Επίδομα βαρείας και ανθυγιεινής εργασίας θα λαμβάνουν όχι μόνον όσοι υπάλληλοι δήμων και περιφερειών ασχολούνται σε εργασίες σχετικά με τα απορρίμματα, αλλά και όσοι εργάζονται κοντά σε αυτά, ανεξάρτητα με την ειδικότητά τους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής.
Πρόκειται ουσιαστικά για απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, δεν γνωρίζουμε πόσους υπάλληλους αφορά και ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος. Είναι ένα επίδομα της τάξεως των 100 έως 150 ευρώ μηνιαίως.
Όλα ξεκίνησαν από τον δήμο Ηλιούπολης, γράφει η Καθημερινή, καθώς διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου διεκδικούσαν την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος με την αιτιολογία ότι εργάζονται σε κτίρια τα οποία βρίσκονται κοντά στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου και επομένως υπάρχουν συνέπειες για την υγεία τους, αν και το αντικείμενο εργασίας του δεν έχει σχέση με απορρίμματα.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε διευκρινήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών για το ποιοι εργαζομένοι το δικαιούνται.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και το υπουργείο Εσωτερικών στο έγγραφο-απάντηση προς το Γενικό Λογιστήριο συμπεριέλαβε στους δικαιούχους του επιδόματος βαρείας και ανθυγιεινής εργασίας και τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.
Στην απάντησή του, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει: «Νομικά κρίσιμο, δηλαδή ως προς την υπαγωγή ή μη κατηγοριών εργαζομένων στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης είναι το πραγματικό γεγονός της έκθεσής τους στις επιβαρυντικές επιπτώσεις των χώρων αυτών».
Επομένως, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, εργαζόμενοι ανεξαρτήτως ειδικότητας, δικαιούνται το επίδομα εφόσον δουλεύουν σε χώρους κοντά σε απορρίμματα και αυτό δεν αφορά μόνο το δήμο Ηλιούπολης, αλλά όλους τους δήμους και τις περιφέρειες.
Επίσης, είναι άγνωστος ο αριθμός των υπαλλήλων που το δικαιούνται και άρα, είναι άγνωστο και το ποσό το οποίο θα απαιτηθεί.
Μόλις δύο μήνες νωρίτερα, η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και της ΠΟΕ-ΟΤΑ προέβλεπε περισσότερες ημέρες άδειας και λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα για τους υπαλλήλους καθαριότητας, καθώς και μια σειρά άλλων τεχνικών ειδικοτήτων όπως π.χ. τους κηπουρούς των δήμων.
Η μείωση των ωρών εργασίας, όπως είναι αναμενόμενο, πολύ πιθανό να οδηγήσει στην «αναγκαιότητα» νέων προσλήψεων.
protothema