Στον αέρα χιλιάδες ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων

4/2/2019 10:47     υπουργείο Περιβάλλοντος
Tον συµψηφισµό των προστίµων τα οποία έχουν πληρωθεί από πολίτες για αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες είχαν υπαχθεί στους νόµους «τακτοποίησης» µε τα δασικά πρόστιµα που προβλέπει το σχέδιο νόµου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις αναµένεται να εξετάσει η ηγεσία του υπουργείου.

Αν και οι νόµοι περί αυθαιρέτων εξαιρούσαν από την «τακτοποίηση» τα κτίσµατα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, πολλοί ήταν οι αυθαιρετούχοι που κατέθεσαν αιτήµατα υπαγωγής προκειµένου να τα σώσουν µε τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε επίσηµη γνωµάτευση εξαιτίας της έλλειψης δασικών χαρτών.

Ως αποτέλεσµα πολλές ιδιοκτησίες έχουν υπαχθεί στους νόµους, µε τους ιδιοκτήτες τους να έχουν πληρώσει έως τώρα υψηλά πρόστιµα και να βρίσκονται πλέον αντιµέτωποι µε την πληρωµή νέων προστίµων χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα µεταβίβασης των ακινήτων, δεδοµένου ότι οι εκτάσεις είναι δασικές και πρέπει να υπαχθούν και στο υπό κατάθεση νοµοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις. Το αίτηµα αυτό έφτασε εγγράφως στο αρµόδιο υπουργείο µε υπόµνηµα του δηµάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνού, µετά το τέλος της διαβούλευσης του νοµοσχεδίου.

Συνολική λύση

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία δεν θα εξετάσει περιπτωσιολογικά το ζήτηµα, όπως επισηµαίνει στο «Εθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάµελλος, αλλά θα επιδιώξει να δώσει µια συνολική λύση. Φαίνεται, πάντως, ότι αφήνει ανοιχτό αυτό το ζήτηµα: «Το αίτηµα αυτό έφτασε πριν από λίγες ηµέρες και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείµενο διαλόγου και µε τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, στην αρµοδιότητα του οποίου ανήκουν οι νόµοι για τη δόµηση. Σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουµε µια λύση συνολική, αφού πρώτα αποσαφηνίσουµε τη λογιστική διάσταση του θέµατος, δεδοµένου ότι τα χρήµατα από τα πρόστιµα των αυθαιρέτων µπαίνουν σε διαφορετικό σύστηµα εσόδων και εγγραφών, και δεν γνωρίζω αν αυτό είναι εφικτό».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαβιούν στην πλέον χαρακτηριστική περιοχή µε αυθαίρετα, τα Περιβολάκια Ραφήνας, όπου υπάρχουν δέκα οικισµοί, ανήκουν σε αυτήν την περίπτωση: «Οι οικισµοί µας έχουν περίπου 4.000 µόνιµους κατοίκους και πάνω από 1.000 σπίτια. ?εκαετίες µετά εξακολουθούµε να βρισκόµαστε στον αέρα και ας έχουµε δρόµους, δύο ενορίες µε ΦΕΚ, κοινωφελή δίκτυα, πληρώνουµε ΕΝΦΙΑ και πολλά από τα ακίνητα έχουν τακτοποιηθεί µε τους νόµους περί αυθαιρέτων» σηµειώνει ο εκπρόσωπος των κατοίκων Αντώνης Τζιτζικαλάκης. «Περίπου τα µισά σπίτια έχουν υπαχθεί στους νόµους για τα αυθαίρετα και οι ιδιοκτήτες πληρώνουν πρόστιµα. Ποτέ δεν υπήρχε έλεγχος των δηλώσεων που υποβάλλονταν από τους µηχανικούς» λέει ο κ. Μπουρνούς. Στο υπόµνηµα που έχει κατατεθεί, µάλιστα, επισηµαίνουν πως τώρα «από τους ιδιοκτήτες ζητείται να ξανακαταβάλουν ποσά για το ίδιο ζήτηµα χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα µεταβίβασης της περιουσίας τους, και ενώ κατά την περίοδο υπαγωγής των ακινήτων σε προηγούµενους νόµους δεν είχαν γίνει ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών, ώστε να τεκµαίρεται λανθασµένη υπαγωγή στο κατάλληλο νοµοθετικό πλαίσιο».

Η διαβούλευση

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το ελληνικό παράδοξο µε τα αυθαίρετα εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς, όπως σηµειώνεται σε σχόλιο της διαβούλευσης του νοµοσχεδίου, «κατά το εθνικό κτηµατολόγιο έχουµε ιδιοκτησία, κατά το νοµοσχέδιο που αναρτήσατε για διαβούλευση δεν έχουµε. Οι διαδικασίες απόκτησης ιδιοκτησίας, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, έχουν διεκπεραιωθεί µέσα από σειρά ενεργειών δηµοσίων υπηρεσιών και λειτουργών, και για τα κτίσµατά µας πληρώνουµε ΕΝΦΙΑ. Κατά προηγούµενους νόµους νοµιµοποιούµε αυθαιρεσίες ιδιοκτησιών µας σε µη δασικές περιοχές και πληρώνουµε αδρά γι’ αυτές. Κατά το παρόν σχέδιο νόµου καλούµαστε να αποδεχθούµε ότι καταπατήσαµε και χτίσαµε σε ιδιοκτησίες του ?ηµοσίου, και για να τα διατηρήσουµε πρέπει να ξαναπληρώσουµε».

