Καλαμαριά: Πρόταση για να ζωντανέψει το Παλατάκι

7/2/2019 11:39    Μετά από δεκαπέντε χρόνια
Μετά από δεκαπέντε χρόνια εγκατάλειψης, κινούνται οι διαδικασίες ώστε το Κυβερνείο Θεσσαλονίκης, γνωστότερο ως Παλατάκι, να πάρει ζωή ξανά και να παίξει ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Το εντυπωσιακό διατηρητέο κτήριο έχει υποπέσει σε αχρηστία από το 1983 οπότε και παραχωρήθηκε από το δημόσιο στο τότε υπουργείο Βορείου Ελλάδος, νυν ΥΜΑΘ, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί φθορές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του.

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης του αρχιτεκτονικού αυτού διαμαντιού που βρίσκεται στην εξαιρετική προβεβλημένη θέση του ακρωτηρίου στο Καραμπουρνάκι, ο δήμος Καλαμαριάς μέσω της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης κατέθεσε από κοινού με το υφυπουργείο Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας - Θράκης, πρόταση για την πραγματοποίηση μελετών για την αποκατάσταση και επανάχρηση του.

Το Κυβερνείο αλλάζει

Συγκεκριμένα, οι χρήσεις που προτείνονται από το ΥΜΑΘ για το Παλατάκι είναι η μετατροπή του σε μουσείο διασποράς, στο οποίο θα μπορεί να ενσωματωθεί και η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με την παράλληλη στέγαση του κέντρου του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων.

Το εξαιρετικής ομορφιάς διατηρητέο κτήριο συνολικού εμβαδού 1.600 m2 θα μπορούσε ταυτόχρονα με τα παραπάνω να λειτουργήσει και ως «Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο», το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

Αίθουσες συνεδρίων υψηλών προδιαγραφών
Έκθεση των ιδιαίτερων αντικειμένων του Κυβερνείου στον φυσικό τους χώρο (λειτουργία μόνιμου Μουσείου/Έκθεσης)
Διαμόρφωση αιθουσών και αίθριων χώρων για τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων/εκθεμάτων
Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων. 
Τη διασύνδεση του με φορείς της Θεσσαλονίκης για την προώθηση συνεργιών στο χώρο του πολιτισμού 
Χώροι εστίασης/εξυπηρέτησης των ανωτέρω δράσεων 
Φιλοξενία διοικητικών δομών

Όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο δελτίο, «με την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων, το υφυπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) προτίθεται να δώσει κατευθύνσεις για τη λειτουργική βιωσιμότητα του κτιριακού συγκροτήματος, αποδίδοντας στην κοινωνία και τους πολίτες ένα ιδιαίτερο κτήριο».

Η μελέτη για το Παλατάκι εντάσσεται σε μια συνολική πρόταση χρηματοδότησης για την εκπόνηση τεσσάρων μελετών με στόχο τη δημιουργία του Ανατολικού Πόλου Δημόσιων Πολιτιστικών και Κοινωνικών λειτουργιών, στο οποίο θα περιλαμβάνεται το κτηριακό συγκρότημα του Κυβερνείου και του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Παρεμβάσεις στο Πρώην Στρατόπεδο Κόδρα

Οι μελέτες για την ανάπλαση του Κόδρα επικεντρώνονται στον χώρο του στρατοπέδου ο οποίος συγκεντρώνει τα περισσότερα διατηρητέα μνημεία προκειμένου αυτός να αποτελέσει έναν ενιαίο χώρο πρασίνου και πολιτισμού.

Ο εν λόγω χώρος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνει ομοιογενής, αισθητικά και αρχιτεκτονικά, ενώ θα δημιουργηθούν εντός αυτού περιπατητικές διαδρομές. Ακόμα θα εκπονηθεί μελέτη για την αποκατάσταση των κτηρίων που εντάσσονται στη ζώνη αυτή, και κυρίως των διατηρητέων κτηρίων που ήδη αξιοποιούνται για τις ανάγκες φεστιβάλ, για την φιλοξενία δράσεων και εκδηλώσεων πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα (κεντρικό κτήριο διοίκησης, κτίριο Αναρρωτηρίου του Προσωπικού, κτήριο ∆ιαχείρισης και Αποθήκης Υλικού ΜΟΜΑ, κτήριο Κέντρου Ψυχαγωγίας Μονάδας).

Ένταξη στο ΕΣΠΑ

Οι μελέτες βεβαίως είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Ανατολικού Πόλου Δημόσιων Πολιτιστικών & Κοινωνικών λειτουργιών. Η έναρξη των εργασιών θα περιμένει για τουλάχιστον δύο χρόνια καθώς στόχος των μελετών είναι η ωρίμανση των έργων προκειμένου αυτά να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027.

Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν ενάμιση χρόνο μετά τη δημοπράτησή τους ενώ το συνολικό κόστος τους ανέρχεται στο 1,1 εκατ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με φορέα χρηματοδοτούμενο την Αναπτυξιακή της Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης η οποία έχει αναγνωριστεί ως μηχανισμός στήριξης των δήμων της Θεσσαλονίκης για την ταχεία ωρίμανση έργων και σχεδίων και την προώθησή τους προς χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ ή άλλων ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως εξηγεί ο Χρυσόστομος Καλογήρου, Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακή της Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΜΟΔ ΑΕ, στο παραπάνω πλαίσιο έχει χρηματοδοτηθεί και η ωρίμανση του έργου στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά που αφορά στην ολοκλήρωση μελετών κατασκευής του Μητροπολιτικού Πάρκου και αναστήλωσης του ιστορικού κτηρίου που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου.

«Έχοντας κατακτήσει αυτή την εμπειρία, μας ζητήθηκε από τον δήμο Καλαμαριάς που είναι μέτοχος της εταιρείας μας να υποβάλουμε εμείς ως μηχανισμός στήριξης το αίτημα για τη χρηματοδότηση των μελετών του στρατόπεδου Κόδρα κατά παρόμοιο τρόπου που κάναμε με το στρατόπεδο του Π. Μελά», τόνισε ο κ. Καλογήρου.

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2018 μεγάλο μέρος του στρατοπέδου, περίπου 203 στρέμματα αυτού, περιήλθαν στον δήμο Καλαμαριάς. Από τότε γίνονται έντονες συζητήσεις για την αξιοποίηση της έκτασης η οποία σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης. Ο κ. Καλογήρου διευκρίνισε πως το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού αναφορικά με το κομμάτι αυτό του στρατοπέδου Κόδρα που δεν ανήκει στον δήμο, είναι προς επίλυση.




voria
Επόμενο Προηγούμενο