισκεπτών (λευκή διαγράμμιση). Ακόμη, η υπηρεσία εξέτασε συνολικά 8.118 ενστάσεις και διεκπεραίωσε 3.645 τηλεφωνικές και 458 έγγραφες/ψηφιακές καταγγελίες.
Οι περισσότερες κλήσεις για το 2018 βεβαιώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους δρόμους Μητροπόλεως, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή και Παύλου Μελά όπου τα μπλοκάκια των δημοτικών αστυνομικών πήραν "φωτιά".
Πέρα από τις κλήσεις, σε συνεργασία με το τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών, διενεργήθηκαν 1.508 τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 669 παραβάσεις σε 581 καταστήματα, ενώ εκτελέστηκαν 85 διοικητικές κυρώσεις.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους λοιπούς κατά περίπτωση συναρμόδιους φορείς, συγκροτήθηκαν συνολικά 359 μικτά κλιμάκια, με στόχο τον έλεγχο του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, τη βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων, τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας και την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στα καταστήματα της πόλης, καθώς και τον έλεγχο τήρησης της κείμενης νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς, ενώ διενεργήθηκαν και 328 αυτοψίες για ζητήματα υγιεινής, καθαριότητας, πολεοδομίας.
Επιπρόσθετα, οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης το 2018 πραγματοποίησαν 1.976 κατ’ οίκον επισκέψεις και 4.032 θεωρήσεις γνησίου της υπογραφής για δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αδυνατούν να μετακινηθούν.
Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής που υλοποιεί η υπηρεσία, για δεύτερη σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκαν 46 επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία του δήμου, εκπαιδεύοντας συνολικά 1.825 μαθητές.
ΑΠΕ