Αυτήν την περίοδο, πάντως, εξετάζονται τόσο τα σχόλια που αναρτήθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νοµοσχεδίου, τα οποία δεν ήταν πολλά, όσο και έγγραφα που κατατίθενται εκπρόθεσµα, όπως το υπόµνηµα του ?ήµου Ραφήνας. Εως το τέλος της επόµενης εβδοµάδας αναµένεται να έχει υποβληθεί η εισήγηση των νοµικών στον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάµελλο, καθώς στόχος είναι το νοµοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή µέχρι το τέλος του µήνα.

Αυτό που έχει καταστεί σαφές µέχρι τώρα είναι το γεγονός ότι σε ποσοστό περίπου 85% οι εκτάσεις που δηλώθηκαν από τους δήµους ως οικιστικές πυκνώσεις δεν είναι δασικές και, ως εκ τούτου, δεν µπορούν να υπαχθούν στη συγκεκριµένη ρύθµιση. Από το υπόλοιπο 15% θα αφαιρεθούν περιπτώσεις που ενδεχοµένως βρίσκονται σε προστατευόµενες περιοχές, (Natura 2000, Ramsar κ.λπ.) ή αναδασωτέες ώστε να αποµείνουν οι οικιστικές πυκνώσεις, για τις οποίες θα ισχύσει η αναστολή κατεδάφισης.

Οι διορίες και οι κυρώσεις που προβλέπει το νοµοσχέδιο

Προσφέρεται η δυνατότητα προσωρινής «τακτοποίησης» έως και για 40 χρόνια µέσω της πληρωµής προστίµων έως και σε 100 δόσεις, µε εκπτώσεις στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας ή της εφάπαξ αποπληρωµής. Οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις έχουν διορία δύο ετών προκειµένου να υπαχθούν στον νόµο και να επιτύχουν αναστολή κατεδαφίσεων και διοικητικών κυρώσεων, αλλά δεν έχουν δυνατότητα µεταβίβασης του ακινήτου, δεδοµένου ότι η περιοχή δεν αποχαρακτηρίζεται.

Το νοµοσχέδιο προβλέπει αναστολή κατεδαφίσεων και λοιπών κυρώσεων για 40 χρόνια για όσα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας έχουν αναγερθεί πριν τις 11 Ιουνίου 1975 και για 25 χρόνια για όσα έχουν αναγερθεί µετά την 11η Ιουνίου 1975 και µέχρι την 28η Ιουλίου 2011.

Ο υπολογισµός του προστίµου γίνεται βάσει αλγορίθµου µε τον συνυπολογισµό µεταβλητών (τιµή πλησιέστερης ζώνης, επιφάνεια κτιρίου, παλαιότητα κ.λπ.), στις οποίες προστίθεται σταθερό ποσό 1.000 ευρώ. Ετσι, στην περίπτωση κτιρίου 100 τ.µ. µε τιµή ζώνης 2.000 ευρώ/τ.µ., το πρόστιµο που θα αναλογεί ανέρχεται σε 19.950 για ακίνητα προ του 1975, 37.500 για ακίνητα προ του 2003 και σε 72.600 για ακίνητα έως το 2011.



Έθνος

Επόμενο Προηγούμενο
 

Πέτσας για Τούρκικη προκλητικότητα: Δεν φοβόμαστε - Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο

Πέτσας για Τούρκικη προκλητικότητα: Δεν φοβόμαστε - Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο

19:20 7/6/2020

ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 400.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 400.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο

19:17 7/6/2020

Μακραίνει η θλιβερή λίστα

Ανώγεια: “Ράγισαν” οι πέτρες στο μνημόσυνο του Καλομοίρη (εικόνες)

Ανώγεια: “Ράγισαν” οι πέτρες στο μνημόσυνο του Καλομοίρη (εικόνες)

19:15 7/6/2020

που έπεσε νεκρός στις 2 Μαΐου

Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς για το άνοιγμα του αεροδρομίου «Μακεδονία»

Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς για το άνοιγμα του αεροδρομίου «Μακεδονία»

19:10 7/6/2020

υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Έλληνες χάκερς «Έριξαν» το τούρκικο υπουργείο εξωτερικών

Έλληνες χάκερς «Έριξαν» το τούρκικο υπουργείο εξωτερικών

19:00 7/6/2020

Οι Anonymous Greece

Κερδίζει με το σπαθί της: Η Κέισι του GNTM απέδειξε με μια φωτό ότι είναι η πραγματική νικήτρια (Pics)

Κερδίζει με το σπαθί της: Η Κέισι του GNTM απέδειξε με μια φωτό ότι είναι η πραγματική νικήτρια (Pics)

18:52 7/6/2020

Μα τι κορίτσι...

9/10 άθλος: Θα συμπληρώσεις σωστά τον στίχο 10 τραγουδιών όλοι τραγουδάμε λάθος;

9/10 άθλος: Θα συμπληρώσεις σωστά τον στίχο 10 τραγουδιών όλοι τραγουδάμε λάθος;

17:33 7/6/2020

θα καταφέρεις να σπάσεις το ρεκόρ;

Τραγωδία: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό - 1 νεκρός (φωτο - βιντεο)

Τραγωδία: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό - 1 νεκρός (φωτο - βιντεο)

15:27 7/6/2020

στην Καστανιά

Βούλιαξε από κόσμο: Το νησί – έκπληξη που είχε 100% πληρότητα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Βούλιαξε από κόσμο: Το νησί – έκπληξη που είχε 100% πληρότητα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

14:39 7/6/2020

Δικαίως

«Συνταγή επανεκκίνησης»: Το νησί που αν το επισκεφτείς μια φορά κόλλησες για τα καλά

«Συνταγή επανεκκίνησης»: Το νησί που αν το επισκεφτείς μια φορά κόλλησες για τα καλά

14:37 7/6/2020

Δοκίμασε και θα δεις...

Κλασικά Έπιπλα