Κάθειρξη 6 ετών στον τέως Δήμαρχο Καλαμαριάς και στον Γενικό Γραμματέα!

28/10/2017 17:26    Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης
Με κάθειρξη 6 ετών, ο καθένας, τιμωρήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Δημήτρης Λέκκας, στους οποίους καταλογίστηκαν ευθύνες για απώλειες μισθωμάτων ύψους 342.000 ευρώ συνδεόμενα με δημοτικό ακίνητο, την περίοδο 2002-2010.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διερεύνηση του οικονομικού σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών και Αρωγής Καλαμαριάς, για το οποίο καταδικάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι τρία πρώην στελέχη της Επιχείρησης. Οι απώλειες μισθωμάτων, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, αφορούσαν την εκμετάλλευση αίθουσας δεξιώσεων στα κοιμητήρια Καλαμαριάς, την οποία η ΔΕΤΑΚ -χωρίς προηγούμενη νόμιμη παραχώρηση του δικαιώματος από το Δήμο- εκμίσθωνε σε τρίτους, ενώ εισέπραττε, αντί του Δήμου, τα μισθώματα, μέσω παράνομων διαδικασιών.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κ.κ. Οικονομίδη και Λέκκα για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος ΟΤΑ, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ τους αναγνώρισε ελαφρυντικά, τον πρότερο έντιμο βίο στον πρώτο και την μετέπειτα καλή συμπεριφορά στο δεύτερο. Αποφασίστηκε δε η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες -που αρνήθηκαν στις απολογίες τους την κατηγορία- να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εξέταση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Αντίθετα με τους παραπάνω, το δικαστήριο αθώωσε οκτώ πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για την ίδια υπόθεση, ανάμεσα στα οποία ο σημερινός δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ως πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο άλλοτε γενικός διευθυντής των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών κ.ά.

«Μία πολύχρονη δοκιμασία που υπέστησαν αιρετοί και στελέχη του δήμου Καλαμαριάς, νυν και πρώην, έληξε με δικαίωση τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του δήμου Καλαμαριάς. Στην ίδια ανακοίνωση, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι δύο καταδικασθέντες θα απαλλαγούν στο Εφετείο, διότι -όπως υπογραμμίζεται- «δεν είναι νοητό να υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη σε μία υπόθεση στην οποία ο δήμος δεν έχασε ούτε ένα ευρώ ούτε κανείς άλλος κατηγορείται ότι ωφελήθηκε οικονομικά με οποιοδήποτε ποσό».

Η καταδίκη του τέως δημάρχου Χρ. Οικονομίδη ήρθε λίγες μέρες μετά την απαγγελία σε βάρος του ποινικών διώξεων για φερόμενα αδήλωτα εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ αλλά και για την υπόθεση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Καλαμαριάς, κατά τη δημαρχιακή του θητεία. Ο ίδιος για τις δύο τελευταίες υποθέσεις -που βρίσκονται στην ανάκριση- δηλώνει αθώος.



ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά - Διήμερο φεστιβάλ: Δωρεάν είσοδος σε μουσική, γκράφιτι, και χορό και συναυλία Βήτα Πεις και Τζαμάλ!

Καλαμαριά - Διήμερο φεστιβάλ: Δωρεάν είσοδος σε μουσική, γκράφιτι, και χορό και συναυλία Βήτα Πεις και Τζαμάλ!

19:19 29/8/2026

Έρχεται το «GoodSide Festival»

Εξάρχου: Το Μετρό Καλαμαριάς έχει μοναδικές καινοτομίες στα τεχνικά χρονικά

Εξάρχου: Το Μετρό Καλαμαριάς έχει μοναδικές καινοτομίες στα τεχνικά χρονικά

17:55 29/8/2026

ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AKTOR

Αγρότες: Με τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη - «Κάνουμε συλλαλητήριο πρώτη φορά στη διάρκεια της ΔΕΘ»

Αγρότες: Με τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη - «Κάνουμε συλλαλητήριο πρώτη φορά στη διάρκεια της ΔΕΘ»

17:38 29/8/2026

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο - 47χρονος πήγε στην ψυχολόγο και της έδειξε τα γεννητικά του όργανα

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο - 47χρονος πήγε στην ψυχολόγο και της έδειξε τα γεννητικά του όργανα

14:08 29/8/2026

συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Μετρό Καλαμαριάς: Βανδάλισαν νέο σταθμό μόλις την δεύτερη ημέρα! (βιντεο)

Μετρό Καλαμαριάς: Βανδάλισαν νέο σταθμό μόλις την δεύτερη ημέρα! (βιντεο)

13:57 29/8/2026

Με ένα δυσάρεστο περιστατικό

Καλαμαριά - Χατζηδάκης: Το 2028 έτοιμο το νέο Παλατάκι - 600 νέες θέσεις πάρκινγκ στα όρια του δήμου

Καλαμαριά - Χατζηδάκης: Το 2028 έτοιμο το νέο Παλατάκι - 600 νέες θέσεις πάρκινγκ στα όρια του δήμου

13:34 29/8/2026

ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Μετρό Καλαμαριάς - Νοτοπούλου: Πόσο κόστισε τελικά η πολυετής καθυστέρηση

Μετρό Καλαμαριάς - Νοτοπούλου: Πόσο κόστισε τελικά η πολυετής καθυστέρηση

11:27 29/8/2026

κόστος που τελικά επωμίστηκε το Δημόσιο

Κλασικά Έπιπλα